Het rampzalige tijdperk van Kissinger komt tot een einde

Henry Kissinger en Joop den Uyl

Het rampzalige tijdperk van Kissinger komt tot een einde

THEMA'S:

Op 28 november 2023 stierf Henry Kissinger op 100-jarige leeftijd. De voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken adviseerde tien presidenten en nam deel aan talloze internationale fora. Tot het einde toe bezocht hij buitenlandse staatslieden en schreef hij opiniestukken in de belangrijkste media. Er waren maar weinig onderscheidingen die hij niet kreeg. Alle deuren stonden voor hem open.

Concessies, compromissen en capitulaties

Zijn dood betekent meer dan zijn heengaan naar de eeuwigheid. Het valt samen met de chaotische gebeurtenissen die het raamwerk dat hij hielp opzetten nu verscheuren. Een rampzalig Kissingeriaans tijdperk van concessies, compromissen en capitulaties loopt ten einde terwijl de wereld een onbekende en onzekere toekomst tegemoet gaat.

Lees ook: Wie is toch de man achter Klaus Schwab?

Een controversiële man beloond voor zijn mislukkingen

Weinig staatslieden zijn zo rijkelijk beloond voor zulke grote mislukkingen. Kissinger won de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn rol in de akkoorden van Parijs, die een einde maakten aan de Amerikaanse betrokkenheid in Vietnam en de val van Zuid-Vietnam in communistische handen.

Oekraïne

Of het nu gaat om het Midden-Oosten, Taiwan of Oekraïne, de wereld betaalt nog steeds de gevolgen van zijn bemiddelde overeenkomsten, "magische" pendeldiplomatie en brutaal "realisme". Hij was controversieel, want zowel links als rechts vinden nu fouten in zijn nalatenschap.

Henry Kissinger

Dr. Kissinger deed zijn intrede in de nationale politiek met zijn benoeming door president Richard Nixon als assistent voor nationale veiligheidszaken in december 1968. Later was hij van 1973 tot 1977 minister van Buitenlandse Zaken onder de regeringen van Nixon en Ford. Na zijn vertrek uit het Witte Huis bleef hij een belangrijke rol spelen op het Amerikaanse politieke toneel met veelvuldige commentaren en consultaties.

Volg COV op Telegram

Kissinger verlengde de levensduur van het communisme

Hij wordt herinnerd omdat hij de richting van het Amerikaanse buitenlandse beleid naar links veranderde in een reeks stappen die de communistische overheersing verlengde en de westerse vastberadenheid verzachtte. Het volstaat om te herinneren aan zijn drie grootste catastrofes op het gebied van buitenlands beleid in 1972.

Inlaten met communisten

Als minister van Buitenlandse Zaken deed hij wat weinig linkse politici durven. Hij nam 's werelds meest anticommunistische regering onder president Nixon om zich in te laten met 's werelds meest wrede communistische regeringen. Hij gunde deze regimes de beste voorwaarden die de verspreiding van het communisme altijd in de hand werkten. Deze aanbiedingen werden gedaan toen communistische regeringen onder grote zwakheid leden door hun rampzalige economische systemen en toen de beweging een terugval ondervond in haar overtuigingskracht om de wereldmassa's te mobiliseren.

Vul de peiling in: Moet Nederland uit het World Economic Forum stappen?

Nixon en Kissinger bezoeken China

Het diplomatieke offensief van 1972 begon met het bezoek van president Nixon aan Rood China en tiran Mao Zedong op 22 februari. Het bezoek leidde tot het beschamende "Eén China"-beleid, waarmee Taiwan werd verraden. Deze kleine opening bracht stortvloeden van Westerse hulp en investeringsgelden naar China.

Het Westen was de verliezer

Dit monster van eigen makelij bedreigt de wereld nu, zestig jaar later. Het Westen was de verliezer in dit riskante spel. Het heeft elke concessie gedaan terwijl het communisme nog steeds hoogtij viert in een nu gemilitariseerd China dat Amerika en het Westen uitdaagt.

Lees ook: Heroverweeg China

Kissinger verwarmde relaties met Sovjet-Unie

In mei 1972 organiseerde Henry Kissinger een topontmoeting waarbij president Nixon een staatsbezoek bracht aan Moskou om tien formele overeenkomsten te ondertekenen. De anticommunistische president ontwikkelde een détente-beleid dat de relaties tussen de VS en de Sovjet-Unie verwarmde.

Allerlei voordelen voor communisten

De akkoorden omvatten uitgebreide kredieten, graanexport, industriële ontwikkeling, wapenbeperkingen en andere voordelen die het economisch geplaagde communistische regime bevoordeelden. Het ABM-rakettenverdrag (SALT I) belemmerde de Amerikaanse defensie-inspanningen zodanig dat president George W. Bush zich gedwongen zag zich terug te trekken.

Invasie in Oekraïne

Dr. Kissinger's steun voor Rusland ging zelfs door tot op de dag van vandaag met zijn pleidooi voor compromissen en concessies na de brute Russische invasie in Oekraïne.

Vul de peiling in: Moet Nederland uit het World Economic Forum stappen?

Einde van de Vietnamoorlog

Kissingers grootste prestatie was zijn duidelijkste en spectaculairste mislukking - de "doorbraak" van de akkoorden van Parijs in 1972 waarmee hij onderhandelde over het einde van de Vietnamoorlog. De "vrede met eer" van president Nixon bestond uit de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Zuid-Vietnam en de daaropvolgende stopzetting van de financiering.

Vietnamezen betaalden de rekening

De mislukte overeenkomst maakte van hem de publieke figuur wiens naam symbool staat voor alle rampen en schande die de Vrije Wereld in Vietnam te verduren kreeg. Talloze Vietnamezen verloren hun leven in dit debacle en het Westen had tientallen jaren nodig om zijn vertrouwen te herwinnen na deze onderhandelde nederlaag.

Lees ook: 18 redenen waarom Frans Timmermans geen premier moet worden

De erfenis van Kissinger

Dat was de erfenis van Henry Kissinger. Hij was het brein achter een beleidsverschuiving naar links, uitgevoerd door rechts. Hij bracht het Westen van een sterke naar een zwakke positie. De communistische regimes kregen de tijd, de handel en de westerse investeringsfondsen die ze nodig hadden om hun rampzalige beleid te overleven en hun militaire macht op te bouwen.

We worstelen nu met de gevolgen

Alles werd opgeofferd om een modus vivendi met het communisme te bereiken om oorlog en conflict te vermijden. Amerika en het Westen worden nu geconfronteerd met de tragische gevolgen van zijn beleid van concessies, ontspanning, gewetenloze handel en het verplaatsen van een groot deel van onze productie naar een ideologische vijand die uit is op onze vernietiging.

Dit artikel verscheen eerder op tfp.org.

Laatst bijgewerkt: 5 december 2023 06:48

Doneer