Frans Timmermans is tegen kolonialisme, behalve als het politiek slecht uitkomt
Frans Timmermans heeft lak aan eerherstel voor mariniers die in Nederlands-Indië weigerden oorlogsmisdaden te plegen.

Frans Timmermans is tegen kolonialisme, behalve als het politiek slecht uitkomt

THEMA'S:

Frans Timmermans gelooft heilig dat Nederland zwaar schuld heeft aan het kolonialisme. Maar als puntje bij paaltje komt, geeft de linkse leider niet thuis, zo ondervonden de nabestaanden van Indiëveteranen.

Frans Timmermans' partij is tegen 'kolonialisme'

Het verkiezingsprogramma van GroenLinks-PvdA is glashelder: "Nederland heeft excuses gemaakt voor het koloniale en slavernijverleden. Nu is het tijd om werk te maken van verbinding en herstel." En: "Wie het verleden onder ogen ziet, kan werken aan een gedeelde toekomst."

Drie mariniers weigerden oorlogsmisdaad te plegen

Je zou dan denken dat Timmermans graag werk maakt van eerherstel voor Nederlanders die zich in Nederlands-Indië tegen oorlogsmisdaden. Nederlanders als de drie mariniers die tijdens de politionele acties van 1947 het bevel weigerden om als represaille een Javaans dorp met onschuldige burgers in de brand te steken. Zij wilden geen oorlogsmisdaad plegen. De weigeraars kregen hiervoor een gevangenisstraf.

Bestel Zwartboek Frans Timmermans - 2

Timmermans gaf niet thuis

De nabestaanden van de mariniers maken zich hard voor hun eerherstel. Aanvankelijk met steun van Frans Timmermans, op dat moment (2012) Tweede Kamerlid. Die werd weldra minister van Buitenlandse Zaken en had het eerherstel makkelijk kunnen geven. De bewindsman gaf echter niet thuis. De nabestaanden stuurden meerdere mails, maar kregen de koude repliek dat zij zich konden wenden tot de minister van Defensie. Die weigerde.

"Onbetrouwbaar mens"

"Ik heb Timmermans persoonlijk leren kennen als een niet-integer, onbetrouwbaar mens", zegt een nabestaande. "Hij beloofde mij zich in te zetten voor drie helden die weigerden oorlogsmisdaden te plegen, maar deed niets."

Lees ook: 18 redenen waarom Frans Timmermans geen premier moet worden

Laatst bijgewerkt: 13 mei 2024 11:14

Doneer