Krankzinnige regeling: 55 miljoen gaat naar klagende asielzoekers

Staatssecretaris Eric van der Burg. (Beeld: screenshot NPO)

Krankzinnige regeling: 55 miljoen gaat naar klagende asielzoekers

Asielzoekers die klagen dat hun zaak niet snel genoeg behandeld wordt, krijgen minstens 55 miljoen euro uitgekeerd tot en met 2024. Dat meldt demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) aan de Tweede Kamer, die al herhaaldelijk hierover om opheldering heeft gevraagd.

Op naar de 70.000 asielzoekers

Naar verwachting moet er zo’n 55 miljoen euro aan dwangsommen worden uitgekeerd tot en met 2024, maar dat is het gunstigste scenario. De VVD-staatssecretaris meldt ook na augustus een nieuwe piek in “instroom” van asielzoekers te verwachten, zodat het totaal dit jaar 70.000 beloopt. De “dwangsomproblematiek” zal dus ook alleen maar groter worden. Het zou in totaal om ruim 20.000 zaken kunnen gaan. Medio mei berekende de Algemene Rekenkamer dat er tussen 2020-2022 al 34 miljoen aan asielzoekers is uitgekeerd. Dit ondanks het feit dat de overheid zichzelf tegemoet is gekomen door de beslistermijn bij de IND van zes uit te breiden naar vijftien maanden.

Eén asielzoeker kan meerdere zaken aanspannen

Maar mocht de rechter niet akkoord gaan met deze verlenging, dan “zullen de bedragen voor de dwangsommen verder oplopen”, bereidt Van der Burg de Kamer alvast voor. Eerder liet hij weten dat in de periode van 2017 tot en met 2022 al 43 miljoen euro is uitgekeerd aan dwangsommen. Dat zal de komende tijd dus alleen maar nog meer worden. Het maximum voor een dwangsom is 1442 euro per zaak, maar één asielzoeker kan meerdere zaken aanspannen, zodat voor een handige asielzoeker de winst kan oplopen tot tienduizenden euro’s.

COV WhatsApp-banner

‘Overlast gevende’ asielzoekers versneld behandeld

Dit terwijl onder de procederende asielzoekers zich ook vrijwel kansloze Algerijnen en Moldaven bevinden. Volgens Van der Brug worden "overlast bezorgende" (lees: criminele) Algerijnen in Ter Apel nu versneld behandeld. Het streven is binnen vier weken en als er dan “alsnog sprake is van overlast” zelfs binnen twee weken. Deze “inhaalslag” is echter ook weer onder voorbehoud dat de rechter die goedkeurt.

‘Dwangsomregeling moet weg’

“Al sinds 2019 vraagt de SGP aandacht voor de absurde situatie dat asielzoekers met enorme bedragen ’profiteren’ of misbruik kunnen maken van de malaise bij de IND”, fulmineert SGP-Kamerlid Bisschop zo meldt De Telegraaf. “Ook andere EU-landen kennen niet zo’n boeteregeling.” De SGP’er wil dat de dwangsomregeling verdwijnt. Volgens de Raad van State is het afschaffen van rechterlijke dwangsommen echter in strijd met het Europees recht. Toch lukt het andere landen zoals Denemarken wel paal en perk te stellen aan immigratie.

Immigrationisme kost vele miljarden per jaar

De tientallen miljoenen aan de dwangsommen vallen, hoe ergerlijk ook, in het niet vergeleken bij de vele miljarden die de immigratie jaarlijks toch al kost. Zij maken echter wel duidelijk hoezeer het immigrationisme, de globalistische ideologie dat mensen geen wortels hebben en dat je ze, net zo het uitkomt, als pionnen over het bord van de wereld kunt schuiven, leidt tot verarming van het gastland, in het bijzonder van de oorspronkelijke bevolking.

Islam en de zelfmoord van het Westen

Opstand van islamitische jongeren in Frankrijk

Daar komt nog bij dat veel asielzoekers afkomstig zijn uit islamitische landen, terwijl de islam vijandig staat tegenover de christelijke Nederlandse cultuur. De ervaringen met de recente grootschalige opstanden van islamitische jongeren in Frankrijk hebben nog eens duidelijk gemaakt welke risico’s aan onbeheerste immigratie van islamieten verbonden zijn. Weliswaar bleef het in Nederland rustig, maar wel sloegen de Franse rellen al over naar Brussel.

Laatst bijgewerkt: 14 november 2023 11:24

Doneer