Waarom investeren pensioenfondsen niet in wapens, wel in windturbines?

Na wegbezuiniging wil Nederland weer Leopard 2-tanks aanschaffen. De pensioenfondsen zullen het niet financiëren.

Waarom investeren pensioenfondsen niet in wapens, wel in windturbines?

THEMA'S:

Nederlandse pensioenfondsen investeren amper in defensie. Dat blijkt uit onderzoek van BNR. De fondsen tonen hun GroenLinkse kleur: de krijgsmacht is fout, klimaatpolitiek is goed.

Weinig stijging

Aan de vooravond van de Oekraïne-oorlog hadden de pensioenfondsen voor 1,2 miljard euro aan investeringen in de defensie-industrie. Twee jaar later zijn die beleggingen 1,4 miljard euro waard. Deze stijging is in lijn met de algehele markt.

Aandelen in defensie tonen stevige groei

Dat pensioenfondsen hun portefeuilles niet uitbreiden is om meerdere redenen opmerkelijk. Op de wapenindustrie gerichte ETF’s tonen een aanzienlijke stijging. ETF’s zijn mandjes met aandelen over de hele breedte van een industrie, en geven daardoor een goed beeld van hoe de sector er voor staat. Het beeld bij de wapenindustrie is er een van stevige groei.

Vaneck defensie etf

Defensie-ETF's ('mandjes' met aandelen van bedrijven in de hele breedte van de sector) tonen een stevige groei.

Wakker geschud door Oekraïne, Israël en Jemen

Je hoeft geen beursanalist te zijn om te begrijpen waardoor de defensiesector groeit. De oorlog in Oekraïne en de bijkomende conflicten in Israël en Jemen hebben tot een nieuw veiligheidsbewustzijn geleid. De tijd van jaar na jaar bezuinigen op defensie zijn voorbij. We nemen de krijgsmacht weer serieus.

Links heeft broertje dood aan defensie

Maar “we” is niet iedereen. In linkse kringen wordt de krijgsmacht nog altijd als ‘fout’ gezien. Dat is heus niet vanwege genuanceerde bedenkingen bij geopolitieke ontwikkelingen. Eerder vanwege de contrarevolutionaire waarden waar militairen voor staan: orde, discipline, hiërarchie, strijdbaarheid en liefde voor het vaderland. Allemaal waarden die links haat.

Lees ook: Verkiezingen: dit vinden partijen van defensie

Nederlandse wapenindustrie is in landsbelang

Pensioenfondsen stellen zich graag principieel op door bijvoorbeeld niet in kernwapens te investeren. Dan zou het ABP toch het principe moeten omarmen van Nederlandse weerbaarheid door het stimuleren van de Nederlandse wapenindustrie. Dat is een zaak van nationaal belang. Een land dat niet zelf wapens kan maken, kan zichzelf niet verdedigen.

Meewerken aan de-industrialisatie

In plaats van het nationaal belang te dienen, werken de fondsen mee aan de klimaatlinkse de-industrialisatie van Nederland. Daardoor sluit de laatste aluminiumfabriek van Nederland zijn ovendeuren - nieuws dat in het Kremlin ongetwijfeld met gejuich is ontvangen.

Peiling diversiteitsquota Defensie

Geen geld voor wapens, wel voor windturbines

Dat pensioenfondsen weigeren om meer te investeren in defensie heeft weinig te maken met geopolitieke inschattingen of beleggingsvoorspellingen. Eerder met linkse ideologie. Die verklaart ook waarom het ABP geld blijft pompen in verlieslatende groene projecten als windturbines. Zelfs nu het grote Blackrock onder druk van beleggers breekt met klimaatlinkse beleggingslabels als de ESG’s.

Lees ook: Vanguard wijst de weg uit de dwangbuis van groen beleggen

Laatst bijgewerkt: 22 februari 2024 08:02

Doneer