Maakt Frans ‘biomassa’ Timmermans de draai naar kernenergie?

Twee jaar geleden confronteerde het programma De Hofbar de eurocommissaris met de onhoudbaarheid van zijn biomassa-standpunt. Toen ging Frans Timmermans er nog vol tegenin. (Screenshot via YouTube)

Maakt Frans ‘biomassa’ Timmermans de draai naar kernenergie?

“De EU zakt steeds dieper weg in het biomassaschandaal”, schreven we in 2021. “Dat is vooral te wijten aan Frans Timmermans, de Nederlandse vice-voorzitter van de Europese Commissie en diens rechterhand Diederik Samsom.” De stook van biomassa leidt immers tot grootschalige vernietiging van de natuur en levert geen enkele CO2-besparing op.

Frans Timmermans is Mr. Biomassa

Daar is een meerderheid in de Tweede Kamer inmiddels ook achter. Het verbranden van houtige biomassa mag niet langer worden aangemerkt als ’duurzame energiebron’. Beter laat dan nooit. Maar wie zien we zich daar sterk maken tegen biomassa? Frans Timmermans, 'mr. Biomassa' zelf, voor wie als Eurocommissaris het stoken van biomassa het middel tegen alle klimaatkwalen was.

Gezondheidsschade door stook biomassa

De Partij voor de Dieren kwam met een motie om biomassa EU-wijd in de ban te slaan. Het RIVM, aldus die partij, waarschuwt al sinds 2018 voor gezondheidsschade door energieproductie op basis van houtige biomassa. Bovendien blijkt het overgrote deel van de Nederlandse burgers ertegen te zijn om elders bossen te rooien, het hout te verhakselen en van de andere kant van de wereld naar hier te halen om op te stoken. 105 Kamerleden schaarden zich achter de motie. VVD, BBB, CDA, Denk, CU en de SGP deden dat niet.

Bestel Zwartboek Frans Timmermans - 2

’Subsidietrein dendert door’

Volgens Fenna Swart van Comité Schone Lucht komt de draai van Frans Timmermans veel te laat: “Wat Timmermans nu ook steunt, we zijn de komende vijf tot vijftien jaar niet af van biomassa, waarvoor de meeste subsidies al zijn vergeven (zoals aan Vattenfall) of beloofd (zoals aan RWE)", zegt zij in De Telegraaf. "Die subsidietrein dendert dankzij Timmermans op volle kracht voort en die krijg je met de beste moties van de wereld voorlopig niet meer tot stilstand.” De vraag is nu of de draai van de GroenLinks-PvdA-leider een voorbereiding is op de volgens vele deskundigen onvermijdelijke stap naar kernenergie.

Klimaattribunaal

Als de draaiende Timmermans er slechts op uit is onder de schuld voor zijn natuurverwoestende beleid uit te kruipen, dan zal hem dat wat Swart betreft niet lukken: “Degenen hiervoor verantwoordelijk zullen zich hiervoor op een dag moeten verantwoorden, met of zonder gesteunde motie”, zo dreigt zij met een toekomstig klimaattribunaal.

Bestel brochure EUSSR

Rob Jetten

Toch is Timmerman nog heel wat slimmer dan Rob Jetten die zelfs nu nog stug vasthoudt aan houtige biomassa voor opstook “in verband met onze ambities en doelstellingen voor een klimaatneutrale, fossielvrije en circulaire samenleving”, zoals hij zegt. Jettens devies is blijkbaar: als de feiten niet met mijn klimaatsocialisme kloppen, dan des te erger voor de feiten.

Laatst bijgewerkt: 13 juni 2024 17:10

Doneer