Frans Timmermans laat stikstofdoel los: een barst in het groenrode front

Frans Timmermans draait op het stikstofdossier

Frans Timmermans laat stikstofdoel los: een barst in het groenrode front

THEMA'S:

Verwarring alom op links. Frans Timmermans heeft de halvering van stikstofuitstoot in 2030 losgelaten.

Stikstofuitstoot hoeft in 2030 niet meer gehalveerd te zijn

De GroenLinks-PvdA-leider deed in het RTL Verkiezingsdebat van zondag een opmerkelijke ‘handreiking aan jonge boeren’. Timmermans gaf aan dat 2030 voor hem niet heilig is als doel voor de halvering van de stikstofuitstoot. Hiermee gaat Frans Timmermans lijnrecht in tegen het verkiezingsprogramma van zijn eigen GroenLinks-PvdA: “We houden vast aan het doel om de stikstofuitstoot in 2030 te halveren.”

Lees ook: Wéér misbruikt Frans Timmermans dood door slecht weer voor klimaatgedram

Pijnlijk voor GroenLinks

De draai van Timmermans is pijnlijk voor GroenLinks, dat vorig jaar nog minister Wopke Hoekstra keihard aanviel voor hetzelfde standpunt. Een GL-woordvoerder reageert nu kortaf: “Onze ambitie en doelstelling voor stikstofreductie is onveranderd. Ons verkiezingsprogramma staat.” Dat belooft gezellige vergaderingen in de komende verkiezingsweken.

Frans Timmermans

Het is niet de eerste keer dat Frans Timmermans zijn onverschilligheid toont jegens de standpunten van zijn eigen partij. Toen het partijcongres van GroenLinks-PvdA stemde vóór republicanisme, gaf de leider gelijk aan dat afschaffing van de monarchie zeker niet bovenaan zijn prioriteit zou staan.

Bestel Zwartboek Frans Timmermans - 2

Uit op eigen macht en aanzien

Het eigengereide optreden is typisch Timmermans, zo laat Cultuur onder Vuur zien in het nieuwste boek Zwartboek Frans Timmermans. De Limburger is vooral uit op zijn eigen macht en aanzien. Partijen en programma’s moeten daarbij niet in de weg lopen. Standpunten worden ingenomen niet omdat ze kloppen, maar omdat ze politiek opportuun zijn.

De wind draait

Timmermans voelt de wind draaien op het stikstofdossier en voegt zich nu snel bij een groeiend gezelschap van experts en politici die de stikstofdoelen loslaten. Die doelen worden immers pas gehaald als iedere menselijke activiteit in Nederland stopgezet wordt. Er mag geen hap meer door de keel. Voor Frans Timmermans een onverteerbare gedachte.

Lees ook: Nieuw onderzoek haalt stikstofbeleid onderuit

Laatst bijgewerkt: 9 november 2023 16:21

Doneer