Gure linkse wind dreigt: Frans Timmermans lijsttrekker PvdA/GroenLinks

Frans Timmermans: 'Diversiteit is de bestemming van de mensheid'. (Foto: Wikimedia Commons)

Gure linkse wind dreigt: Frans Timmermans lijsttrekker PvdA/GroenLinks

De kandidaatstelling van Frans Timmermans als lijsttrekker van de nieuwe PvdA/GroenLinks-combinatie betekent dat de Europees Commissaris – die het in 2019 niet lukte om Commissievoorzitter te worden - na bijna tien jaar terugkeert naar Den Haag.

Kandidatuur Timmermans slecht nieuws

Voor Nederland, dat steeds dieper gebukt gaat onder de gevolgen van de politieke klimaatwanen, tot uiting komend in meer faillissementen, vertrekkende bedrijven, ongekend stijgende brandstofprijzen, stroomtekorten en de vooralsnog onoverzienbare problematiek van de alom opschietende windturbines en zonnepanelen, betekent de kandidatuur van de groene radicaal Timmermans (62) slecht nieuws.

Dictatoriale milieu-agenda

Ondersteund door zijn Brusselse kompaan en rechterhand, voormalig PvdA-fractieleider Diederik Samson (maar met wie hij samen blunderde in het biomassa-dossier), probeert Timmermans een dictatoriale milieu-agenda, de Green Deal, door te voeren en dwingend aan te lidstaten op te leggen, met bijvoorbeeld directe desastreuze effecten voor de Nederlandse boeren. Een analyse van de Deutsche Bank wees uit dat Timmermans zijn plannen alleen met “dictatoriale bevoegdheden” zou kunnen uitvoeren.

COV WhatsApp-banner

Opgevolgd in Brussel door Sigrid Kaag?

De kandidaatstelling van Timmermans werpt ook licht op het terugtreden van GroenLinks-leider Jesse Klaver, die wel een hoge, maar nadrukkelijk niet de eerste plaats op de PvdA/GroenLinks-lijst wil innemen. Klaver zal beseft hebben dat hij voor politiek zwaargewicht Timmermans geen partij is en door de strijd te mijden kiest hij bij voorbaat eieren voor zijn geld. De Volkskrant speculeert dat de als D66-leidster vertrekkende Sigrid Kaag wel eens Timmermans opvolger in Brussel kon worden.

Plaatsruil met Mark Rutte?

Eva Vlaardingerbroek denkt dat ook het aangekondigde vertrek van Rutte uit de Nederlandse politiek met dit alles verband houdt. Zij vermoedt dat “Mark Rutte en Frans Timmermans hun zetten hebben gecoördineerd voordat het kabinet viel. Waarschijnlijk ruilen ze op een bepaalde manier van plaats, waarbij Mark Rutte nu zeker ergens in een van de supranationale organisaties gaat werken en Timmermans uit de EU-politiek stapt om ‘Nederland te redden’.

Linkse heiland

Vlaardingerbroek denkt dat daarom ook de nieuwe verkiezingen zo ver weg zijn geschoven, helemaal tot november, terwijl dat in een oude democratie als Groot-Brittanië, zoals Rutte zelf onlangs grijnzend opmerkte, binnen maximaal 28 dagen moet gebeuren. Nederland zou echter enkele maanden nodig hebben om aan de nieuwe politieke gezichten te wennen en zich door de media op te laten warmen voor Frans Timmermans als linkse heiland en toekomstig premier.

Teken het Manifest tegen Klimaatdwang

Fanatieke immigrationist

Zo mogelijk nog erger: Timmermans is ook een fanatieke globalist en immigrationist. Volgens hem is “diversiteit de bestemming van de mensheid” en in het europarlement zei hij: “Europa zal divers zijn of niet zijn”. Hij is een verklaarde vijand van regeringen die hun eigen cultuur beschermen tegen binnendringende massa-immigratie, zoals Polen en het Hongarije van Viktor Orbán. Ook baarde Timmermans opzien met de opmerking dat de islam al tweeduizend jaar bij Europa zou horen. Dit terwijl de islam pas 1400 jaar bestaat, en slechts nu en dan delen van Europa bezette of binnendrong.

Stemmenkanon?

De terugkeer van Timmermans naar de Nederlandse politiek voorspelt met andere woorden niet veel goeds voor de Nederlanders die hun land graag nog zoveel mogelijk zouden willen houden als het is. Anderzijds is het ook maar de vraag of Timmermans wel echt het grote stemmenkanon is waar het politieke establishment en de media hem voor houden. Ook al werd destijds de goede uitslag bij de Europese verkiezingen van 2019 (een verdubbeling van de zetels van drie naar zes) op zijn rekening geschreven, het moet nog maar blijken in hoeverre dit echt aan Timmermans lag en of hij dit ook op nationaal niveau waar kan maken.

Laatst bijgewerkt: 9 november 2023 11:01

Doneer