Waarom Jerry Afriyie op Keti Koti beter boete doet voor de slavernij

Waarom Jerry Afriyie op Keti Koti beter boete doet voor de slavernij

THEMA'S:

Op 1 juli is Keti Koti. Dan vieren Surinamers de afschaffing van slavernij. Zwarte Piethater Jerry Afriyie viert mee door die dag niet te werken. Een absurd statement, gezien zijn voorouders.

D66 wil Keti Koti als vrije dag

Keti Koti is een Surinaamse traditie, die daar gevierd wordt met kleurrijke parades en uitgebreide maaltijden. Surinamers en Antillianen in Nederland vieren uiteraard mee. Maar ook Nederlanders wier voorouders weinig tot niets met slavernij te maken hadden, haken aan. D66 steunt de invoering van Keti Koti als officiële vrije dag in Nederland. Google Agenda geeft het feest al standaard weer.

'Nederland is racistisch'

Het motief laat zich raden. Politiek-correct links gebruikt Keti Koti om het punt te maken dat Nederland intrinsiek en institutioneel racistisch is. Dat het doorwerken van ‘structuren van slavernij’ de zwarte mensen in ons land op achterstand houdt. Het favoriete doelwit is hierbij Zwarte Piet. Dit volksfiguur, onderdeel van de eeuwenoude Sinterklaastraditie, is zogenaamd racistisch en herinnert zwarte mensen aan de ketenen van hun voorouders.

Lees ook: Waarom Keti Koti géén nationale feestdag moet worden in Nederland

Jerry Afriyie stamt af van slavendrijvers

Ook de voorman van de Zwarte Piethaterij sluit zich aan bij Keti Koti. Jerry Afriyie zal die dag niet werken, kondigt hij op Twitter aan. Om zijn voorouders te eren, zou je denken. Alleen heeft de Ghanees geen slaven maar juist slavendrijvers als voorgeslacht. Afriyie stamt af van de Ashanti, een volk dat een heel imperium bouwde op het tot slaaf maken van Afrikanen en het verkopen van deze arme mensen aan Arabische en Europese handelaren.

Zuivere terreur

Wie een indruk wil krijgen van hoe gruwelijk en mensonterend de slavenvang-expedities waren die Afriyie’s Ashanti-voorouders ondernamen, moet de film Apocalypto zien. Weliswaar speelt dat zich aan de andere kant van de Atlantische Oceaan af – Midden-Amerika, bij de Maya – maar het toont op meesterlijke wijze de zuivere terreur en het onverhulde sadisme van expedities waar mannen, vrouwen én kinderen tot vee gemaakt worden.

Moet Keti Koti een verplichte feestdag worden?

Afriyie verloor baan na mishandelen van agent

Het is overigens onbekend welk werk Afriyie zal neerleggen. Omdat hij een agent mishandelde in zijn strijd tegen Zwarte Piet, verloor hij zijn baan als beveiliger. Een terecht ontslag, zo oordeelde de rechter in 2018. Wellicht werkt Afriyie nu voor Nederland Wordt Beter, de stichting waarmee hij zijn oorlog tegen Zwarte Piet voert. Maar NWB geeft geen inzage in de financiën – wie op de website naar “Beleid en Financiën” wil, komt op een dode pagina – dus achterhalen kunnen we het niet. Een wettelijke overtreding, want NWB heeft de ANBI-status en is dus verplicht inzage te geven.

Herstelbetalingen

Afriyie zou er beter aan doen om op 1 juli boetedoening te verrichten voor de misdaden van zijn voorouders. Met herstelbetalingen aan de Afrikaanse stammen wier voorouders slaven waren onder het juk van Afriyie’s voorvaderen!

Lees ook: Deze 5 organisaties krijgen subsidie voor hun oorlog tegen Zwarte Piet

Laatst bijgewerkt: 28 juli 2022 11:39

Doneer