Hoe zéér toevallige gebeurtenissen de activisten van KOZP in de kaart spelen

Jerry Afryie

Hoe zéér toevallige gebeurtenissen de activisten van KOZP in de kaart spelen

Het beruchte KOZP-kopstuk Jerry Afriyie ontving op 20 juni 2020 een dreigbrief, ondertekend met “PEGIDA AFD NOORD”, waarin werd gedreigd dat hij en zijn gezin zouden worden afgeslacht vanwege zijn activisme tegen Zwarte Piet.

OM start onderzoek

De politie en het Openbaar Ministerie in Den Haag besloten een onderzoek te starten. De politie twitterde: “Zijn aangifte wordt opgenomen en uiteraard gaan wij onderzoeken van wie de brief afkomstig is. Als politie nemen wij deze zaak zeer serieus". Wat men ook vindt van het anti-Nederlandse activisme van Jerry Afriyie, een dreigbrief is strafbaar en een strafrechtelijk onderzoek is niet minder dan rechtvaardig.

Curieuze feiten

Toch zijn de feiten rondom de dreigbrief meer dan curieus te noemen. Er lijkt een luchtje aan de hele zaak te zitten. Zo bestaat op Facebook wel een pagina van de anti-islamorganisatie Pegida die ‘Pegida Noord-Nederland’ heet, maar ‘Pegida afd Noord’ is nergens te vinden. (Pegida nam daarnaast meteen afstand van de dreigbrief.) Onder de brief staat een zeer officiële handtekening, eentje die je verwacht aan te treffen op een hypotheekakte maar niet onderaan een dreigbrief die in slecht Nederlands is opgesteld en vol hoofdletters en uitroeptekens staat. Wie zet überhaupt nou zijn officiële handtekening onderaan een dreigbrief?

Stilletjes geseponeerd

Politie en OM zouden dus een onderzoek starten, maar op de website van het Openbaar Ministerie van Amsterdam is geen enkele zaak te vinden in 2020 die gaat over dreigbrieven of een aangifte van Afriyie. Er is geen enkele aanwijzing te vinden dat de politie bijvoorbeeld met Pegida gesproken heeft, of dat er verder onderzoek gedaan is. Op het Twitter account van de politie wordt verder niet meer over de kwestie gerept. Het lijkt erop dat de zaak stilletjes geseponeerd is, wat vreemd is gezien het feit dat er een afzender plus handtekening bekend is en een afdruk van handgeschreven tekst zichtbaar is op het papier van de brief. Aanwijzingen genoeg voor een onderzoek, zou je denken.

Slechte reclame

Ook de timing van de zaak is curieus. Eerder die maand had Akwasi op de Dam zijn beruchte uitspraak gedaan dat hij de eerste Zwarte Piet die hij tegenkomt ‘hoogstpersoonlijk op zijn gezicht zou trappen’. De ophef daarover was groot en slechte reclame voor het anti-Zwarte Pietactivisme van Akwasi en Afriyie. Het komt wel erg goed uit dat vlak daarna Afriyie een dreigbrief ontvangt uit de hoek van voorstanders van Zwarte Piet, waardoor de aandacht van Akwasi afgeleid wordt en de activisten zich weer als slachtoffer in plaats van dader kunnen profileren.

Aanval

Deze opmerkelijke feiten omtrent de dreigbrief zijn misschien nog wel weg te redeneren, maar als je kijkt naar andere merkwaardige incidenten rondom deze activisten, wordt de argwaan alleen maar sterker. Bijvoorbeeld de zogenaamde aanval op een congres dat Kick Out Zwarte Piet in november 2019 in Den Haag organiseerde. Naar hun zeggen werd dit congres aangevallen door tientallen aanhangers van Zwarte Piet, met maskers op en knuppels in de hand, die zwaar vuurwerk gooiden en alle ramen en auto’s in de omgeving vernielden. Dit verhaal veroorzaakte ook veel ophef in Nederland en leidde zelfs tot Kamervragen van PvdA, D66 en GroenLinks.

Lees ook: Intimidatie en andere tactieken van het nieuwe communisme

Slecht verhaal

Maar een nadere bestudering van de feiten laat vrijwel niets heel van dit verhaal. De politie bevestigde weliswaar dat er die avond vijf mensen zijn aangehouden, maar in een politierapport staat feitelijk niet meer dan dat er op een deur is gebonkt, aldus Martin Bosma (PVV) in de Tweede Kamer tijdens vragen over de kwestie. Twee Twitteraars namen daags na het incident een kijkje maar vonden geen vuurwerkresten. Buurtbewoners wisten niets over een grote groep of harde knallen. Ook opvallend is dat er vanuit de directe omgeving die avond geen 112-meldingen zijn gedaan, anders dan een melding naar de brandweer wegens vermoeden van brand (het huisnummer wordt niet genoemd, dus het zou ook een ander adres kunnen zijn). Tientallen mensen op straat, geschreeuw en harde knallen van vuurwerk, dat levert in alle andere wijken in Nederland meerdere telefoontjes naar de meldkamer op. Hier: niets.

Timing

Wat er zich die avond op de Beatrijsstraat in Den Haag precies afgespeeld heeft is onduidelijk. Politie Haaglanden geeft op herhaalde navraag door Cultuur onder Vuur geen antwoord. Er zijn in elk geval geen mensen veroordeeld, en de zaak is voor zover wij kunnen nagaan niet eens voor de rechtbank geweest. Ook bij dit incident is de timing weer opvallend. Precies een week later namelijk mogen leden van KOZP in de Haagse gemeenteraad hun visie geven over de intocht van Sinterklaas op 19 november in Den Haag…

Rondetafelgesprek

Nog een voorbeeld. December vorig jaar mocht Mitchell Esajas, een van de andere anti-Piet activisten, komen opdraven voor een rondetafelgesprek van een Tweede Kamercommissie over racisme en discriminatie. Het gesprek, waarbij ook andere ‘racisme-deskundigen’ aanwezig zijn, begint om 09:30 maar Esajas moet even wachten want zijn spreektijd begint een uurtje later. Als hij het woord krijgt, zucht hij even en zegt dan: “Euhm, ja, het is vrij ironisch, maar ik krijg net een appje binnen met foto’s dat ons pand is beklad met stickers en witte verf…”

Zwaar geschokt

Wat een toeval! Juist als Esajas in de Tweede Kamer mag toelichten hoe erg hij en zijn lotgenoten te lijden hebben onder racisme en discriminatie, kan hij zijn verhaal openen met een ‘zeer racistisch’ incident dat zojuist heeft plaatsgevonden. De aanwezigen zijn uiteraard erg onder de indruk, net als alle grote media en linkse politici als Jan Paternotte (D66), die overal vertelt zwaar geschokt te zijn en ervan overtuigd dat racisme een groot probleem is in Nederland.

Camerabeelden

Op camerabeelden van de bekladding die regionale zender AT5 uitzond, zijn twee mannen te zien die geen enkele moeite doen om zich te verbergen. Ze drentelen wat heen en weer en lijken inderdaad wat in de weer met stickers. Maar erg belastend zijn de getoonde beelden niet. De politie stelde een onderzoek in en meldde op 21 januari j.l. dat er een 35-jarige man is aangehouden voor de bekladding. Het valt te bezien of hier wel een zaak uit voortkomt of dat deze ook stilletjes geseponeerd wordt.

Extreem toevallig

Al deze zaken doen op zijn minst de wenkbrauwen fronsen. Hoe dan ook is er sprake van een patroon. Wanneer de anti-Pietactivisten in het nieuws zijn of zullen gaan komen, gebeurt er een ‘racistisch’ incident dat hen in de slachtofferpositie brengt en bevestigt hoe belangrijk hun missie van antiracisme wel niet is. Zonder een uitgebreid onderzoek is het niet mogelijk de voor de hand liggende conclusie hard te maken, namelijk dat deze incidenten door de activisten zelf in scene gezet zijn. Maar de gebeurtenissen zijn allemaal wel extreem toevallig in hun timing en in hoe goed ze in het straatje van deze mensen passen. Er is in elk geval meer dan genoeg aanleiding om nieuwe incidenten rondom deze groep met grote argwaan te bekijken.

Laatst bijgewerkt: 3 januari 2024 07:42

Doneer