Wat er in El Salvador gebeurt kan de immigratiecrisis helpen, maar niet oplossen

Foto door Esaú González

Wat er in El Salvador gebeurt kan de immigratiecrisis helpen, maar niet oplossen

THEMA'S:

De immigratiecrisis aan de grens is een van die problemen waarbij mensen de symptomen aanpakken in plaats van de oorzaken. Ze weigeren tot de kern van de zaak door te dringen. De media tonen mensen die over de grens stromen. Sommigen stellen voor om een muur te bouwen als oplossing. Maar hoezeer een muur ook zou helpen, het pakt niet de reden aan waarom mensen überhaupt komen. Tenzij de kraan wordt dichtgedraaid, zal het water blijven stromen.

Geen oog voor de bron van immigratie

Velen zullen erkennen dat deze immigranten het slachtoffer zijn van geweld, bendes en armoede. Ze weigeren echter te geloven dat er iets gedaan kan worden om deze problemen op te lossen en blijven dus volhouden dat deze arme, lijdende mensen naar Amerika moeten mogen komen, ongeacht hun legale status. En zo stromen de mensen jaar na jaar de grens over, zonder de oorzaken van geweld, bendes en armoede aan te pakken. Amerikanen zijn geïrriteerd door het probleem.

COV WhatsApp-banner

Kan Chicago iets leren van El Salvador?

De situatie hoeft niet zo te zijn. Er zijn manieren om de onderliggende oorzaken van illegale immigratie aan te pakken - en het hoeft niet veel te kosten. Recente ontwikkelingen in El Salvador wijzen in de goede richting. De kleine Centraal-Amerikaanse natie is half zo klein als Nederland en heeft een bevolking van 6,8 miljoen mensen. Al tientallen jaren kent het de hoogste index van geweld in de regio.

Moord en brand

Het land had een van de hoogste moordcijfers ter wereld. Afpersing was gebruikelijk in het bedrijfsleven. Kinderen moesten vaak toestemming vragen aan naburige bendes om te mogen spelen. Het land was een waar oorlogsgebied waar het leven goedkoop was. De bendes hadden het land veranderd in een gigantische gevangenis. Velen zagen geen andere optie dan te vertrekken. Salvadoranen waren inderdaad een van de grootste immigrantengroepen die Amerika binnenkwamen.

Lees ook: Waarom islamitische migranten bijna allemaal jonge mannen zijn

Anticorruptiecampagne

In 2021 deed presidentskandidaat Nayib Bukele zijn intrede met een anti-corruptie campagne. Hij zette een programma op om El Salvador weer leefbaar te maken en is daar boven alle verwachtingen in geslaagd. Het aantal moorden is met 92 procent gedaald van 106 per 100.000 inwoners in 2015 naar 7,8 in 2022 - beter dan in sommige Amerikaanse steden. Illegale immigratie naar de VS is met 44 procent gedaald. De president geniet de benijdenswaardige steun van 9 van de 10 inwoners van El Savador.

De formule van Bukele

De nieuwe regeringsstrategie bestond uit het samenvoegen van verschillende dingen. Ten eerste bouwde de regering een grote gevangenis die tienduizenden gevangenen kon herbergen.

Presidente Bukele cropped

Door AndreX - Eigen werk, CC BY-SA 4.0

Noodtoestand uitgeroepen

Ten tweede riep de president de noodtoestand uit waardoor politie en veiligheidstroepen massaal iedereen konden arresteren die ervan verdacht werd deel uit te maken van de brute MS-13 en 18th Street bendes die terroriseerden. Deze maatregel resulteerde in de arrestatie van 68.000 mensen, één procent van de bevolking. Uiteindelijk bleven alle gevangenen in de gevangenis totdat ze voor de rechter werden gebracht en de schuldigen werden veroordeeld. Criminele elementen zijn verantwoordelijk voor bijna 80.000 doden in de afgelopen 30 jaar. De regering is vastbesloten om de verantwoordelijken achter de tralies te krijgen.

Het resultaat: vrede en veiligheid

Het resultaat van deze maatregelen heeft El Salvador getransformeerd. Bedrijven kunnen nu floreren zonder afpersing door bendes. Kinderen spelen zonder gevaar op straat. Het openbaar vervoer wordt nu als veilig beschouwd. De economie begint te bloeien, met nieuwe investeringsmogelijkheden. De emigratie is drastisch gedaald en mensen keren zelfs terug naar huis.

Stop de massa-immigratie. Stop het dweilen met de kraan open!

De liberale oppositie tegen Bukele

Het Bukele-programma staat nu in heel Latijns-Amerika model. Velen zien deze harde aanpak als een manier om de cyclus van geweld, veroorzaakt door tientallen jaren van corruptie en toegeeflijkheid, te doorbreken. Het programma heeft echter ook tegenstanders. Liberalen over de hele wereld bekritiseren de maatregelen als te streng. Ze noemen vermeende mensenrechtenschendingen, doden en onterechte arrestaties tijdens de verlengde noodtoestand. Ze protesteren tegen de voedsel- en verblijfsomstandigheden in de nieuwe, overvolle gevangenissen.

Beleid is veel te streng

Sommige van deze kritiekpunten kunnen een kern van waarheid bevatten. Alles moet in het werk worden gesteld om ervoor te zorgen dat het recht wordt gerespecteerd en de omstandigheden humaan zijn. De rechtsstaat moet worden gehandhaafd. Het zijn echter niet de vermeende mishandelingen of verkeerde arrestaties waar de liberalen zich aan storen. Ze zijn principieel tegen het idee van terughoudendheid en het "gebrek aan begrip" van slechte mensen.

Lees ook: Linkse rechters saboteren uitzetting van criminele vreemdelingen

Zwakheid van liberaal strafrecht treft bevolking

Ze zijn altijd bereid om de crimineel het voordeel van de twijfel te geven, zelfs ten koste van de slachtoffers. Dat is het geval bij Amerikaanse liberalen die erop staan dat verdachten van misdrijven worden vrijgelaten, waarna ze zich vrij voelen om door te gaan met het plegen van misdaden. Dat geldt ook voor liberale critici die zien dat de criminelen El Salvador veranderen in een gevangenis zonder medelijden aan de bevolking te tonen.

Opvoeding en afkomst excuus voor criminaliteit

Verschillende critici van Bukele hebben opgeroepen tot scholen, onderwijs, "ruimtes voor dialoog" en een betere democratie. Dit is in overeenstemming met het foutieve liberale dogma dat het openen van scholen gelijk staat aan het legen van gevangenissen. Deze liberalen geloven dat niemand misdaden pleegt behalve door onwetendheid of gebrek aan onderwijs. Het is nooit de schuld van de crimineel. Het is zelfs de schuld van de slachtoffers omdat ze de misdadigers niet de nodige opvoeding en ondersteuning geven. Het falen van dit radicaal liberale model is maar al te duidelijk in het geval van El Salvador. Gelukkig kan de bevolking nu in vrede leven in haar thuisland. Minder burgers voelen de behoefte om naar Amerika te emigreren.

Lees ook: Opgepast! De zeven dodelijke dogma’s van links

Het probleem met het Bukele-programma

Het Bukele-programma is echter niet de oplossing voor het probleem. Het komt dichter bij de wortel van het probleem, maar niet dicht genoeg. Het zal uiteindelijk mislukken. In een klimaat waar misdaad heerst, kan de overheid de noodtoestand afkondigen. Omwille van het algemeen welzijn kan ze individuele rechten opschorten en meer publieke macht uitoefenen. Dit moet worden gedaan om de orde te beschermen, niet te ondermijnen.

Noodtoestand uitroepen is geen langetermijnoplossing

De bron van orde is echter niet de zware hand van de overheid. Deze macht is slechts een tijdelijk instrument. De neiging in Bukele-achtige oplossingen is om deze maatregelen permanent te maken nadat de noodtoestand voorbij is. De heer Bukele, die zichzelf de "koele dictator" noemt, toont geen tekenen van een snel herstel van de rechtsstaat. Hij stelt zelfs voor om groepen van maximaal 900 beschuldigde bendeleden tegelijk te veroordelen als middel om de rechtsgang te stroomlijnen. Het doel voor de samenleving moet een zo snel mogelijke terugkeer naar orde en normaliteit zijn. De noodtoestand moet een einde maken aan zijn bestaansreden zodra de omstandigheden verbeteren.

COV WhatsApp-banner

De onvolledige les van El Salvador

Echte oplossingen moeten ook zoeken naar de ware bron van orde. Dit is waar het Bukele programma tekort schiet. De echte reden waarom mensen zich bij bendes aansluiten en criminelen worden is een moreel probleem, geen politieprobleem. Alleen een morele bekering kan als basis dienen voor een geordende en Godvruchtige samenleving. De moderne liberale samenleving wil dit koste wat het kost vermijden.

Lage moraal leidt tot criminaliteit

Er is echter geen andere uitweg. Een samenleving vol immoraliteit, lust, zonde en oneerlijkheid zal vroeg of laat altijd leiden tot een criminele toestand. De oplossing van Bukele stelt de volgende crisis uit door de decadentie in de samenleving niet aan te pakken. Bij de eerste gelegenheid zullen de problemen terugkomen. De Kerk is het ideale middel om zo'n bekering tot stand te brengen, omdat zij zielen inspireert tot de liefde voor God en de naaste. Haar actie leidt mensen ertoe om vrij deugd te beoefenen en te leven binnen de rust van de orde.

Deze artikel is een vertaling en verscheen eerder op tfp.org.

Laatst bijgewerkt: 11 augustus 2023 14:26

Doneer