Pieter Omtzigt: "Rutte wil nieuwe pensioenstelsel in sneltreinvaart door het parlement halen, terwijl essentiële gevolgen niet in beeld zijn." (beeld: YouTube)
Omtzigt luidt noodklok: wat gaat inflatie met de pensioenen doen?
Het Nederlandse pensioen staat hoe langer hoe meer op de tocht. Dat komt doordat noch het oude pensioenstelsel, noch de komende herziening van het stelsel rekening gehouden heeft met de huidige, ongekend oplopende inflatiecijfers. Er dreigt een dramatische ontwaarding. Pieter Omtzigt, specialist van de Tweede Kamer in het pensioendossier, luidt de noodklok.
Stagflatie dreigt
Met een serie vragen aan Carola Schouten, de CU-minister van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen (een nieuwe ministerschap dat door Rutte IV is gecreëerd), probeert Omtzigt helder te krijgen wat de gevolgen voor de pensioenen zijn als – waar voor gevreesd wordt - een periode van stagflatie zou inzetten: dit is een zeer negatieve toestand waarin een hardnekkige combinatie van inflatie en werkeloosheid een harde rem op de economische groei zet en waar je als economie niet makkelijk weer uitkomt.
Lees ook: Voorzitster ABP bevestigt: Nederlands pensioengeld in gevaar
‘Groot koopkrachtverlies’
“We moeten het hebben over inflatie en het pensioenstelsel”, twittert Omtzigt. Hij voorziet “groot koopkrachtverlies” omdat “het nieuwe pensioenstelsel en de overgang uitgaan van stabiel 1%-2% inflatie. Niet van 6% of 9%.” Dat heeft “enorme gevolgen”, aldus Omtzigt. En die zijn "niet in beeld.” Het komt neer op een “herverdeling van honderden miljarden”, die uiteraard niet de pensioengerechtigden ten goede komen.
Inflatie veel hoger dan ooit gedacht
De huidige inflatie zou het kabinet tot grotere zorgvuldigheid moeten manen. In werkelijkheid is de regering er juist op uit de wet voor het nieuwe pensioenstelsel “in sneltreinvaart door het parlement te halen”, waarschuwt Omtzigt, “terwijl essentiële gevolgen niet in beeld zijn”. De belangrijkste factor is dat de inflatie nu al veel hoger is, en mogelijk nog veel hoger wordt, dan ooit rekening mee is gehouden. Hoe adequaat is iemands pensioen straks dan nog?
Financiële scenario’s dekken werkelijkheid niet
Omtzigt ziet nog meer beren op de weg. Zo is nog niet duidelijk of het stelsel de goedkeuring van de Europese rechter kan wegdragen. Bovendien is het nieuwe stelsel op de tekentafel leuk bedacht, maar hoe uitvoerbaar zal het in de praktijk zijn? Dit zijn nog allemaal open vragen. Er zijn wel verschillende scenario’s bedacht, maar “die dekken de huidige werkelijkheid totaal niet”. Omtzigt wil weten hoe dit alles op de pensioenuitkeringen zal uitwerken.
Grootste spaarpot van Nederland
Eerder al waarschuwde Omtzigt voor het gevaar dat de Europese Unie voor de Nederlandse pensioenen vormt. Door EU-regelgeving dreigt Nederland de zeggenschap over de pensioengelden van zijn burgers geleidelijk kwijt te raken, terwijl, aldus Omtzigt, "de grootste spaarpot van Nederland door Nederland gecontroleerd moet worden, niet door Brussel." Corine Wortmann-Kool, voorzitster van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP), viel hem daarin bij.
Laatst bijgewerkt: 14 november 2023 11:09