Syp Wynia: kiezers zijn tegen warmtepomp dwang van Hugo de Jonge

Uit een peiling van journalist en columnist Syp Wynia (Wynia's Week) blijkt dat het merendeel van de Nederlanders tegen warmtepomp dwang zijn.

Syp Wynia: kiezers zijn tegen warmtepomp dwang van Hugo de Jonge

GroenLinks pocht op haar website dat er “groot draagvlak is onder Nederlanders voor ambitieus klimaatbeleid.” Van dat draagvlak blijft echter weinig over als de concrete gevolgen daarvan duidelijk worden. Nu blijkt uit peiling van Wynia’s Week dat dit ook geldt voor de warmtepomp dwangwet.

Twee derde tegen verplichte warmtepomp

Vanaf 1 januari 2026 wordt het verboden om oude cv-ketels te vervangen door nieuwe. In plaats daarvan wordt de warmtepomp verplicht, eventueel in combinatie met een cv-ketel. Dit voorstel, aangekondigd door CDA-minister Hugo de Jonge, heeft echter veel tegenstand gekregen. De peilingen tonen aan dat twee derde van Nederland tegen de verplichte warmtepomp is, inclusief de meeste CDA-kiezers, terwijl slechts 1 op de 5 voorstander is.

Lees ook: Wat de klimaatlobby u niet vertelt: 10 nadelen van de warmtepomp

Grote bezwaren

Weinig Nederlanders worden enthousiast van de warmtepomp dwang. Niet ten minste vanwege de hoge kosten. Dit kan oplopen tot tienduizenden euro's per woning, vanwege de vaak noodzakelijke isolatiekosten. Ook zijn er zorgen over de beperkte capaciteit van het elektriciteitsnet, en de vraag of het daadwerkelijk CO2-uitstoot vermindert. Ook ondermijnt de wet de vrijheid van huiseigenaren om te bepalen hoe zij hun eigen huis willen verwarmen.

Warmtepomp dwangwet in de ijskast

Deze alleszins redelijke bezwaren houden minister Hugo de Jonge niet tegen om de warmtepomp desondanks aan huiseigenaren te willen opleggen. Dit is niet verassend gezien zijn verleden van het opdringen van regels en verboden. Sinds de val van het kabinet is het onzeker of het voorstel door het parlement zal worden aangenomen. Ook is het goed denkbaar dat de verplichte warmtepomp mogelijk controversieel wordt verklaard. In Duitsland leidde een vergelijkbaar voorstel tot een regeringscrisis en afnemende populariteit van de Groenen.

Bestel "Hoe winnen we de klimaatoorlog"

Zelfs veel linkse kiezers tegen

Uit de peiling van Wynia’s Week blijkt dat bijna twee derde tegen het voorstel is, terwijl slechts 22 procent voorstander is. Hoewel linkse partijen over het algemeen gunstiger tegenover het plan staan, is zelfs 79 procent van SP-kiezers tegen.

SW peiling warmtepomp

Zelfs binnen zijn eigen partij staat minder dan de helft achter de warmtepomp dwang van CDA-minister De Jonge.

Al met al lijkt het onwaarschijnlijk dat de Tweede Kamer het omstreden voorstel zal aannemen, vooral met de verkiezingen in zicht. Syp Wynia stelt "dat de zorg van Doekle Terpstra en zijn lobbyvrienden terecht is: de verplichte warmtepomp is ter ziele." Nederlanders lopen er niet warm voor om gedwongen te worden tot het gebruik van de dure warmtepomp.

Laatst bijgewerkt: 8 september 2023 17:46

Doneer