Blackrock dacht meer winst te maken door voortaan ESG toe te passen bij beleggingen. Niet dus. (Foto van hoofdkantoor in New York: Wikipedia.)
Waarom ESG beleggingen floppen
Larry Fink, CEO van Blackrock, heeft aangekondigd dat hij en zijn organisatie niet langer de term ESG (Environmental, Social, Governance) zullen gebruiken, een beleggingsstrategie gericht op 'verantwoord beleggen' die Blackrock mede heeft gepionierd en gepromoot.
Woke-agenda
ESG biedt beleggers een manier om 'verantwoord te beleggen' (althans op papier) in bedrijven die milieuvriendelijk en sociaal goed ondernemen. Veel critici hebben het beleid ervan beschuldigd een woke agenda te volgen.
Beoordeling ESG is vaag
Een probleem met ESG zijn de criteria die gebruikt worden om te bepalen of een bedrijf ESG-aantrekkelijk is om in te beleggen. Zonder universeel gedefinieerde normen zijn de beoordelingen van bedrijven vaak vaag. Uit een studie gepubliceerd in de Review of Finance bleek dat "de verschillen in ESG-ratings niet alleen een kwestie zijn van verschillende definities, maar ook van fundamentele onenigheid over de onderliggende gegevens". In een artikel in de New York Post zei Fink dat hij afzag van de ESG-terminologie omdat deze "gepolitiseerd was door zowel links als rechts". De echte reden lijkt echter te zijn dat het beleggers niet aanspreekt.
Marketing wilde inspelen op culturele trends
ESG was de droom van een marketingafdeling die wilde inspelen op culturele trends. Het bood een nieuwe productcategorie die was ontworpen om het sociale bewustzijn aan te spreken van jongere beleggers wier inkomen een punt heeft bereikt waarop ze kunnen investeren in hun toekomst. ESG was ook aantrekkelijk voor oudere generaties die zich zorgen maken over het welzijn van toekomstige generaties. Het gaf hen het gevoel dat ze iets deden dat nog jaren een verschil zou maken.
Beleggers willen winnen
De meeste mensen beleggen echter voor de groei op lange termijn van hun zuurverdiende inkomen. Ze rekenen op beleggingsrendement voor toekomstige behoeften, vooral bij pensionering. Beleggen in producten met gebrekkig onderzoek en gebrekkige prestatiegegevens stelt beleggers bloot aan onnoemelijke risico's. Ongeacht hun politieke voorkeur, zijn alle beleggers op de markt om dezelfde reden: om te winnen.
ESG-resultaten nauwelijks aantrekkelijk
Uit een onderzoek van de New York Stern School of Business bleek dat 33% van de op beleggers gerichte onderzoeken positieve resultaten lieten zien voor ESG-beleggingen en 67% neutrale, gemengde of negatieve resultaten. Zulke resultaten zijn nauwelijks aanlokkelijk. De dwang die Blackrock probeerde toe te passen werkte contraproductief.
Blackrock is spoor bijster
Hoewel de politisering van ESG deels schuldig is aan de ontsporing ervan, is het falen van ESG om zijn positie op de financiële markt te behouden niet alleen te wijten aan het feit dat liberalen en conservatieven het oneens zijn over de premisse van de strategie. Het komt ook doordat Blackrock en soortgelijke bedrijven het spoor bijster zijn geraakt van wat hun klanten willen. Ze zijn een weg ingeslagen van deugdzame marketing die bedoeld is om beleggers aan te trekken op basis van emotionele impulsen in plaats van werkelijke prestaties.
Bedrijven geven nederlaag niet toe
In het geval van Blackrocks beslissing om de term ESG niet langer te gebruiken, is het niet verrassend dat Fink ervoor koos om het publiek de schuld te geven in plaats van te erkennen dat ESG-beleggen niet de resultaten oplevert die beleggers eisen. Door marketing gedreven organisaties komen nooit terug en geven hun nederlaag nooit toe. Ze drukken het gaspedaal in tot aan de bodem in en proberen afstand te bewaren tussen hun mislukking en hun toekomst.
Politiek-ideologische aanmatiging
Naast slechte prestaties is een van de grootste redenen dat bewegingen als ESG op weerstand stuiten het bestraffende karakter van dergelijke programma's. Of het nu impliciet is of echt, anorganische milieu- en sociale bewegingen hebben vaak 'annuleringsgevolgen', dus canceling voor die individuen of organisaties die niet meespelen. In het geval van ESG stelt het gebrek aan richtlijnen de beweging bloot aan politiek-ideologische aanmatiging zonder rekening te houden met werkelijke resultaten.
ESG blijken verloren investering
Kortom, mensen zijn het zat om verteld te worden wat ze moeten geloven en om gedwongen te worden tot sociale bewegingen. De neergang van ESG is slechts één recente mislukking die geworteld is in een afwijzing van valse ideologieën die geprojecteerd worden in flitsende, feel-good marketing. De resultaten zijn nu bekend en deze idealen blijken een verloren investering.
Dit artikel is eerder verschenen op tfp.org.
Laatst bijgewerkt: 22 februari 2024 07:32