Biomassa: Europese bossen vernietigen om bossen te redden

Een gekapt bos. Het hout wordt gebruikt voor biomassa, de 'oplossing' voor klimaatverandering. Linkse logica: om de natuur te redden moeten we de natuur kapotmaken.

Biomassa: Europese bossen vernietigen om bossen te redden

THEMA'S:

Met de stijgende gasprijzen zoeken steeds meer Nederlanders een alternatief om hun huis te warmen. De pelletkachel is voor velen een aantrekkelijke optie. “Sinds januari is de prijs van houtpellets ongeveer verdubbeld,” zegt een woordvoerder van een handel in pelletkachels.

"Hoeksteen van de energietransitie"

Gelukkig zijn houtpellets milieuvriendelijk, zo zegt de Europese Unie. “Biomassa op houtbasis is een hoeksteen van de energietransitie,” zegt Europees Parlementslid Markus Pieper. Mede door zijn lobby werd sneuvelde een EP-resolutie om te stoppen met biomassa.

Bijval uit Oost-Europa

Pieper krijgt bijval van Oost-Europese lidstaten met veel bossen. “Ik zal bosenergie volledig promoten”, verzekerde de Finse landbouwminister Antti Kurvinen ons in mei op Twitter. Hongarije versoepelt de natuurbescherming om meer hout te kunnen kappen. Met de gestegen energieprijzen verdienen de landen goud geld aan het hout.

Lees ook: Biomassa: de pijnlijke denkfout van Timmermans en Samsom

Inefficiënt en vuil

Biomassa is een inefficiënte en vuile manier van energie opwekken. Een kilo hout brandt korter, geeft minder warmte en zorgt voor meer stank dan een kilo kool. Toch zet de Europese Unie vol in op biomassa. Dat is zou namelijk ‘hernieuwbare energie’ zijn, omdat je gekapte bossen kunt herbeplanten.

Spijt op het sterfbed om opdringen van biomassa

Wetenschappers wijzen er echter op dat het generaties kan duren voordat een nieuw bos de kooldioxide van het oude, vernietigde bos opgenomen heeft. Het verwerken van bomen tot biomassa vervuilt het milieu bovendien meer dan fossiele brandstoffen. Jorgen Henningsen, de EU-ambtenaar die het biomassabeleid ontwierp, drukte dan ook spijt uit op zijn sterfbed om het opdringen van biomassa.

COV WhatsApp-banner

200 jaar oude bomen gekapt

Helaas komt die spijt te laat voor de oude bossen van Oost-Europa. Daar trekken ‘klimaatneutrale’ biomassabedrijven een spoor van vernieling. Uit onderzoek van The New York Times en de Environmental Investigation Agency blijkt dat 200 jaar oude bomen gekapt worden en tot biomassa gemaakt worden. Terwijl de biomassalobby benadrukt alleen ‘houtafval’ te gebruiken.

'Jonge boompjes gingen dood'

Journalisten van The New York Times “zagen grote stukken land die jaren geleden als gekapt waren geregistreerd, maar waar geen herbeplanting plaatsvond. In sommige gevallen gingen jonge boompjes dood, mogelijk door de aangetaste grond.”

Vul de peiling in: ziet u een persoonlijk CO2-budget zitten?

Organische samenleving

Oude bossen zijn als nauw geweven tapijten. Ruk één draad eruit en je trekt allerlei weefsel mee. Denk aan dieren die afhankelijk zijn van de bomen. Maar ook een organische plattelandssamenleving van jagers, boswachters en boeren die van het bos leven en het trouw onderhouden. Zo maakt de Revolutie de wereld weer wat lelijker, eenvormiger en kaler.

Hypocrisie

Het is een schrijnende hypocrisie dat bossen vernietigd worden om bossen te redden. Want is het daar niet om te doen bij de transitie van gas naar biomassa? We moeten koste wat kost de natuur beschermen. Daar moet de natuur zélf maar voor bloeden. Het is kromme logica die alleen in een waas van linkse klimaatwaanzin recht lijkt.

Laatst bijgewerkt: 15 september 2022 08:18

Doneer