EU weert rechtse politici van officieel verkiezingsdebat

De EU vreest een electorale ruk naar rechts op 6 juni en wil daarom rechtse politici weghouden van debatten. Bron afbeelding: Flickr / European Parliament.

EU weert rechtse politici van officieel verkiezingsdebat

THEMA'S:

De leiders van twee rechtse Europese fracties mogen niet meedoen aan het officiële verkiezingsdebat van volgende week. Dat melden de organisatoren.

Eurosceptici zijn niet welkom

EU-politici zullen op donderdag 23 mei de degens kruisen over de toekomst van Europa. Het Europees Parlement en de Europese NPO-koepel EBU, die het debat organiseren, weigeren echter de deelname van eurosceptische politici. Het gaat om de fracties Identiteit en Democratie (ID, waartoe PVV behoort) en Europese Conservatieven en Hervormers (ECR, waar JA21 en SGP deel van zijn).

Lees ook: Waarom ziet de EU zichzelf als nieuwe Toren van Babel?

Spitzenkandidaat

De organisatoren van het debat willen dat Europese fracties hun spitzenkandidaat sturen. Daar doen ID en ECR echter niet aan. Met goede reden: de spitzenkandidaten worden gepresenteerd als democratisch verkiesbare kanshebbers voor hoge ambten die uiteindelijk in achterkamertjes toegewezen worden.

Frans Timmermans greep naast topfunctie

Een pijnlijk voorbeeld, althans voor hemzelf, is het lot van Frans Timmermans. In 2019 was hij de spitzenkandidaat van de sociaaldemocraten. Toch greep hij naast het voorzitterschap van de Europese Commissie. Die post ging naar Ursula von der Leyen, die niet eens op een lijst stond in de EU-verkiezingen. Ook dit jaar is zij niet verkiesbaar, hoewel zij wel de christendemocratische spitzenkandidaat is.

Bestel Zwartboek Frans Timmermans - 2

Emmanuel Macron deelt de lakens uit

Von der Leyen geldt als de grootste kanshebber om de Europese Commissie komende vijf jaar te leiden. Emmanuel Macron is op haar hand, al is zijn steun niet goedkoop. De president wil alleen bevoegdheden aan Brussel overhevelen in ruil voor erkenning van Frankrijk als de leidende lidstaat in de EU. In ieder geval zal het volk geen inspraak hebben over wie de Commissievoorzitter wordt.

Michiel Hoogeveen (JA21) treurt niet

Rechtse politici reageren gemengd op de uitsluiting. JA21-lijsttrekker Michiel Hoogeveen relativeert het belang van het debat: “Uiteindelijk zijn het de lidstaten die de voorzitter van de Europese Commissie benoemen.” De rechtse afwezigheid “zal weinig uitmaken, gezien het geringe aantal kijkers en geïnteresseerden.”

Ridders van de rechtsstaat blijken hypocriet

De Deen Anders Vistisen is furieus: “Het faciliteren van een debat dat tot 25 procent van het Europese electoraat uitsluit, heeft niets met democratie te maken. Duidelijke hypocrisie van dezelfde mensen die lidstaten de les willen lezen over de rechtsstaat en democratie.”

Lees ook: Nieuw boek "EUSSR" onthult de totalitaire ambities van de Europese Unie

Belangrijkste EU-verkiezingen ooit

De EU-verkiezingen van 6 juni beloven de belangrijkste ooit te worden. Europa staat op een kruispunt met twee afslagen: richting nationale soevereiniteit of richting verregaande Europese integratie onder een "protofederale staat", zoals EU-ideoloog Marc De Vos het noemt.

EU beïnvloedt eigen verkiezingen

EU-instituties zijn niet vies van beïnvloeding bij de verkiezingen van hun eigen parlement. Eerder bleek dat de EU tijdens de verkiezingsweken online campagne voert tegen “desinformatie”, waaronder het vooral rechtse en eurosceptische overtuigingen verstaat. Brussel zet alles op alles om een electorale aardverschuiving naar rechts te voorkomen.

Laatst bijgewerkt: 15 mei 2024 13:05

Doneer