Warmtepompen worden niet aangesloten in Apeldoorn: energietransitie loopt in de soep

De warmtepomp doet de energietransitie struikelen over haar eigen benen.

Warmtepompen worden niet aangesloten in Apeldoorn: energietransitie loopt in de soep

THEMA'S:

Het energienet kan in Apeldoorn de warmtepompen niet aan. Daarom staan 124 gloednieuwe exemplaren stof te happen in de berging. De energietransitie struikelt over haar eigen benen.

Liander kan warmtepompen niet aansluiten

Een Apeldoorns appartementencomplex voor ouderen wil meegaan met de energietransitie. Het pand moet helemaal aardgasvrij gaan. Daar zijn 124 warmtepompen voor geleverd. Maar netbeheerder Liander kan die pas begin 2025 aansluiten op het energienet. “We willen sneller, maar hebben ook te maken met een tekort aan materiaal en technisch personeel,” klaagt een woordvoerder.

Lees ook: Wat de klimaatlobby u niet vertelt: 10 nadelen van de warmtepomp

Klimaattafels

Liander heeft een dik pak boter op het hoofd, want de netbeheerder deed zelf mee aan de Klimaattafels: de kongsi van klimaatactivisten, energielobbyisten en branchevertegenwoordigers, die – geheel buiten de Tweede Kamer om – plannen opstelden om Nederland van het aardgas af te krijgen. Liander zaait dus wat het geoogst heeft.

Burger zit met de kou

Daar zouden we graag Schadenfreude om hebben, ware het niet dat de rekening uiteindelijk betaald wordt door de burger. Want nu kunnen de Apeldoornse ouderen nog door met hun cv-ketel. Maar wat als die verboden zijn door de overheid? Waar kunnen burgers dan op terugvallen als om wat voor reden dan ook de nieuwe warmtepompen niet aangesloten kunnen worden? Gaan we dan terug naar de bittere kou van de plaggenhutten?

Premier Rutte, stop de oorlog tegen aardgas!

Energietransitie ontwricht Nederland

Doe dat aardgasverbod niet, zo waarschuwde Cultuur onder Vuur aan het begin van de Klimaattafels, met als één van de redenen dat het energienet zo’n rappe transitie niet aankan. Helaas is onze voorspelling uitgekomen. De transitie ontwricht de Nederlandse energievoorziening. Daarmee ook onze economie, want wie meer energie wil afnemen om zijn bedrijf uit te breiden krijgt nu al een ‘njet’.

Onzekerheid is onwerkbaar voor de burger

Om in Russische sferen te blijven: de Nederlands energiepolitiek lijkt wel op het Kremlin tijdens de Koude Oorlog. Het is vaak gissen wat er gezegd of gedaan wordt. Dat is prettig voor lobbyisten als Doekle Terpstra en Ed Nijpels, maar onwerkbaar voor de gewone burger. Die moet gemiddeld 40.000 euro ophoesten voor het verduurzamen. Als het Klimaatkremlin weer regelingen aanpast en je terugverdientijd plots van 5 jaar naar 50 jaar gaat, beland je zo in de armoede.

Lees ook: Frans Timmermans weigerde half jaar werk maar deed niets aan het isoleren van zijn huis met energielabel G

Het is wachten op stroomuitval

Een achilleshiel van de warmtepomp is dat die (meestal) volledig op elektriciteit draait. Als het stroomnet verder belast wordt, is het goed denkbaar dat we in de Derde Wereld-toestand komen van stroom tussen 1 en 4 uur. Dan moet je maar hopen dat je woning goed genoeg geïsoleerd is om niet in de vrieskou te zitten ’s avonds.

Belasting op elektriciteit zal flink omhoog gaan

Als je überhaupt tussen 1 en 4 de warmtepomp aan kunt zetten, want je kunt er vergif op innemen dat met de overstap van aardgas naar elektriciteit de belasting op stroom flink verhoogd gaat worden. De megalomane klimaatprojecten moeten toch ergens van betaald worden…

Laatst bijgewerkt: 19 december 2023 11:15

Doneer