Klaas Knot, zet die dubbele pet af!

Afbeelding: Pixabay.

Klaas Knot, zet die dubbele pet af!

Klaas Knot wringt zich in duizend bochten om zijn positie bij de Europese Centrale Bank (ECB) te rechtvaardigen. Als president van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft hij automatisch zitting in de Raad van Bestuur van de ECB. Hij is dus rechtstreeks bij de ECB betrokken. Dat wil echter niet zeggen dat hij het - vanuit het Nederlands belang - met het ECB-beleid zonder meer eens is. Die gespletenheid is opvallend tot uiting gekomen door de verklaring die Knot op 13 september op de website van de DNB liet publiceren en waarin bij afstand neemt van Mario Draghi, de scheidende baas van de ECB en diens lage rentebeleid.

Dubbele pet

Gek genoeg probeert Knot met een interview in De Telegraaf zijn dubbele pet te rechtvaardigen door te benadrukken dát het nu eenmaal een dubbele pet is. In Frankfurt, waar de ECB gevestigd is, zet Knot namelijk zijn DNB-pet af. Die van de ECB zet hij daar op. Hij is dus beslist niet ‘onze man in Frankfurt’. “Nee, ik ben één van de 25 Europeanen die uitverkoren is het Europese monetair beleid vorm te geven”, zegt Knot in het interview. Dat het lage rentebeleid ideaal is voor schuldenland Italië, het land van Draghi, en dat onder andere de Nederlandse pensioentrekker daarvan de rekening betaalt, speelt voor hem geen rol. Dat zegt hij letterlijk: “Overwegingen of het ene land er beter vanaf komt dan het andere spelen voor mij geen rol.”

Structurele belangenverstrengeling

Maar je kunt niet tegelijkertijd een topautoriteit en -bestuurder zijn in het monetair beleid voor het belang van je eigen land, terwijl je op Europees niveau beleid steunt dat tegen datzelfde nationale belang in gaat. Of beter gezegd, twee of meer petten kunnen wel - Knot laat het zien - maar dan komt wel je integriteit in het gedrang. Het is structurele belangenverstrengeling. Dan kun je een nog zo mooie verklaring en interview publiceren om je gespletenheid duidelijk te maken, maar dat doet er niets aan af dat je verantwoordelijk bent en blijft voor een beleid dat alle Nederlandse spaarders en met name pensioentrekkers genadeloos opbreekt. Terwijl je dat als DNB-president juist had moeten voorkomen.

EU, handen af van onze pensioenen

Toezichthouder

Zeker als straks – mede door toedoen van de ECB – de spaarrente echt negatief wordt, zal het privébezit van talloze ijverige Nederlandse spaarders snel wegsmelten. Dat de inflatie evenmin hoger wil worden, helpt nauwelijks, want de Nederlandse fiscus heeft steeds gedaan alsof spaargeld nog steeds met 4 procent per jaar rendeert en gaat daar – hoewel de Hoge Raad onlangs oordeelde dat dit niet reëel en dus oneerlijk is – nog even mee door. Uw spaargeld loopt dus langs alle kanten weg. U krijgt daar niets voor terug. Zo draait het Europese beleid uit op een inbreuk op het grondrecht van privé-eigendom. Bovendien werkt Knot in Frankfurt mee aan monetair beleid, waardoor uw pensioen verdampt, terwijl hij als president DNB een officiële toezichthouder op onze pensioenen is. Blijkbaar kan hij in Amsterdam ook niet meer doen dan toezien: met de armen over elkaar.

Bodemloze schuldenputten

Frankfurt en Brussel zijn de twee kaken van de muil, die de EU naar onze pensioenen openspert en met huid en haar dreigt te verzwelgen. Sluipende onteigening via de lage rente uit Frankfurt, maar ook slinkse toe-eigening via de transferunie die Brussel bekokstooft. Dit moet direct stoppen. Nederlandse pensioengelden zijn niet bedoeld voor de bodemloze schuldenputten van Italië, Griekenland en Frankrijk. Ze zijn het vooruitgespaarde bezit van hardwerkende Nederlandse staatsburgers, die hun welverzorgde oude dag niet vanwege de EU in rook mogen zien opgaan.

Laatst bijgewerkt: 12 december 2023 09:14

Doneer