Richard Dawkins gelooft in de wetenschap en verwerpt genderideologie

Volgens Richard Dawkins, hier sprekende op de jaarconferentie van de British Humanist Association, is er geen twijfel over: er zijn maar twéé geslachten.
Afbeelding wordt gedeeld onder het Creative Commons-ShareAlike 3.0 license.

Richard Dawkins gelooft in de wetenschap en verwerpt genderideologie

THEMA'S:

“Een atheïst is een egalitair die, om de absurditeit te voorkomen te erkennen dat de mens god is, de absurditeit begaat te erkennen dat God niet bestaat.” Deze beschrijving, gegeven door Plinio Corrêa de Oliveira in zijn boek Revolutie en Contrarevolutie, is zeer toepasselijk op de beroemde bioloog Richard Dawkins. Dr. Dawkins noemt zichzelf een "man van links" en is auteur van vele boeken die zijn atheïstische opvattingen propageren, waaronder The God Delusion en Outgrowing God: A Beginner's Guide.

De genderwaan

Normaliter zouden zijn politieke standpunten nooit aanslaan bij conservatieven. Maar nu lijkt hij een standpunt te hebben ingenomen tegen de tirannen achter de "transseksuele" beweging en genderideologie. Een nog grotere verrassing is dat zijn redenering hout snijdt.

Verschil tussen links en radicaal-links

Deze ontwikkeling toont de kloof tussen gematigde en radicale linkse groeperingen. Het vooruitstrevende "transseksualisme" neemt een deel van de mensen niet meer mee. Voor velen, zoals dr. Dawkins, is de radicaal-linkse genderideologie een brug te ver.

Helen Joyce aan het woord in zijn podcast

De podcast van dr. Dawkins, The Poetry of Reality, bevatte onlangs een discussie met Helen Joyce, de schrijfster van Trans: When Ideology Meets Reality, waarin deze verdeeldheid op opmerkelijke wijze wordt verwoord. De titel van de aflevering is eenvoudig en treffend: The Gender Delusion.

Teken tegen de Week van de Lentekriebels

Twee linkse anti-transseksuelen

Hij begint de podcast met een verklaring aan zijn abonnees: "Ik heb geen religie, maar als ik er een had, dan was het de religie van de realiteit."
Na ongeveer drie minuten zet dr. Dawkins in de podcast zijn belangrijkste standpunt uiteen: "Seks is werkelijk binair. Er is geen twijfel over. Je bent of mannelijk of vrouwelijk. Het is volkomen vanzelfsprekend." Vervolgens bespreekt hij manieren waarop geslacht wetenschappelijk kan worden vastgesteld, zoals de grootte van geslachtscellen en chromosomen. Dr. Dawkins gaat verder. "Als bioloog vind ik het dus ronduit vreemd dat mensen eenvoudigweg kunnen beweren: 'Ik ben een vrouw....'. Dat lijkt me een vervorming van taal, want taal is nuttig om je gedachten duidelijk uit te drukken. En daarom ben ik er verbijsterd over."

Dr. Joyce's uitzonderlijke carrière

Zijn gesprekspartner, Helen Joyce, heeft een uitzonderlijke carrière gehad. Haar universitaire opleiding en vroege carrière was in de wiskunde. Later werd ze correspondent voor onderwijs bij het Britse tijdschrift The Economist. Ze verliet die positie om directeur belangenbehartiging te worden voor een organisatie die Sex Matters heet. In 2021 schreef ze het boek dat voor haar deelname aan de podcast van dr. Dawkins zorgde: Trans: When Ideology Meets Reality.

Tegen de genderideologie

Net als dr. Dawkins, neemt dr. Joyce een sterk standpunt in tegen de genderideologie en degenen die het promoten. Ze stelt de mensen aan de kaak die opzettelijk met discutabel lesmateriaal komen dat hun ideologische doelen dient. "Er zijn van die externe leveranciers, die in principe lobbygroepen zijn, die ongelooflijk onnauwkeurig onderwijsmateriaal schrijven en dat vervolgens aan scholen aanbieden."

Lees ook: Tegen de woke genderideologie: de hele natuur is binair

Propaganda op school

Het resultaat is massale verwarring onder veel schoolbestuurders, leraren, adviseurs - en natuurlijk - leerlingen. Sommige functionarissen zijn misschien zelf ideologen, maar de meeste hebben eenvoudigweg niet de morele en intellectuele basis om te weten wat het is. Die verwarring beperkt zich niet alleen tot het onderwijspersoneel. De status van genderideologie baart de hele feministische beweging grote zorgen en de meningen lopen sterk uiteen.

Biologische mannen nemen deel in vrouwensport

De controverse over de biologisch-mannelijke zwemmer van de Universiteit van Pennsylvania die zichzelf Lia Thomas noemt, is hier een goed voorbeeld van. Zijn verbluffende prestaties als lid van het vrouwenteam hebben geleid tot vele bezwaren van zijn teamgenoten. De feministische ideologie die veel van deze jonge vrouwen accepteren, laat hen echter diep verdeeld achter. Aan de ene kant, om Thomas van het team en zijn evenementen buiten te sluiten lijkt nogal op, nou ja, het buitensluiten van mensen, een doodzonde voor linkse vrouwen. Aan de andere kant ondermijnt het toestaan van zijn deelname de bestaansreden van vrouwensport zelf.

Lees ook: Ridderlijkheid is het antwoord op "toxische mannelijkheid"

Een nieuwe kwestie, maar niet nieuw

Dit soort kwesties zijn niet iets nieuws. Volgens The New Yorker barstte het in 1973 los op de West Coast Lesbian Conference in Los Angeles. De hoofdspreker, Robin Morgan, auteur van de bloemlezing Sisterhood is Powerful uit 1970, hekelde het idee dat een biologische man ooit als vrouw geaccepteerd zou moeten worden.

Noem hem geen 'zuster'!

"Ik zal een man geen 'zij' noemen; tweeëndertig jaar lijden in deze androcentrische [op de man gerichte, -red.] samenleving en het overleven ervan heeft me de titel 'vrouw' opgeleverd; een wandeling over straat als mannelijke travestiet, vijf minuten lastiggevallen worden (wat hij misschien wel leuk vindt) en dan durft hij - durft hij! - te denken dat hij ons leed kan begrijpen? Nee, in de naam van onze moeders en in die van onszelf mogen we hem géén zuster noemen."

Genderideologen hebben er weer een scheldwoord voor

Zoals bij alles heeft dit standpunt een acroniem - TERF - Trans Exclusionary Radical Feminists. Voor hen bezitten deze verwarde mannen, die zouden willen dat ze vrouw waren, nog steeds het "privilege" dat voortkomt uit het feit dat ze als man geboren zijn. Volgens sommigen van hen is de man die de identiteit van een vrouw aanneemt en vrouwelijke fysieke kenmerken simuleert precies het soort "invasie" dat de vrouwen willen voorkomen.

Bestel het rapport over linkse indoctrinatie in schoolboeken

De waarheid "ontstaat" niet zomaar

Dergelijke controverses komen voort uit elke poging om leugens als waar te beschouwen. De waarheid wordt niet bepaald door een pseudo-democratisch proces. Valse aannamen kunnen alleen maar leiden tot valse conclusies, ongeacht de mate waarin mensen ze accepteren. Zelfs degenen die weigeren om het bestaan van God te erkennen, zoals dr. Dawkins, kunnen zien dat genderideologie een "brug te ver" is.

De wereld moet luisteren naar de waarheid

Conservatieven moeten op deze onderlinge ruzies wijzen om te laten zien dat het probleem nog lang niet is opgelost. Degenen die "de wetenschap volgen", zoals dr. Dawkins, beweren dat "de wetenschap" het bestaan van een binaire wereld met man en vrouw onderschrijft. De wereld moet daar naar luisteren.

Dit artikel is een vertaling en verscheen eerder op returntoorder.org.

Laatst bijgewerkt: 15 september 2023 11:24

Doneer