Nieuwe onthullingen: Westerse wetenschappers betaald door communistisch China

Nieuwe onthullingen: Westerse wetenschappers betaald door communistisch China

THEMA'S:

Charles Lieber, een scheikundeprofessor aan de prestigieuze Harvard Universiteit, heeft een schokkende biecht gedaan. De wetenschapper geeft toe tienduizenden dollars van de Chinese communistische partij te hebben ontvangen. The Epoch Times meldt dat dit is te zien op een video die op 17 december aan een Amerikaanse federale rechtbank werd gepresenteerd.

Valse verklaring over ontvangen van CCP-geld

Volgens de berichtgeving “werd de voormalig voorzitter van het scheikunde-departement van de Harvard Universiteit, prof. Charles Lieber, op 9 juni aangeklaagd op beschuldiging van het afleggen van valse verklaringen over financiering die hij ontving van het Chinese regime, aldus het Amerikaanse Ministerie van Justitie. Charles Lieber, 61, werd op januari 2020 gearresteerd omdat hij zou hebben gelogen over zijn deelname aan het door de Chinese staat gesteunde wervingsprogramma Thousand Talents. Op 9 juni heeft een federale jury hem aangeklaagd wegens het afleggen van valse verklaringen aan federale autoriteiten.”

Leugens van professor Lieber

Het nieuws gaat verder: “De beelden, gemaakt tijdens een verhoor van nano-expert Charles Lieber door Amerikaanse federale onderzoekers, werden op de vierde dag van het proces aan de juryleden getoond vanwege Liebers vermeende valse verklaringen over China's financiering. De 62-jarige Harvard-professor hield vol dat hij geen betalingen van een Chinese universiteit had ontvangen, behalve ter compensatie van zijn reiskosten naar China.”

Bestel Groen is het nieuwe rood

Bewijsmateriaal van de FBI

“Echter stelde Lieber zijn verhaal snel bij, nadat FBI-agenten Robert Plumb en Kara Spice hem kopieën van hun bewijsmateriaal hadden voorgelegd, waaronder een tweetalig contract dat hij in 2011 had getekend met de Wuhan University of Technology (WUT).” "Dit is behoorlijk vernietigend," vertelde Lieber, gekleed in een blauwe jas, agenten op het campus politiebureau tijdens een drie uur durend verhoor dat plaatsvond op de dag van Lieber's arrestatie bijna twee jaar geleden, meldde de media. Lieber’s reactie: "Nu je het zegt, ja, ik herinner het me."

“Wetenschapper van strategisch belang”

De vijfjarige overeenkomst met de technische universiteit in Wuhan beschrijft Lieber als een "strategisch belangrijke wetenschapper" aan de Chinese universiteit, wat hem recht gaf op 50.000 dollar per maand met ongeveer 158.000 dollar aan onkostenvergoeding voor zijn levensonderhoud. De overeenkomst maakte ook verwijzingen naar zijn betrokkenheid bij China's "Thousand Talents Program", een door de Chinese staat beheerd programma om de beste wetenschappelijke en professionele deskundigen uit de hele wereld aan te trekken.

Geldsmokkel van contanten

Later in het verhoor lieten FBI-agenten Lieber een e-mail zien die hij had verstuurd waarin hij de universiteit van Wuhan vroeg om de helft van zijn salaris contant uit te betalen en de andere helft op een Chinese bankrekening te storten. De betalingen werden gedaan in biljetten van $100 die Lieber in zijn bagage meenam, gaf hij toe. Hij gaf het geld niet aan bij de douane en betaalde er geen belasting over. "Toen ik het meebracht naar de VS, heb ik het niet aangegeven, en dat is illegaal," vertelde Lieber de FBI-agenten.

Haperend geheugen

In de opname zei Lieber herhaaldelijk dat hij zich niet kon herinneren hoeveel geld hij precies had ontvangen van de Universiteit van Wuhan, waar hij zijn "selectieve geheugen" de schuld van gaf, volgens lokale media. De Chinese bankrekening die voor hem was geopend, had in 2014 een saldo van 200.000 dollar op naam van Lieber. Echter, naar eigen zeggen heeft de wetenschapper daar nooit toegang toe gehad, vanwege zijn verslechterende gezondheid en een recente diagnose van kanker.

Lees ook: Heroverweeg China

Thousand Talents Program coöpteert wetenschappers voor China

Lieber was een contractuele deelnemer aan het Thousand Talents Program tussen ten minste 2012 en 2017, blijkt uit een gerechtelijk document. Hoewel lidmaatschap van het Chinese rekruteringsprogramma op zichzelf niet illegaal is, vormt het wel een buitenlands belangenconflict dat onderzoekers moeten melden voordat ze Amerikaanse federale subsidies ontvangen. De Harvard-professor probeerde zich later te distantiëren van de samenwerking met Wuhan, onder andere door het annuleren van een reis naar de universiteit in juni 2015.

Aanklachten tegen professor Lieber

In een e-mail uit 2018 aan een onderzoekscollega, twee dagen nadat hij was ondervraagd door het ministerie van Defensie, uitte Lieber zijn bezorgdheid over een Chinese webpagina waarop hij werd genoemd als directeur van het Wuhan-onderzoekslaboratorium. Lieber moet zich nu verdedigen tegen zes federale aanklachten, waaronder liegen tegen federale autoriteiten, het indienen van valse aangiften voor de inkomstenbelastingen en het niet melden van zijn overzeese bank- en financiële rekeningen."

Banner coronacoup

Chinese financiering van wetenschappers is wereldwijd probleem

Er zijn in de VS nu meerdere zaken aanhangig gemaakt in verband met omkoping van wetenschappers, onderzoekers en docenten door de Chinese communistische partij via het "Thousand Talents Program". Dat dit alleen een Amerikaans probleem is, is onwaarschijnlijk. Vele wetenschappers, ook uit anderen landen hebben geparticipeert in het Chinese programma. Het zou misleid zijn te denken dat het een beperkte kwestie is. Communisme is een ideologische sekte die de Chinese communistische partij boven alles en iedereen plaatst. Het doel heiligt de middelen... in de communistische visie.

Dit artikel van León de la Torre verscheen in het Portugees op ipco.org.br

Laatst bijgewerkt: 23 december 2021 17:45

Doneer