'Groene mafia desinformeert over kernenergie'

De groene mafia zit achter de rampzalige sluiting van Europese kerncentrales, ware 'cashkoeien' in tijden van toenemende energieschaarste. (Foto: Wikimedia)

'Groene mafia desinformeert over kernenergie'

THEMA'S:

De directeur van uraniumverrijker Urenco heeft zich als extern adviseur gedistantieerd van het rapport over kernenergie, dat de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) uitbrengt aan klimaatminister Rob Jetten (D66). Dat meldt De Telegraaf.

'Raad stelt kernenergie negatief voor'

Het gaat om het advies ’Splijtstof – Besluiten over Kernenergie vanuit waarden’, dat minister Jetten moet helpen de bouw van tenminste twee kerncentrales voor te bereiden. "Ik dacht dat het RLI de discussie over kernenergie wilde objectiveren. Dat sprak mij aan”, zegt Ad Louter. Maar volgens de directeur van uraniumverrijker Urenco stelt de raad kernenergie opzettelijk veel te negatief voor.

Voor 100.000 jaar uranium genoeg

Als voorbeeld noemt Louter tegenover De Telegraaf de beschikbaarheid voor splijtstof. Volgens het rapport zou er slechts genoeg zijn voor zeventig jaar. "Dat klopt gewoon niet. Met het winnen van uranium uit zee is zelfs voor honderdduizend jaar genoeg”, stelt Louter. Ook staan er beweringen in, onder andere over de kosten en bouwtijd van kernenergie, de flexibiliteit en veiligheid van kerncentrales en oplossingen voor radioactief afval, die naar Louters oordeel niet op feiten berusten.

COV WhatsApp-banner

Onschadelijk gemaakt met 'objectief' rapport

"Kijk zo doe je dat", reageert wetenschapsjournalist Marcel Crok op Twitter. "Twee anti-kernenergie 'experts' (Haverkamp en Turkenburg) hebben Ad Louter van Urenco 'onschadelijk' weten te maken binnen een 'objectief' rapport van het RLI." Haverkamp is tevens consulent voor de fel anti-nucleaire ngo’s Wise en Greenpeace. De 'groene' beweging heeft een lange geschiedenis als het gaat om desinformeren over kernenergie.

'Kerncentrales zijn cashkoeien'

De rel volgt kort na de beschuldiging van de burgemeester van Antwerpen, Bart de Wever, dat de "groene dogmatiek" zijn land en heel West-Europa naar een faillissement drijft. De Wever hekelt de onverantwoordelijke sluiting van kerncentrales in het kader van een hersenschimmige 'energietransitie'. “Alle eigen bronnen van energie die we hadden, hebben we afgebouwd en we hebben ons afhankelijk gemaakt van Poetin”, aldus De Wever, die kerncentrales "cashkoeien" noemt.

Laatst bijgewerkt: 7 september 2022 10:37

Doneer