Boeren spuiten geen anabolen in koeien: uitgeverij past schoolboek aan

Het biologieboek van Malmberg, met de onterechte bewering dat veehouders clenbuterol toedienen aan koeien.

Boeren spuiten geen anabolen in koeien: uitgeverij past schoolboek aan

THEMA'S:

Schoolboekenuitgever Malmberg past een lesboek aan. Dit nadat Stichting Agrifacts wees op onjuistheden over groeibevorderaars die boeren zouden toedienen bij koeien.

'Boeren dienen anabolen toe'

“Clenbuterol is een anabole steroïde,” zo legt het biologieboek voor Havo 4 uit. Sporters die bij dopingtests betrapt worden beweren soms dat dit middel in hun bloed is gekomen door vervuild vlees. Het boek stelt de vraag: “Leg uit waarom een veehouder zijn dieren clenbuterol zou toedienen.”

Malmberg past boek aan

Clenbuterol is echter ten strengste verboden, zo merkt Stichting Agrifacts op. De agrarische actiegroep maakte melding van deze onjuistheid bij Malmberg. Dat leverde nog dezelfde dag een antwoord op: “De formulering is ongelukkig waardoor die suggestie wel gewekt zou kunnen worden.”

Bestel het rapport over linkse indoctrinatie in schoolboeken

Overwinning voor de boeren

Dit is een kleine maar significante overwinning voor de boeren. Nederlandse schoolboeken zetten agrariërs soms weg als milieuvervuilers en dierenmishandelaars. Deze beeldvorming kan nu kantelen naar een waardering voor de agrarische sector, die voedselzekerheid versterkt en wereldwijd aanzien geniet als innovatief

Uitgevers zijn gevoelig voor druk

De Malmberg-aanpassing is in nog een opzicht een overwinning. Het laat zien dat schoolboekenuitgevers gevoelig zijn voor druk vanuit de bevolking. Uitgevers aanspreken op onwaarheden kan zomaar tot een correctie leiden.

Lees ook: Frans Timmermans wil motie van wantrouwen tegen PVV

Nieuw kabinet kan aan de slag

Het nieuwe kabinet-Schoof belooft de lesmethodes “politiek neutraal” te maken. Dan moet het ook met de bezem door schoolboeken gaan waarin boeren zwartgemaakt worden. Wellicht een bijklus voor BBB-landbouwminister Femke Wiersma?

Laatst bijgewerkt: 6 juli 2024 06:11

Doneer