Voor links is geweld altijd een optie

Gewelddadig klimaatverzet, zoals hier bij de bruinkoolgroeve van Lützerath, is voor links altijd een optie. (Beeld: YouTube)

Voor links is geweld altijd een optie

THEMA'S:

Rechts kiest voor de wereld, die links in de weg zit. Die wil het bestaande liefst zo snel mogelijk vernietigen ten behoeve van de eigen utopische nieuwbouw. Vandaar dat geweld diep in het socialistische DNA zit. Je moet immers slopen om te kunnen bouwen, en zonder eieren te breken kun je geen omelet bakken. Geweld is altijd een optie. Niet te lang over piekeren, want linkse mensen staan aan de goede kant van de geschiedenis.

‘Geweld om aanpak klimaat af te dwingen’

Logisch dus dat een gezelschap linkse figuren van plan was om in Amsterdam een conferentie te houden “over de vraag of we geweld moeten gebruiken om aanpak van de klimaatcrisis af te dwingen.” Vooral doordat een Tweede Kamerlid van GroenLinks, Suzanne Kröger, een van de sprekers zou zijn, ontstond er zo’n ophef rond de bijeenkomst dat die inmiddels is afgelast.

‘Theorie zonder praktijk is steriel’

In zekere zin jammer, want nu is ons de kans ontnomen te weten hoe geweldsbereid de klimaatbeweging inmiddels is. Weliswaar verzekeren betrokkenen en sympathisanten in alle toonaarden dat het om een “puur theoretische” verkenning ging, maar ja, waarom zou je dat doen als je het niet ook in praktijk wil brengen? Zoals Marx al zei: “Theorie zonder praktijk is steriel.” Maar hij zei ook dat de gedachte tot de daad voert en zich tot “een materiële kracht” kan ontwikkelen. Het organiserende Progressief Café noemt zich niets voor niets een ‘platform voor denkers en doeners’.

Petitie stop blokkade Extinction Rebellion

Sprekers geweldsoverleg nader bekeken

Het linkse geweldsoverleg gaat dus niet door, maar wat we wel hebben is de veelbelovende namenlijst van dit zogeheten ‘morele beraad’. Laten we de betrokken personen nader bekijken zoals opgesomd op de kennisgeving en die van een korte duiding voorzien.

 1. Jaap Tielbeke. Redacteur van De Groene Amsterdammer. Schrijft sympathiserend over Andreas Malm, de geweldsbereide klimaatideoloog, (Tielbeke las diens boek Eco-sabotage of hoe je een pijpleiding opblaast “met rode oortjes”). In De Groene Amsterdammer stelt Tielbeke de retorische vraag: “of de werkelijkheid waar we nu al midden in zitten, een klimaatcatastrofe die zichtbaar en voelbaar steeds verder ontspoort, niet een nieuw soort realisme dicteert, waarin minder ruimte is voor geven en nemen.”
 2. Suzanne Kröger: Tweede Kamerlid voor GroenLinks. Voorheen employee van Greenpeace, de organisatie die met aandacht trekkende acties dicht tegen de gewelddadigheid aan zit: ter verhindering van visvangst wierpen de actievoerders in 2008 bijvoorbeeld rotsblokken in de Noordzee, waardoor voor vissers levensgevaarlijke situaties ontstonden.
 3. Dennis van Berkel, klimaatjurist van het zwaar gesubsidieerde Urgenda. Retweet regelmatig tweets van Extinction Rebellion (XR), waarvan een van de oprichters openlijk claimt dat het XR eigenlijk niet zozeer om het klimaat te doen is, als wel om het omverwerpen van de "toxische" westerse christelijke beschaving en het privé-bezit.
 4. Hannah Prins, radicaal klimaatactivistische studente, die “tussenjaar” nam om te ijveren voor Extinction Rebellion en Milieudefensie.
 5. Pippi van Ommen, Noemt zich Environmental Justice Advocate.
 6. Sybren Kooistra. Geldt als strateeg van GroenLinks. Twitterde onlangs dat “eco-sabotage” “een daadwerkelijke vorm van zelfbescherming” kan zijn en vraagt om tips dienaangaande.
 7. Bénédicte Ficq. Linkse activistische advocate, verdedigde onder meer de gevaarlijke linkse terrorist Marcel Theunisse die verdacht wordt van diverse bankovervallen en van (door het anonieme Earth Liberation Front opgeëiste) bomaanslagen, maar levenslang kreeg wegens de moord op Louis Sévèke, een linkse activist uit het krakersmilieu.
 8. Vera Vrijmoeth, als onderzoekster verbonden aan FNV. Nam na de ophef op Twitter afstand van de geweldsoptie.
 9. Harriët Bergman: retweet regelmatig het radicaal socialistische account JacobinNL: “Sabotage levert directe CO2-winst op: maak een paar privéjets onklaar en je jaagt de vermogende klasse niet alleen op kosten, maar zorgt er ook voor dat de luxe-emissies niet plaatsvinden.” En eveneens, met kennelijke instemming "Het verschil is dat wij niet alleen mikken op bijsturen binnen het kapitalistische systeem, maar oproepen tot het omverwerpen ervan."
 10. Uva Rebellion. Klimaatactivistisch netwerk dat oproept tot “open rebellie” om universiteiten te radicaliseren. In de NRC roept ‘transitiewetenschapper’ Gijs Diercks op tot klimaatverzet van wetenschappers en ambtenaren als uiting van ‘normatieve professionaliteit’. Lees: als u niet meedoet, bent u niet professioneel genoeg.
 11. Kiza Magendane, immigrant uit Congo die inheemse Nederlanders van “wortelzucht” beschuldigt. Politicoloog en columnist NRC.
 12. Faiza Oulahsen, hoofd Klimaat en Energie bij Greenpeace Nederland.

Bestel "Hoe winnen we de klimaatoorlog"

Hoe meer het verandert...

Al deze personen zijn dus geheel uit vrije wil ingegaan op een uitnodiging te komen confereren over de geweldsoptie voor ‘het klimaat’. Zoals we in Groen is het nieuwe rood betogen, heeft het socialisme zich getransformeerd van vermeende bevrijder van het proletariaat, naar wereldverlosser van de klimaatdreiging. De termen zijn veranderd maar de mythische structuur, die links in de heldenrol zet en andersdenkenden tot vijanden stempelt, is dezelfde. Geweld is voor links altijd een optie.

… hoe meer het hetzelfde blijft

Dit ontkennen is “hypocriet”, meent de linkse filosoof Ruud Welten. Onder de kop ‘Geweld hoort echt bij links’ zette hij in Trouw uiteen waarom. “Het is altijd wezenlijk aan de linkse beweging geweest dat ze geweld erkent als een middel in de strijd voor rechtvaardigheid”, aldus Welten. Hij wijst daarbij op de rol van Jean-Paul Sartre die bijvoorbeeld de terreur van de Baader Meinhof Groep verdedigde, waarvan de aanslagen overigens ook in links Nederland op brede sympathie konden rekenen.

Sartre juichte links geweld toe

Dichter bij huis: een GroenLinkser met een terroristisch verleden als Wijnand Duyvendak zou ook bij Sartre hoge ogen gooien. “Voor Sartre zou Duyvendak een held zijn, een veteraan.” Welten vergelijkt hem met Daniel Cohn-Bendit, oud-fractievoorzitter van de Groenen in het Europees Parlement (waar hij onder meer in opspraak kwam wegens pedofiele uitingen), maar ook leider van de studentenopstand van mei 1968 in Parijs. Je mag aannemen dat ook de huidige sabotage-acties van klimaatactivisten als Extinction Rebellio door Sartre zouden zijn verwelkomd.

Bestel Groen is het nieuwe rood

Christendom: moraal verankerd in natuurwet

De marxistische oorsprong verklaart nog niet de sekte-achtige trekken die het klimaatgeloof aanneemt. Voor een volledig historisch overzicht zie het artikel van James Bascom op deze site. De schakelfiguur is Ernst Haeckel die Darwins evolutietheorie populariseerde: de menselijke samenleving moest volgens hem worden afgebroken en gereorganiseerd in overeenstemming met de darwinistische visie op de natuur. Dat staat haaks op het christendom, dat zijn moraal in de natuurwet heeft verankerd en niet in de survival of the fittest, met alle gewelddadigheid van dien. Haeckel is de vader van de moderne, amorele ecologie.

‘Links’ mocht links van de koning zitten

Toch gaat de politieke tegenstelling tussen links en rechts zowel aan Marx als aan Darwin/Haeckel vooraf. Welten legt uit: “Het verschil tussen ‘links’ en ‘rechts’ is ontstaan aan de vooravond van de Franse revolutie, toen de koningsgezinde regenten tijdens vergaderingen met de koning van oudsher rechts van de vorst zaten. Om de stemmen die tegen de monarchie klonken letterlijk en figuurlijk een plaats te geven, werd daarvoor een ruimte aan de linkerkant van de vorst gereserveerd. De linkerzijde kon daar haar protest legaal kenbaar maken.”

Voor links blijft geweld een optie

We weten allemaal hoe dat is afgelopen. Welten: “Wat aanvankelijk bedoeld was als de incorporatie van de tegenstemmen, leidde tot de val van de monarchie. Links maakte zich met geweld los van de oude wereld, om een nieuwe te creëren.” Nogmaals, de termen zijn veranderd, maar het programma blijft hetzelfde: het monopoliseren van de toekomst. De klimaatsocialisten zullen dus, net als hun Franse voorzaten, niet rusten voordat u van have en goed bent onteigend, uw rechten hebt ingeleverd en een brave burger van hun nieuwe wereld bent geworden. Zo niet, dan is geweld altijd een optie.

Laatst bijgewerkt: 9 september 2023 05:47

Doneer