Dit is hoe u in 2024 verder uitgeperst wordt door de overheid

De overheid misbruikt de burger steeds meer als pinautomaat.

Dit is hoe u in 2024 verder uitgeperst wordt door de overheid

THEMA'S:

De overheid maakt het leven in 2024 weer duurder voor de burger, met extra belasting op energie, vermogen en alcohol. Wij zetten op een rij hoe demissionair kabinet-Rutte IV u komend jaar extra uitperst.

Oorlog tegen alcohol

De overheid vindt dat alcohol en tabak slecht is. Daarom worden accijnzen op sterke dranken, bier en wijn per 1 januari verhoogd met 8,4%. Rookwaren volgen in april. Een goede sigaar met een lekkere glas whisky is nu eenmaal onverenigbaar met de linkse levensvisie.

Lees ook: Waarom wil links alcohol verbieden en drugs promoten?

Staat blijft fictief rendement belasten

Het demissionair kabinet neemt vermogende burgers in het vizier. Een blijvend onrecht is dat spaarders en beleggers belast worden op basis van fictief rendement. De Hoge Raad heeft de staat opgedragen het werkelijk rendement te taxeren, maar de Belastingdienst blijft dit uitstellen. Individuen met boven de 57.000 euro heffingsvrijvermogen (114.000 euro bij partnerschap) gaan meer betalen in box 3: de belasting stijgt hier van 32% naar 36%.

'Groen' vermogen wordt ontzien

Tegelijk voert de overheid klimaatideologie in. ‘Groen’ spaargeld en beleggingen worden vanaf 2024 meer belastingvrij gehouden. Dit gaat gepaard met nieuwe regels rond hypotheken, waardoor kopers meer kunnen lenen als ze hun woning verduurzamen. Helaas komt deze regel net te laat voor Frans Timmermans, die in 2023 een Maastrichts herenhuis met energielabel E kocht.

Bestel Zwartboek Frans Timmermans - 2

Weer gaat de energiebelasting omhoog

Onderdeel van ‘vergroening’ is dat Den Haag de belasting op aardgas keer op keer verhoogt. Met het stilletjes verdwijnen van het aardgasverbod is de aanpak nu slinkser: het gaandeweg onbetaalbaar maken van aardgas. Dit doet de staat door het prijsplafond weg te halen en de energiebelasting te verhogen. Energieleverancier Essent verhoogt de prijs van een kubieke meter aardgas van 1,33 euro naar 1,45 euro.

Nog meer belasting voor hogere inkomens

Daar houdt het niet op. Hogere inkomens komen sneller in het hogere tarief van 49,5% inkomstenbelasting, doordat de aanvang van de tweede schijf van de inkomstenbelasting in box 1 voor slechts een derde meestijgt met de inflatie. De eerste schijf in box 1 gaat omhoog met 0,04%. Het kabinet verwacht evenwel dat werkenden erop vooruitgaan, door verhoging van de arbeidskorting en het indexeren van de algemeen heffingskorting.

Belastingvrij schenken afgeschaft

Privé-eigendom betekent dat je vrij mag schenken aan wie je wil. In strijd met dit beginsel schaft de overheid per 1 januari 2024 de belastingvrije schenking uit voor het kopen van een woning. Dat is onderdeel van een pakket maatregelen om de druk op de woningmarkt te verlichten. De echte oorzaken – massa-immigratie, inflatie en te weinig woningbouw vanwege extreme stikstofregels – worden niet aangepakt. De burger die zijn kinderen een opstapje wil geven naar het eigen woningbezit, betaalt de rekening van Ruttiaans rampbeleid.

Lees ook: 6 redenen waarom belasting op erfenis diefstal is

Belastingdienst gaat er weer een rommel van maken

Ondernemers zien in 2024 hun zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling dalen. Grote bedrijven gaan voortaan een ‘minimumwinstbelasting’ betalen, waardoor ze minimaal 15% belasting afdragen in alle landen waar ze actief zijn. Volgens voormalig belastingadviseur Marnix van Rij, nu staatssecretaris van Financiën, de ‘meest complete wetgeving’ die hij ooit gezien heeft. Reken maar op nog meer verkwanseling, onrecht en inefficiëntie bij de Belastingdienst.

Inflatie blijft aan ons geld vreten

Buiten deze maatregelen zijn er genoeg ‘stille opslokkers’ van het privébezit. Denk aan de gestage inflatie, die als eenvoudige oorzaak heeft dat de Europese Centrale Bank de geldpers overuren laat maken. Denk ook aan de blijvend hoge benzineprijs. Burgers die dagelijks van en naar hun werk reizen, betalen zo 100 euro extra belasting per maand. Onvrede hierover is blijvend, maar wordt gedempt door gewenning. Een benzineprijs van 1,85 euro voelt al bijna als laag, terwijl begin 2016 1,50 normaal was.

Volg COV op Telegram

Ondertussen vliegt klimaatminister Jetten vrolijk naar Patagonië

De politiek praat zich een schorre keel over ‘bestaanzekerheid’. Als er één oorzaak van financiële onzekerheid en zelfs armoede is, dan is het de overheid die belasting op belasting stapelt. Menig Nederlander maakt zich zorgen over hoe hij in 2024 de eindjes aan elkaar knoopt. Ondertussen vertrekt financiënminister Sigrid Kaag naar Palestina en zet klimaatminister Rob Jetten vrolijke kiekjes op sociale media van zijn vakantie naar Patagonië, letterlijk aan de andere kant van de wereld. Hoeveel CO2 zou hij hier voor uitstoten?

Laatst bijgewerkt: 10 januari 2024 09:51

Doneer