Jerry Afriyie doet er een schop bovenop

Jerry Afriyie tegen Zwarte Piet

Jerry Afriyie doet er een schop bovenop

Akwasi uit bedreigingen, maar mag van het Openbaar Ministerie vrijuit gaan. Dat geeft zijn kompaan Jerry Afriyie de moed om er nog een schep bovenop te doen. Afriyie suggereert in Het Parool dat Zwarte Piet knock-out en witte personen het ziekenhuis ingeslagen moeten worden. Het bijzondere is: geen piep hierover in de media of de politiek. Oproepen tot geweld is goed, zolang een Zwarte Piethater het doet.

Een-tweetje met OM

Akwasi krabbelde onlangs dus terug en nam afstand van zijn gewelddadige bedreiging tegen Zwarte Piet die hij deed op de Dam. Dit na een één-tweetje met het OM, die beloofde hem niet te zullen vervolgen als hij publiekelijk afstand nam van zijn uiting. Ook distantieerde hij zich van oude Twitterberichten, waarin hij doodsbedreigingen deed aan Zwarte Piet en een premie van 500 euro uitloofde aan wie de knecht ‘van die boot zou schieten’. Schoorvoetend deden de media verslag van Akwasi's tweets, pas nadat op sociale media ophef was ontstaan. De media laten het al helemaal afweten nu kompaan Jerry Afriyie minstens even erge uitspraken heeft gedaan in Het Parool.

Lees ook: Officier van justitie blijkt verstrengeld met anti zwarte pietactivisme

Jerry's geduld raakt op

De krant publiceerde op 17 september een ingezonden brief van activist tegen Zwarte Piet en vóór Black Lives Matter, Jerry Afriyie. Daarin legt Afriyie uit dat het geduld van slachtoffers van racisme niet oneindig is en wat er gebeurt als dat geduld opraakt. Als je zijn monoloog leest is het schokkend dat Het Parool alle ruimte geeft aan een figuur als Afriyie om zijn opruiende en dreigende teksten richting Nederlanders te uiten, en minstens zo schokkend is het dat andere media er totaal geen ruchtbaarheid aan geven. Branden ze hun handen liever niet aan een gevoelig onderwerp, of sympathiseren ze stilzwijgend met Afriyie’s vreselijke teksten?

Knock-out

Afriyie begint met het goedpraten van de uitspraken van Akwasi, die hij “mijn broeder” noemt, door te stellen dat hij op die leeftijd ook geen andere uiting had kunnen geven aan zijn woede en teleurstelling over racisme. Daarna doet hij klagend uit de doeken dat hij en zijn mede-zwarten hun hele leven last hebben gehad van xenofobie en racisme en dat dat uiteindelijk wel tot een kookpunt moest komen. “En wat in […] ons huisde was woede, een terechte woede, voor al die shit die we moesten slikken, omdat we in ons land als tweederangsburgers behandeld worden. [..] Dan komt er een dag waarop je denkt: fok it! Ik ben er helemaal klaar mee. Als ik Zwarte Piet tegenkom, sla ik hem knock-out. Als nog een witte persoon mij racistisch bejegent, eindigt die in het AMC.”

Behandel ons beter

Deze uitspraken, zo mogelijk nog erger dan die van Akwasi, laten de mond van de lezer openvallen van verbazing. Afriyie formuleert sluwer dan zijn kompaan door in de derde persoon te schrijven waardoor hij het risico op gerechtsvervolging verkleint, maar zijn uitspraken zijn evengoed dreigend. De behandeling van zwarte mensen in Nederland is volgens Afriyie zodanig dat die een woede opwekt die wel tot geweld móet leiden. De drang om een ‘witte persoon’ het ziekenhuis in te slaan, komt voort uit een rechtvaardige woede en is daarmee legitiem. De dreiging is dus: behandel ons beter, anders krijg je te maken met geweld.

Drang tot geweld

Hoe erg de teksten ook zijn, ze zijn te verwachten van iemand als Jerry Afriyie. Hij werd immers al eens veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan een agent wegens toebrengen van lichamelijk letsel en verloor zijn licentie als beveiliger. En de geweldplegingen van Black Lives Matter, waarmee deze mannen zich publiekelijk hebben verbonden, hebben in de VS geresulteerd in tientallen doden en miljarden aan schade. De drang om geweld te gebruiken als ze hun zin niet krijgen is bij Akwasi en Afriyie zichtbaar nadrukkelijk aanwezig.

Lees ook: De ideologie van Black Lives Matter: niet ras maar revolutie

Stilte in de media

De stilte in de Nederlandse media na de publicatie in Het Parool (alleen Geenstijl berichtte erover) is oorverdovend. Stel dat een voorstander van Zwarte Piet had gezegd: ik ben helemaal klaar met die Zwarte Piethaters, als ik er eentje tegenkom sla ik hem het ziekenhuis in. De media zouden moord en brand schreeuwen en Afriyie en Akwasi hadden wekenlang de krantenpagina’s en talkshows mogen vullen met hun gehallucineerde ‘institutionele racisme’. Het is een nieuw bewijs van de linkse vooringenomenheid van de media, zoals het niet-vervolgen van Akwasi een bewijs is van de bias van het OM.

Oogst wat je zaait

De slotalinea van de ingezonden brief van Afriyie is veelzeggend: “Ik kijk uit naar de dag dat mijn land, Nederland, niet langer racisme en racisten in bescherming neemt, maar de slachtoffers van racisme. Tot die tijd oogst je wat je zaait.” Dat laatste zinnetje klinkt wederom als een dreigement. Jullie, witte Nederlanders, hebben ons zwarten racistisch bejegend, en al het geweld dat daaruit voortkomt is jullie eigen schuld! Het zijn de woorden van iemand die een diepe haat koestert richting Nederlanders en die haat het liefst omgezet ziet in geweld. En het is de bias van media en OM die maakt dat Afriyie deze haat ongestraft in een grote Nederlandse krant kan spuien.

Laatst bijgewerkt: 24 maart 2022 15:44

Doneer