Komt het einde van Schengen eindelijk in zicht?

Hoe lang zal deze vlag nog waaien op de Balkan? Foto: Håkan Dahlström / Flickr

Komt het einde van Schengen eindelijk in zicht?

Het Schengen-verdrag ligt zwaar onder vuur. Dit verdrag, waarin het Europese open-grenzenbeleid is vastgelegd, leidt al sinds het begin van de immigratiecrisis tot grote problemen.

Schengen-verdrag

Het bepaalt immers dat mensen binnen Europa zonder paspoortcontrole de grens over kunnen. Dit maakt het onmogelijk om immigranten bij de grens van je land effectief tegen te houden om te checken om wat voor iemand het eigenlijk gaat. Wie eenmaal de Europese Unie binnen is, kan doorlopen tot in Duitsland of Nederland. Dit geldt zowel voor legitieme vluchtelingen als voor terroristen.

Islam en de zelfmoord van het Westen

Balkanroute

De landen langs de zogeheten 'Balkanroute', waar grote aantallen immigranten langstrekken richting West-Europa, dreigen nu hun grenzen alsnog dicht te gooien. Zij hebben er genoeg van dat de pogingen vanuit de Europese Unie om de boel onder controle te krijgen, tot niets leiden. De Griekse EU-commissaris Dimitris Avramopoulos verwacht dat als er niet binnen tien dagen iets gebeurt, het hele Europese migratiesysteem waarschijnlijk zal instorten.

20.000 asielzoekers gestrand

Macedonië, dat niet bij de Europese Unie hoort, heeft intussen haar grenzen al gesloten, waardoor 20.000 asielzoekers nu zijn gestrand in Griekenland. En terwijl Europa in brand staat houden de EU-bureaucraten zich ermee bezig om Nederlandse boeren het verbouwen van lupine te verbieden.

Laatst bijgewerkt: 30 november 2023 13:32

Doneer