Censuur: burgemeester cancelt klimaatkritische film

CDA-burgemeester Wilma van der Rijt wil klimaatkritiek censureren. Bron afbeelding rechts: Allied Joint Force Command Brunssum / Flickr

Censuur: burgemeester cancelt klimaatkritische film

THEMA'S:

De klimaatkritische film Climate: The Movie mag niet vertoond worden in een accommodatie van de gemeente Brunssum. Dat heeft burgemeester Wilma van der Rijt (CDA) besloten.

Marcel Crok

Climate: The Movie interviewt gerenommeerde onderzoekers van diverse disciplines. Op basis van wetenschappelijk onderzoek weerspreken zij het dominante narratief van klimaatverandering door menselijk handelen. Reden genoeg voor Marcel Crok’s Clintel om de film naar Nederland te halen.

Kritiek op klimaatideologie is verboden

Dissidentie van de klimaatideologie, dat is onacceptabel voor de Brunssumse burgemeester Wilma van der Rijt. Daarom verbiedt zij de vertoning van de film in gemeentelijke accommodaties, “omdat daardoor de indruk kan ontstaan dat de gemeente dit initiatief ondersteunt”.

Bestel Groen is het nieuwe rood

Wel subsidie voor Al Gore's propaganda

Eerder cancelde de Lumiere in Maastricht – goed voor 433.000 euro overheidssubsidie – al de film, “vanwege eenzijdige visies die op een propagandistische manier worden geuit.” Dezelfde Lumiere draaide wel An Inconvenient Truth van Al Gore. Belastinggeld mag dus wel ingezet worden voor het linkse verhaal, maar niet voor kritiek erop.

Laat overheden niet wegkomen met censuur

Clintel gaat op zoek naar een andere locatie. Toch zou de klimaatkritische organisatie van Marcel Crok er goed aan doen stappen te ondernemen tegen Brunssum. Ook vanwege het signaal: overheden mogen niet wegkomen met het censureren van klimaatkritiek.

Jos Teunissen

Hoogleraar staatsrecht Jos Teunissen raadt op X aan een klacht in te dienen bij de Nationale Ombudsman. Professor Teunissen citeert het Rasti Rostelli-arrest, waarin de Hoge Raad bepaalde dat de overheid geen censuur mag uitoefenen op voorstellingen.

Lees ook: Frans Timmermans wil uw kinderen opvoeden: staatsopvang vanaf twee jaar

Censuur in Nijmegen

Cultuur onder Vuur kreeg in 2019 ook te maken met censuur. Ons congres kon op een grote locatie, in eigendom van de gemeente Nijmegen. Tot de locatie 'opeens ontdekte' dat op de bewuste datum al een ander evenement was.

Cyril Wentzel

Uiteindelijk ging die datum voorbij zonder dat er iets gebeurde op de locatie. Gelukkig konden we terecht in Haarlem, waar in de Philharmonie sprekers als Cyril Wentzel het klimaatkritische geluid konden laten horen.

Wat mogen wij niet weten?

Waarom wil een CDA-burgemeester zo graag klimaatkritiek censureren? Is het omdat het dominante narratief van man-made klimaatverandering onmisbaar is om de groenrode klimaatrevolutie door te dringen, inclusief onteigening van privé-eigendom? Waarom mogen wij de andere kant niet weten?

Congres van Clintel

Wie graag de andere kant hoort over klimaat, raden wij aan op 18 juni naar het jubileumcongres van Clintel te gaan. Daar vertellen onder andere Marcel Crok, Guus Berkhout en Willie Soon wat u van burgemeester Van der Rijt niet mag horen. Van harte aanbevolen!

Laatst bijgewerkt: 13 juni 2024 15:58

Doneer