De Nederlandsche Bank schrijft voor hoe u uw spaargeld moet uitgeven

Klaas Knot zal u wel eens even precies vertellen waaraan u uw spaargeld moet uitgeven: aan het klimaat. (Foto: World Economic Forum, via Flickr, CC BY NC SA 2 0 Deed)

De Nederlandsche Bank schrijft voor hoe u uw spaargeld moet uitgeven

THEMA'S:

De Nederlandsche Bank (DNB) wil een “verduurzamingsplicht” voor huisbezitters. Wie geen geld daarvoor heeft, kan het lenen, trekt de bank als conclusie uit eigen onderzoek. Op die manier, uiteindelijk met dwang dus en op eigen kosten, wil DNB alle Nederlanders aan de warmtepomp krijgen.

Dreigement

Natuurlijk is het voorstel ingekleed met voorwaarden die je echter ook als dreigementen kunt opvatten: “Als het tempo van verduurzaming achterblijft bij de doelstelling”, aldus DNB op haar website, “kan overwogen worden om gefaseerd een verduurzamingsplicht bij de aankoop van een nieuwe woning in te voeren. Dit houdt in dat er een norm komt voor de minimale energieprestatie van een woning binnen een bepaalde tijd na de aankoop.”

Onteigening

DNB gaat hiermee een rode streep over. Het is niet aan haar te bepalen waar burgers hun geld aan uitgeven. Privé-eigendom waarvan anderen bepalen waar je het aan uit moet geven is geen privé-eigendom meer, of alleen nog in naam. Het is dan in feite onteigend. Alleen over 10.000 euro mogen we van DNB zelf nog beschikken. De rest moet naar het klimaat.

Volg COV op Telegram

Klimaatideologische dwangmaatregelen

Wat wél kerntaak van DNB is: alles in het werk stellen opdat het privé-eigendom van burgers zijn waarde behoudt. En gezien het tempo waarmee de waarde van geld verdampt, momenteel ook op bankrekeningen waarvan de rente bij lange na niet tegen de inflatie opweegt, mag de bank hier de hand in eigen boezem steken in plaats van klimaatideologische dwangmaatregelen voor te stellen. Het lijkt wel alsof ze hiermee haar eigen falen wil afdekken. DNB boekt zelf recordverliezen.

Klimaathypothese hevig omstreden

Wie de berichten op de website van DNB leest, wordt bovendien getroffen door de ondertoon van leergezag waarmee het vermeende klimaatprobleem – een hevig omstreden hypothese, waarover onder deskundigen geen begin van consensus bestaat – als onomstotelijk feit wordt geponeerd.

Wat weten bankiers van klimaat?

“Als verduurzaming niet snel genoeg gaat”, waarschuwt DNB dan ook, opnieuw met een indirect dreigement, “dan kan de overheid eventueel overwegen om het klimaatbeleid voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving aan te scherpen.” DNB begeeft zich hier ver buiten haar competentie. Wat weten bankiers van klimaat of van huizenbouw? Waarom moeten zij zo nodig hierover adviezen geven?

Bestel Groen is het nieuwe rood

Wokerige ambtenaren

Het antwoord laat zich raden. DNB en de overheid spelen elkaar de bal toe, omdat ze hebben zich laten infiltreren met linkse, wokerige, klimaatideologische ambtenaren, die het ontbreekt aan elk basaal respect voor grondrechten, waar het heilige beginsel van privé-eigendom zelfs nog aan voorafgaat. Zelfs de allerprimitiefste menselijk gemeenschap vertrekt - de natuurwet volgend - vanuit de erkenning van mijn en dijn, terwijl de schending ervan – diefstal – wordt bestraft.

Klimaatsocialistisch toneelstukje

In feite zien we hier opnieuw hoezeer groen het nieuwe rood geworden is. Het traditionele socialisme heeft alle geloofwaardigheid verloren, net als zijn traditionele steun in de arbeidersklasse. Het probeert zichzelf nu opnieuw uit te vinden door een vermeende klimaatramp te zien naderen, waarvan het zichzelf eerst als klokkenluider en dan als redder opwerpt. DNB speelt dit klimaatsocialistische toneelstukje kritiekloos mee, terwijl zij uit zorg voor het privé-eigendom van de burgers, de waardevastheid van de euro en het buiten alle oevers treden van de overheidsuitgaven de regering juist hiertegen zou moeten waarschuwen.

Rutte was Knots kruiwagen

We hebben al meer dan eens gewezen op de rol van president Klaas Knot in de transformatie van DNB van een zelfstandige centrale bank naar een instituut dat ‘meedenkt’ met enerzijds de wensen van de nationale regering, anderzijds die van de Europese Centrale Bank en de EU. Klaas Knot is destijds bij de DNB als president ‘neergezet’ door niemand minder dan premier Rutte zelf, die kennelijk uit was op een plooibaardere centrale bank. Deze benoeming, niet op basis van deskundigheid maar om politieke redenen, verklaart waarom de DNB van Knot ideologisch zo op één lijn zit met de linksliberale, eurofiele en naar klimaatsocialisme neigende kabinetten Rutte. Ten koste van de burgers en hun privé-eigendom.

Laatst bijgewerkt: 23 april 2024 13:52

Doneer