Frans Timmermans bij zijn aantreden als klimaattsaar in 2019. Vijf jaar later blijkt hoe schadelijk zijn EU Green Deal is. Bron afbeelding: Flickr / European Parliament.
Onderzoekers: Europese Green Deal van Frans Timmermans schaadt het klimaat
De Europese Green Deal schaadt het klimaat. Dat stellen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen in het gezaghebbende tijdschrift Nature.
Frans Timmermans
De Green Deal is het geesteskind van Frans Timmermans, die van 2019 tot 2023 de klimaattsaar was van de Europese Unie. Het doel van deze Groene Sprong Voorwaarts is Europa tegen 2050 CO2-neutraal te maken. Daar wil Brussel een stelsel van emissierechten voor opzetten.
Lees ook: Gregory Wrightstone op Clintelcongres: ‘CO2-stijging juist voordelig!’
Wereldwijde verslechtering van het klimaat
Hoewel de uitstoot in Europa daalt, stijgt deze in andere delen van de wereld, zoals Afrika en Zuid-Amerika. Dit komt door de verschuiving van productieprocessen naar landen buiten de EU, waar ontbossing en CO2-uitstoot toenemen om te voldoen aan Europese eisen. Dit creëert een netto verslechtering van het wereldwijde klimaat.
Bomen planten
Zo wil Brussel drie miljard bomen te planten, wat leidt tot minder landbouwgrond in Europa. Hierdoor moeten andere landen landbouwuitbreidingen doorvoeren, wat de ontbossing en emissies buiten ons continent verder vergroot.
Buiten de EU groeit de druk op de natuur
De Groningse onderzoekers stellen dat de plannen te optimistisch zijn. Zo vereist de overstap naar biologische landbouw meer grond, wat elders druk op de natuur verhoogt. Hoewel de Green Deal belooft duurzame landbouw te bevorderen, ontbreekt het aan voldoende maatregelen om deze effecten wereldwijd tegen te gaan.
India neemt het niet zo nauw met natuur en klimaat
De Groningse bevindingen verrassen niet. In andere sectoren zien we dat de Europese de-industrialisatie gecompenseerd worden door een groei van de productie in opkomende economieën als India. Het zijn landen waar men het niet zo nauw neemt met de milieuregels.
Water naar de zee dragen
Alleen in Nederland of Europa de CO2 terugdringen is water naar de zee dragen. Wat er hier afgaat, komt er elders bij. Bij klimaatlinkse politici als Frans Timmermans en Ursula von der Leyen is dat bekend. Maar het stemt hen niet tot bescheidenheid. Ze zien het klimaat als een ideale piste naar een veel groter politiek project dan de EU.
Andreas Kinneging
De conservatieve filosoof Andreas Kinneging vat de klimaatlinkse denktrant treffend samen: “De problemen zijn wereldwijd. Die kunnen alleen worden opgelost door een wereldstaat. De EU is een aanloop daar naartoe. Iedereen die het hier niet mee eens is is dom of slecht of allebei.”
Laatst bijgewerkt: 24 september 2024 07:16