WEF-spreker Yuval Harari vervangt God door menselijke emotie

Yuval Harari spreekt in Davos. Bron afbeelding: YouTube / World Economic Forum

WEF-spreker Yuval Harari vervangt God door menselijke emotie

THEMA'S:

Yuval Harari is historicus en futurist, een invloedrijk spreker bij het World Economic Forum in Davos. Sinds 2014 verkondigt hij over de hele wereld zijn waanzinnige levensbeschouwing.

Groot bereik

Harari spreekt een groot publiek aan. Voor zijn lezing eind januari verkocht de Lotto Arena in Antwerpen meer dan 5.000 tickets. Dat is niet gering voor een academicus. Als auteur van twee bestsellers voor de jeugd – Sapiens, waarvan 10 miljoen exemplaren van zijn verkocht en Homo Deus (goddelijke mens) – zet hij naast volwassenen ook kinderen op een dwaalspoor met soms absurde vervalsingen van de geschiedenis.

Subtiele misleiding

Harari misleidt de lezer echter zo sluipend subtiel, geïllustreerd met vrolijke Ice Age-achtige tekeningen, dat de vaak jeugdige lezers niet door zullen hebben dat zijn logisch klinkende verhaal doordrenkt is met antireligieus gif. Harari noemt de Heilige Schrift en onze Heer Jezus Christus “fakenews”. Hij zuivert God en Zijn schepping dan ook uit zijn wereldbeeld en probeert dat ook bij anderen te doen. Maar de dwaas zegt in zijn hart: er is geen God (Psalm 53:2). Enig inzicht in de geschiedenis ontmaskert de leugens al die hij brengt. Zijn lectuur is geen verplichte kost op scholen, maar het zou niet verbazen als het in de toekomst leerstof wordt.

Lees ook: De opstand tegen de mensheid beschrijft een toekomst zonder God

Wraakneming op de Schepper

Volgens Harari is de mens ongeveer 70.000 jaar geleden gaan roddelen als gevolg van een cognitieve revolutie en heeft de mens angsten overgehouden aan de te overhaaste stap om bovenaan de voedselketen te gaan staan. En 10.000 jaar geleden is er een agrarische revolutie geweest, wat een zwendel bleek ten koste van de boeren. En zo staan zijn boeken vol met aannames en theorieën, die niet te bewijzen zijn. Al lezend vraag je je af of deze niet sterk gebaseerd zijn op Harari's subjectieve invalshoek van het leven en is het een wraakneming op zijn Schepper over wie hij gefrustreerd is. Zijn visie wordt echter nauwelijks betwist. Harari ziet de mens als dier en religieuze normen en waarden zijn een tijdelijk probleem dat nu is opgelost.

Emotie als nieuwe norm

Harari zegt: “God bepaalde wat goed of slecht was. Met het humanisme werd dit vervangen door menselijke emotie. Homoseksualiteit werd bijvoorbeeld door God als een zonde gezien, maar het humanisme accepteerde het”, citeert het online medium The People's Voice. En met die woorden baseert Harari zijn principes niet op God, maar op het menselijk gevoel. Harari is 'getrouwd' met de man Itzik Yahav, wat haaks staat op Gods wet. Gevoelsbeslissingen zijn nu de norm, zegt de 'historicus'. Onze cultuur geeft hem gelijk. Maar ontzag voor God is het begin van de wijsheid, pareert Salomo.

Volg COV op Telegram

Homo sapiens of homo mendacium?

Harari's boek Sapiens dankt zijn titel aan de huidige staat van de mens: een homo sapiens sapiens, een 'zeer wijze mens', althans, als je de evolutie-wetenschappers mag geloven. Er is echter geen periode bekend waarin er zoveel leugen (latijn: mendacium) wordt verkondigd als sinds 2020. Dus ergens gaat er iets verkeerd. Harari ziet echter een sterke opgaande lijn. “AI (kunstmatige intelligentie) en ingebedde technologieën stellen mensen in staat om ‘meer dan menselijk’ te worden”, pronkt Harari in een interview bij de Hebreeuwse universiteit. Hij is voorstander van het transhumanisme, dat mens en computer letterlijk aan elkaar koppelt.

Botsing met Gods scheppingswetten

Als de ideeën van Harari's boeken de norm worden, zal de geschiedenis ontdaan worden van de interactie tussen God en mensen en zullen goed en kwaad in veel gevallen worden omgedraaid. De profeet Jesaja zei het al: Wee hun die het kwade goed noemen en het goede kwaad! Wie de geschiedenis bepaalt, bepaalt de toekomst. Deze ontwikkeling zal dan ook desastreuze gevolgen hebben voor de Schepping die gemaakt is naar de wetten van God. En daar kan de mens niet ongestraft van afwijken. Het zal onvermijdelijk botsen, maar niets nieuws onder de zon: heeft de apostel Johannes hier al niet eens iets over verteld in het Bijbelboek Openbaring?

Laatst bijgewerkt: 8 maart 2024 16:47

Doneer