Steeds meer Nederlanders zoeken hun heil elders

De huidige emigratie van Nederlanders die hun geboorteland ontvluchten, verschilt hemelsbreed van de optimistische gezinnen die in de vorige eeuw elders nieuwe kansen zochten. (Foto: Ben van Meerendonk AHF collectie IISG, via Flickr CC BY-SA 2 0)

Steeds meer Nederlanders zoeken hun heil elders

THEMA'S:

Het wordt een steeds grotere demografische factor: Nederlanders die hun land om wat voor reden dan ook de rug toedraaien. In 2022 waren dat er 174.000, bijna 30.000 meer dan het jaar ervoor. Dat is een stad ter grootte van Nijmegen.

20% toename vertrekkende Nederlanders

Dit blijkt uit rapportage door het Centraal Bureau voor de Statistiek. Weliswaar zijn die 174.000 niet allemaal geboren Nederlanders, het gaat ook om allochtonen die terugkeren naar hun land van herkomst. Maar dat doet de ruim 20% toename van Nederlanders die hun land van herkomst juist achter zich laten, alleen maar extra uitkomen.

Jolige foto’s

Zowel het Algemeen Dagblad als het Nederlands Dagblad (dat zich op christelijke gezinnen concentreert) schrijven erover. Beiden hebben hun artikelen opgeleukt met jolige foto’s, want het moet wel positief gesponnen blijven. Het AD citeert als motieven van vertrekkers vooral meer ruimte, meer gemeenschap en opportuniteiten, zoals de mogelijkheid een mooi huis te kopen voor – in vergelijking met Nederland – weinig geld.

COV WhatsApp-banner

Internationale studenten en gepensioneerden

Studenten worden – onder meer door de EU – met beurzen aangezet om internationaal te gaan studeren. Behalve tot een globalistische mentaliteit leidt dit tot internationale huwelijken, wat weer met zich meebrengt dat een van de twee zich vestigt in het land van de ander. Ook gepensioneerden kijken vaker over de grens, en zien mogelijkheden om zich elders te vestigen en dan met AOW en eventueel een pensioentje beter rond te komen. Maar het is een wereld van verschil met de optimistische emigranten – vaak complete gezinnen - die in de vorige eeuw elders nieuwe kansen zochten.

Weggepeste boeren

Het AD gaat heel even over de grens van politieke correctheid heen door zomaar even melding te maken van boeren die zich weggepest voelen door de wurgende stikstofregels van de overheid. Bemiddelingsbureaus spelen hierop in. “Die helpen hen met emigreren. Je hebt een soort Funda voor Deense boerderijen, waarop je vanuit je luie stoel alles kunt vinden. Als je je laat uitkopen voor 2 miljoen euro, liggen er ineens veel opties open”, zo wordt – ook weer positief spinnend - hoogleraar Migratiegeschiedenis Marlou Schrover geciteerd.

Stop de massa-immigratie. Stop het dweilen met de kraan open!

‘Woke onderwijs vergiftigt kinderen’

Meer horen we in de media niet over Nederlanders die hun land uit pure ellende moeten verlaten, zoals de genoemde boeren. Maar wie zijn oor te luisteren legt, hoort dat steeds meer Nederlanders vinden dat hun “cultuur onder vuur” ligt en de moed verliezen. Zij zijn welbeschouwd vluchtelingen. “Ik heb het afgelopen half jaar minimaal 30 ondernemers gesproken die in Nederland stoppen met ondernemen en met hun gezin dit land gaan verlaten”, twittert financieel adviseur Ab Flipse. Ze willen niet langer hun (klein)kinderen laten vergiftigen door woke onderwijs en woke media.” En zou de toenemende immigratiedruk op een overbevolkt land logischerwijs niet ook een emigratiedruk veroorzaken? Vooral bij de oorspronkelijke bewoners?

Nederland moet zuiniger zijn op burgers

Vervreemding van eigen land door allochtonisering en islamisering hoor je in de privésfeer en op sociale media, maar lees je niet in de grote media. Daar wordt de illusie volgehouden dat Nederland het beste land ter wereld is. Waarom een toenemend aantal Nederlanders daar vraagtekens bij zet, of zelfs het tegendeel concludeert en vertrekt, dat onderzoek zal daar nog wel even op zich laten wachten. En, aldus Flipse, het zijn bepaald niet de slechtsten die vertrekken. Nederland zou zuiniger moeten zijn op zijn eigen burgers. Zoals die burgers moeten zijn op hun traditionele, christelijke cultuur.

Laatst bijgewerkt: 10 januari 2023 09:45

Doneer