‘Stank voor dank!’ 65-jarige man financieel gestraft voor opwekken ‘groene’ energie

Het lijkt zo mooi: ‘investeer in ‘groen’ én het is bovendien nog financieel voordelig!’ Een 65-jarige man uit Nieuw-Lekkerland doet een boekje open in het Algemeen Dagblad over hoe de vork werkelijk in de steel steekt.

‘Stank voor dank!’ 65-jarige man financieel gestraft voor opwekken ‘groene’ energie

THEMA'S:

Arie Verkerk (65) baalt als een stekker. De inwoner van Nieuw-Lekkerland investeerde een halve ton in de verduurzaming van zijn huis. De energiebedrijven geven hem nu een “terugleverboete”, omdat hij meer energie opwekt dan hij verbruikt.

Duur(zaam) geïnvesteerd

Verkerk vertelt het Algemeen Dagblad dat hij fors geïnvesteerd heeft in duurzame energiemaatregelen, waaronder zonnepanelen, een warmtepomp, een thuisaccu en een laadpaal voor zijn elektrische auto. De man wordt daar nu voor financieel gestraft. De 65-jarige moet namelijk betalen om zijn overtollige zonnestroom terug te leveren aan het net, iets dat hij beschouwt als een "terugleverboete".

Misleid door energiebedrijven

De inwoner van Nieuw-Lekkerland meldt aan het AD dat hij misleid is door de tegenstrijdige signalen van de energiebedrijven. Ze moedigen hem eerst aan om te investeren in duurzame energie, om hem vervolgens extra te laten betalen voor teruglevering. “We zijn met zijn allen bezig elkaar voor de gek te houden. Als ik dit van tevoren geweten had, dan had ik mijn geld aan iets anders uitgegeven”, aldus de gedupeerde man.

Lees ook: Klimaatdictatuur gaat stap verder: stroom gaat uit als u ‘te veel’ verbruikt

Investering verdampt

Hoewel zijn energiekosten zijn gedaald van €4.000 naar €1.500 per jaar, realiseert Verkerk zich dat hij deze investeringen nooit zal terugverdienen. Hij is teleurgesteld over de beperkte rendementen en vreest voor de haalbaarheid van de energietransitie, gezien de capaciteitsproblemen van het elektriciteitsnet. Hij overweegt nu zelfs om zijn elektrische auto in te ruilen voor een benzineauto.

Energietransitie “niet haalbaar”

"Een warmtepomp gaat net zo lang mee als een gasketel, maar is wel vijf keer zo duur in aanschaf… Ik heb me laten meeslepen in de rooskleurige plannen rond de energietransitie, maar die blijkt gewoon niet haalbaar”, verzucht Verkerk. Bovendien maakt hij zich zorgen over het energienet: “Het net is al vol en dat wordt nóg voller gestopt. Hoe moet dat ooit gemanaged worden? Tien jaar geleden waren er ook al onderzoeken dat de capaciteit onvoldoende is en over tien jaar is dat probleem écht nog niet opgelost."

Bestel "Hoe winnen we de klimaatoorlog"

Niet incidenteel

Ondanks dat Vereniging Eigen Huis in het AD beweert dat ze “zelden… horen” over benarde situaties zoals die van de Nieuw-Lekkerlander, herkennen veel lezers van de krant zich wel in zijn verhaal. “Ik stond op het punt nieuwe panelen aan te schaffen met een 10kWh accu. Ben me daar een haartje betoeterd. En mijn elektrische lease auto? Die verdwijnt strakjes naar Roemenië. Net zoals 10 jaar geleden met de eerste hybride auto’s”, laat een van de lezers in een online reactie weten.

Laatst bijgewerkt: 4 april 2024 15:43

Doneer