Activisten bij Extinction Rebellion opperen "bestormen" en "pijpleiding opblazen" om klimaat te redden

Zanger Abel van Gijlswijk oppert bij de Extinction Rebellion-blokkade het idee geweld te gebruiken. Bron: YouTube / LeftLaser.

Activisten bij Extinction Rebellion opperen "bestormen" en "pijpleiding opblazen" om klimaat te redden

Deelnemers van de A12-blokkade van Extinction Rebellion spreken nu openlijk over de optie van geweld om hun ideologische doelen te halen.

'Moeten we niet een pijpleiding opblazen?'

“Is een vreedzaam protest nuttig überhaupt?” vraagt Abel van Gijlswijk zich af in een interview met YouTube-kanaal Left Laser. De zanger mag optreden bij het protest van Extinction Rebellion. Van Gijlswijk vervolgt: “Moet er niet iemand een keertje een pijpleiding opblazen?” Hiermee refereert hij aan How to Blow Up a Pipeline van de Zweedse marxist Andreas Malm. Dit boek roept expliciet op om geweld te gebruiken in de strijd tegen klimaatverandering. In XR-kringen wordt het veel gelezen en geciteerd.

'We moeten bestormen met heel veel mensen'

Left Laser interviewt ook acteur Ewout van den Berg, leider van de hardline-communistische groepering Internationale Socialisten. “Het lijkt mij vetter om iets te bestormen”, zegt de interviewer. “Ik denk bestormen, maar dan met heel veel mensen”, antwoordt Van den Berg. De communist stelt ook voor om de fossiele industrie te “onteigenen”.

Petitie stop blokkade Extinction Rebellion

Geweld is logisch gevolg in de ogen van Extinction Rebellion

Extinction Rebellion benadrukt vreedzaam te zijn. Dat is tactisch. Wie oproept tot geweld, roept juridische vervolging over zich af. Maar het is ook ideologisch. Mede-oprichter Roger Hallam legt uit: “Het kapitalistische systeem, het wereldwijde systeem waarin we ons bevinden, is bezig zichzelf te vernietigen.” Dit is klassiek marxisme, met een groen jasje. Het systeem stort vanzelf ineen. Je hoeft niet op te roepen tot geweld, dat komt vanzelf. Het verklaart Hallam’s uitspraken als “We gaan overheden dwingen om te handelen… En ja, sommigen kunnen hierbij doodgaan.” Geweld is het verdiende loon voor wie niet doet wat Extinction Rebellion wil.

Eco-marxisten zetten de stap naar geweld

De marxistische regimes van de twintigste eeuw gebruikten natuurlijk geweld in overvloed. Je moet de Revolutie nu eenmaal een handje helpen, zo vonden Lenin, Mao en Stalin. Die stap zetten de groene opvolgers van de rode marxisten ook steeds meer. Klimaatactivisten deinzen niet terug voor sabotage bij oliebedrijven en grof geweld tegen varkensboeren. Extinction Rebellion vernielt bankfilialen en weigert daar achteraf spijt voor te betuigen. Niet voor niets heeft de Britse politie de organisatie op de terreurlijst gezet.

Artikel financiering Extinction Rebellion

Extinction Rebellion verwacht eindtijd

De groene geesten rijpen zich. Geweld wordt steeds meer aanlokkelijk. Dat kan ook niet anders, als je gelooft wat Roger Hallam bij de BBC zei: “Komende tien jaar te maken krijgen met massale hongersnood, sociale ineenstorting en het mogelijke uitsterven van het menselijk ras.” Dat zei hij vier jaar geleden. Dan hebben we nog maar zes jaar. Het is een kwestie van tijd voordat de klimaatterreur van de Grüne Armee Fraktion losbarst.

Laatst bijgewerkt: 10 januari 2024 17:07

Doneer