Elektrische auto’s vatten vlam bij overstroming

Eén van de Tesla’s die vlam vatte tijdens de overstroming in de VS. (Beeld: YouTube)

Elektrische auto’s vatten vlam bij overstroming

THEMA'S:

Na de passage van orkaan Idalia in Florida vorige week hebben meerdere elektrische voertuigen vlam gevat. De brand werd veroorzaakt door contact met het zoute overstromingswater. Deze incidenten hebben geleid tot bezorgdheid over de veiligheid van elektrische voertuigen in overstromingsgebieden.

Tikkende brandbommen

De brandweer van Palm Harbor waarschuwde dat blootstelling aan zoutwater een "ontbranding in lithium-ionbatterijen kan veroorzaken". Dit geldt niet alleen voor Tesla's maar ook voor andere elektrische voertuigen, zoals golfkarren en elektrische scooters. De zoutdeeltjes kunnen in de batterijen en elektrische componenten doordringen en kortsluiting veroorzaken, wat uiteindelijk tot brand leidt. Dit risico kan weken na een storm aanhouden.

Lees ook: Niet klimaatverandering, maar klimaatpolitiek veroorzaakte de dodelijke branden op Hawaï

Tesla’s in brand

Daarnaast is er volgens de brandweer wel 10 tot 12 keer zoveel water nodig om een elektrische auto te blussen. Bovendien kan een gebluste auto na een tijdje opnieuw vlam vatten. Tesla heeft richtlijnen op haar website geplaatst voor eigenaren van voertuigen die zijn ondergedompeld door overstromingen of andere extreme weersomstandigheden. Bestuurders wordt geadviseerd om hun voertuig niet te gebruiken zonder inspectie door een geautoriseerde werkplaats en het voertuig minstens 15 meter bij gebouwen en andere brandbare materialen vandaan te houden.

Zorgwekkend patroon

Dit incident staat niet op zichzelf, aangezien andere orkanen ook elektrische voertuigen in brand hebben doen vliegen. Dit heeft vragen opgeroepen over de veiligheidsprotocollen van autofabrikanten in het licht van de inspanningen van de Biden-regering en de EU om over te schakelen naar ‘groene’ voertuigen. Vorig jaar vlogen nog 21 elektrische voertuigen in brand als gevolg van overstromingen veroorzaakt door orkaan Ian in Florida en Noord- en Zuid Carolina.

Bestel "Hoe winnen we de klimaatoorlog"

Elektrische auto toch niet zo ‘groen’

Ook in Nederland zijn elektrische auto’s steeds vaker te zien. De klimaatlobby prijst deze ‘groene’ voertuigen omdat ze in tegenstelling tot normale auto’s geen CO2 uitstoten. Dit is uiterst misleidend omdat de meeste stroom die zo’n elektrisch voertuig gebruikt opgewekt wordt door fossiele brandstoffen. Met andere woorden, een Tesla stoot minstens zoveel uit als een gewone benzine auto, maar dan op een indirecte manier – om nog maar de zwijgen over het zwaar vervuilende proces om de lithiumaccu te produceren.

Klimaat verbazend stabiel

Het blijft natuurlijk ironisch dat de elektrische auto’s in brand gevlogen zijn door contact met overstromend zeewater, het apocalyptische visioen van de klimaatlobby. Alleen was de overstroming het gevolg van een orkaan en – hoe vervelend ook – onder die omstandigheden te verwachten, en heeft het allemaal niks met CO2 te maken. Natuurlijk zullen klimaatactivisten proberen het ontstaan van de orkaan daar wel mee in verband te brengen, hoewel statistieken bevestigen dat het klimaat door de jaren heen verbazend stabiel blijft.

Lees ook: Waarom drastische klimaatplannen niet alleen ineffectief maar ook levensgevaarlijk zijn

Laatst bijgewerkt: 6 september 2023 09:25

Doneer