Waarom u het 'klimaatprobleem' niet kunt oplossen

Klimaatorganisaties en linkse politici pretenderen dat u als individu een verschil kunt maken ‘voor het milieu’. Uit onderzoek blijkt het tegendeel.

Waarom u het 'klimaatprobleem' niet kunt oplossen

THEMA'S:

‘Een beter milieu begint bij jezelf’. Zo luidt het mantra van de klimaatlobby. Als eenieder van ons zijn steentje bijdraagt – zo worden we verzekerd – dan keren we het tij en wenden we een klimaatramp af. De harde realiteit is dat we als mensen maar een zeer beperkte impact kunnen hebben op het klimaat. Sterker nog, een aantal van die ‘groene maatregelen’ zorgen er op een indirecte manier voor dat we juist meer uitstoten.

CO²-uitstoot groeit explosief

Wereldwijd blijft de hoeveelheid CO² toenemen, alle klimaattoppen, en de vele triljoenen die geïnvesteerd zijn in ‘groene’ energie ten spijt. In 1992 vond de eerste ‘Earth Summit’ plaats in Rio de Janeiro, Brazilië. Staatshoofden van over de hele wereld verklaarden de oorlog aan de opwarming van de aarde. Sindsdien gebruikt de aarde echter meer en meer energie. Sterker nog, volgens de Deense klimaatkenner Bjorn Lomborg hebben we sinds die eerste klimaattop meer CO² uitgestoten dan in de hele aardsgeschiedenis daarvoor. Zelfs de VN geeft toe dat ze de afgelopen tien jaar niets hebben bereikt. Een van de grote oorzaken van deze trend is de razendsnelle modernisering van voorheen arme landen die de afgelopen decennia aan de absolute armoede zijn ontsnapt.

‘U kunt het klimaat redden!’

Overheden lijken machteloos te staan tegen de hardnekkige groei van energieverbruik in de hele wereld. Klimaatlobbyisten richten daarom hun pijlen op individuele burgers om ‘het klimaat te redden’. In zijn boek False Alarm zet Lomborg uiteen waarom u als individu weinig kunt veranderen aan het klimaat. Als een van de voorbeelden noemt hij het voorkomen van lekstroom. Het heeft volgens de Deense onderzoeker weinig zin om de telefoonoplader uit het stopcontact te halen. Volgens Lomborg is het opladen van een telefoon, of het weglekken van die stroom als er geen apparaat aanzit, verantwoordelijk voor slechts 1% van het energieverbruik dat bij het maken en bedienen van een smartphone komt kijken. Denk aan het produceren ervan, de datacentra die moeten worden beheerd en de zendmasten. Het is dus nog minder dan een druppel op een gloeiende plaat.

Lees ook: Waarom drastische klimaatplannen niet alleen ineffectief maar ook levensgevaarlijk zijn

‘Met de trein reizen zuiniger dan fietsen?’

Een ander belangrijk principe waar Lomborg op wijst is dat ‘geldbesparende milieumaatregelen’, in de praktijk geen oplossingen zijn. Uit een Noors onderzoek uit 2018 is gebleken dat mensen die vanuit milieuoverwegingen kosten besparen, dit bespaarde geld besteden aan zaken die op zichzelf weer uitstoot opleveren. Zo blijkt paradoxaal genoeg dat consequent fietsen in plaats van de trein pakken voor meer uitstoot zorgt: omdat een trein weinig uitstoot heeft, weegt dat niet op tegen de extra koolstofdioxide die we uitstoten met het bespaarde geld. We kopen meer luxeproducten of we gaan vaker op vakantie. Simpel gezegd is het dus over het algemeen zo, hoe meer geld iemand te besteden heeft, hoe meer hij of zij CO²-uitstoot genereert.

Veganisten op vliegvakantie

Daar komt nog bij dat mensen geneigd blijken om zichzelf te ‘belonen’ na zo’n ‘milieuvriendelijke’ deugactie. Bekende gevallen zijn veganisten die van de daken schreeuwen hoe goed bezig ze zijn door geen vlees meer te eten. Dat hun groene dieet vaak avocado’s bevat die helemaal vanuit Zuid-Amerika moeten worden ingevlogen, lijkt hen niet zo te deren. Desondanks beweren deze veganisten dat ze vanwege hun dierarme dieet 50% minder CO² uitstoten. Deze statistiek is echter misleidend. Door geen vlees te eten stoot je 50% minder koolstofdioxide uit qua voedsel. Maar dit is slechts een klein deel van de algehele menselijk CO²-uitstoot. Volgens Lomborg is het ware percentage slechts 4,3%. Toch, om zichzelf te belonen voor het ‘redden van de wereld’ met hun vleesloze voedingspatroon, trakteren ze zichzelf op een vliegvakantie naar Thailand.

Volg COV op Telegram

Vliegschaamte

Ditzelfde principe geldt ook voor vliegen. Wie met het vliegtuig op vakantie gaat naar een ver land, kan rekenen op de toorn van de klimaatlobby – tenzij je Rob Jetten heet natuurlijk. De reden is simpel: een vliegtuig stoot veel CO² uit, dus als mensen minder vliegen, is er minder uitstoot. ‘Zo redden we samen het klimaat’, klinkt de leus. Volgens Lomborg valt dat in de praktijk tegen. Zelfs als alle mensen ter wereld de rest van de eeuw (!) niet meer met het vliegtuig zouden reizen, zou de temperatuur naar verwachting 0,05 graden minder hard stijgen. Bijna niets dus. Bovendien is een vliegruig niet eens het meest vervuilende vervoersmiddel als het aantal kilometers dat wordt afgelegd en het aantal mensen aan boord wordt meegewogen in de vergelijking. Een veerboot of cruiseschip stoot een stuk meer uit – en is ook nog eens tergend langzaam!

Elektrische auto’s zijn niet ‘groen’

Dat ‘groene maatregelen’ in de praktijk dus niet helpen – of zelfs averechts werken - heeft er dus mee te maken dat het bespaarde geld vaak aan andere dingen wordt uitgegeven die energie verbruiken. Wie geld uitgeeft verbruikt energie, en wie energie verbruikt, stoot koolstofdioxide uit. Dit kan in de directe zin zijn, zoals het eten van exotisch voedsel, of op de indirecte manier door het rijden van een elektrische auto. Bij het produceren alleen al stoot zo’n stekkerauto met een of meerdere lithiumaccu’s meer uit dan een kleine brandstofauto met een gemiddelde levensduur. Daar komt nog bij dat de stroom waar elektrische voertuigen op rijden vaak opgewekt blijkt te zijn door fossiele brandstoffen.

De mens als parasiet

De meest zorgwekkende ‘klimaatmaatregel’ die de eco-lobby propageert is mensen aanraden om af te zien van de voortplanting. Bij het zien van een pasgeboren baby, ziet een klimaatactivist niet een mooi nieuw mensje naar Gods evenbeeld geschapen, maar een nieuwe bron van uitstoot en milieuvervuiling. Daarom dienen zij volgens hen niet te worden verwekt, of als dat onverhoeds toch gebeurt, in de baarmoeder te worden gedood. Zo wordt heel duidelijk dat de klimaatideologie de mens als een parasiet beschouwt. Zelfs ‘euthanasie voor het klimaat’ wordt openlijk door hoogleraren gepredikt. Dit geldt natuurlijk niet voor de klimaatdrammers zelf, maar vooral voor anderen. Als ‘wereldredders’ zijn zij immers te belangrijk.

Lees ook: 10 klimaatvoorspellingen die nooit uitgekomen zijn

Laatst bijgewerkt: 20 augustus 2024 06:58

Doneer