8 feiten over Rusland en de oorlog in Oekraïne
Hoe je ook tegen de oorlog in Oekraïne aankijkt, bepaalde feiten weerspreken het huidige media-narratief van een strijd tussen liberaal globalisme en een theocratisch regime. Een aantal van deze feiten kwam vooral naar voren in de eerstejaarstoespraak van president Poetin tot de Federatievergadering over de oorlog en de toekomst van het land. Andere kunnen uit het nieuws worden afgeleid.
Deze feiten zijn:
1. Vierde politieke theorie
Het Poetin-'gameplan' volgt de "vierde politieke theorie" van Alexander Doegin tegen het globalisme. Volgens deze theorie creëren de verschillende volkeren beschavingen en vormen zij grote beschavingsruimten en -blokken. De ideoloog gelooft dat kleinere natiestaten de schijn van soevereiniteit genieten onder de paraplu van "politiek georganiseerde, militair capabele beschavingscentra die de polen van een multipolaire wereld vertegenwoordigen." [Vertaling: Oekraïne heeft geen recht om een vrije, onafhankelijke en soevereine natie te zijn].
2. Vorming multipolaire wereld vergemakkelijken
De oorlog in Oekraïne lijkt de onwillige Oekraïense natie onder deze paraplu te dwingen. Het conflict heeft onherroepelijke politieke en economische breuken met de geglobaliseerde wereld veroorzaakt die de vorming van een multipolaire wereld vergemakkelijken.
Lees ook: Kan China's Xi Jinping zijn gezag behouden over een natie van pessimisten?
3. Rusland erg geïntegreerd in globale netwerk
Tot 2022 maakte Rusland van harte deel uit van de globalistische samenleving die het nu beweert te haten. Zijn economie was volledig geïntegreerd in het mondiale netwerk. Zijn producten, met name olie, aardgas en graan, werden verkocht op de wereldgoederenmarkten die in dollars waren uitgedrukt. Vóór de abrupte ommekeer verwelkomden zijn steden de multinationale handelaars die overal op zijn uitgestrekte grondgebied te vinden waren. De golf na golf van sancties getuigt van de enorme omvang van deze integratie en de moeilijkheid om deze los te koppelen.
4. Ook verval door moderniteit
Rusland deelt helaas in de morele decadentie van de moderne wereld. De staat van zijn verval is vergelijkbaar met die van de westerse landen. De natie lijdt onder het hoogste abortuscijfer ter wereld, lage geboortecijfers, weinig kerkbezoek en een afname van het huwelijk. In tegenstelling tot de berichten in de media over een theocratie, heeft president Poetin geen bezwaar tegen de aanwezigheid van lhbti in Rusland (behalve voor kinderen). In zijn toespraak van 21 februari maakte hij er een speciaal punt van om te zeggen: "Volwassen mensen kunnen doen wat ze willen. Wij in Rusland hebben dat altijd zo gezien en zullen dat ook altijd blijven doen: niemand gaat zich bemoeien met andermans privéleven en wij gaan dat ook niet doen."
5. Rusland en Westen beide prooi anti-traditionele denkers
Zowel Rusland als het Westen zijn de vrucht van de moderniteit. De twee systemen delen filosofische wortels die teruggaan tot de Franse Revolutie. Het Westen nam het zachte liberale model aan dat nu in verval is geraakt. Rusland volgt nu het harde Nietzscheaanse nationalistische model, zwaar beïnvloed door Duitse denkers als Martin Heidegger. Beide partijen zijn ook beïnvloed door de schadelijke effecten van existentialistische en postmoderne denkers.
6. Grote macht van staat
Beide systemen stellen een groot vertrouwen in de macht van de staat. Westerse politieke instellingen hebben lange tijd massale programma's, regelgeving en netwerken gepropageerd. Poetins toespraak schetste vooral een berg overheidsprogramma's en initiatieven die triljoenen roebels kosten om in de behoeften van de burgers in een door de staat gestuurde samenleving te voorzien.
7. Seculier in uitdrukking
Trouw aan hun moderne oorsprong zijn beide systemen seculier in hun uitdrukking. Het liberalisme heeft van nature altijd (ten onrechte) beweerd neutraal te zijn op het gebied van religie. Poetins bijna veertig pagina's tellende grote toespraak vermeldt echter verrassend genoeg niet de christelijke God en behandelt geen religieuze thema's die men in deze tijden van beproeving zou kunnen verwachten.
Moreel vervallen, ontregelde samenleving is het probleem
De zeven feiten illustreren dat het mediabeeld niet klopt. De echte strijd gaat niet tussen een decadente ultraliberale geglobaliseerde wereld en een theocratisch, autocratisch Oosten. Het conflict betreft een hele wereld die moreel verrot, filosofisch gebrekkig, financieel gecompromitteerd en politiek ontregeld is. Beide systemen vertegenwoordigen twee kanten van dezelfde ontaarde munt van de moderniteit. Aan de ene kant staan degenen die de naoorlogse orde (met al haar fouten) verdedigen. Aan de andere kant staat de as Rusland-China-Iran die die orde wil doorbreken en zijn raadselachtige multipolaire anti-Westerse wereld wil vestigen.
Lees ook: Zelfislamisering: ‘Paasontbijt geschrapt onder druk van moslimouders’
Toneel voor verdere vernietiging Westen
Oekraïne is het onwillige toneel voor het drama om de naoorlogse orde te vernietigen en de volgende en ergere fase in gang te zetten van een revolutionair proces dat vastberaden is om te vernietigen wat er nog over is van het christelijke Westen. Het volstaat te zeggen dat de Oekraïense invasie niet volgens plan verliep. De onverwachte Oekraïense verdediging van haar soevereiniteit verstoorde het verhaal. Dit geeft aanleiding tot een achtste feit, waarmee rekening moet worden gehouden om de twee oorzaken te evalueren.
8. Bovennatuurlijke en morele oplossing
De mensheid heeft geen acht geslagen op de Boodschap van Fatima. In 1917 waarschuwde Onze Lieve Vrouw in Fatima, Portugal, de wereld voor de noodzaak van gebed, in het bijzonder de rozenkrans, boete en aanpassing van het leven om te ontsnappen aan de goddelijke kastijding. Als Rusland aan haar werd toegewijd, beloofde Onze Lieve Vrouw dat het zich tot het geloof zou bekeren. Wie dus politieke oplossingen zoekt binnen de twee seculiere kaders zal teleurgesteld worden. De fundamentele hervorming die nodig is, is een morele. De uiteindelijke oplossing zal een bovennatuurlijke zijn. Maar mensen weigeren het bovennatuurlijke of morele te overwegen.
Oplossing komt via Fatima
De oplossing voor de wereldproblemen moet via Fatima komen. Terwijl het Westen de oproep negeerde en volhardde in zijn decadentie, bestaan er in het Westen en Oekraïne nog steeds kleine groepjes vrome katholieken die Fatima serieus nemen. Rusland (en zijn bondgenoten China en Iran) ontkennen echter Fatima, de rozenkrans of zelfs de noodzaak van deze bekering. Op dit moment is de uitkomst onduidelijk. Er kan zoveel gebeuren als het lijden van de oorlog de harten van individuen verandert en hen naar God doet keren. Het plan van Onze Lieve Vrouw is superieur aan dat van de mensen. De overwinning komt toe aan hen die gehoor geven aan haar hemelse verzoek, niet aan de gebrekkige ontwerpen van mensen.
Dit artikel verscheen eerder op tfp.org en is een vertaling daarvan.
Laatst bijgewerkt: 7 april 2023 09:13