Gelekt commentaar Klaver onthult waarheid over Remkes

Klaver over rapport Remkes: 'Alles waar de boeren boos over waren, staat er gewoon in!' (Foto (uitsnede): Gerard Stolk, Flickr, CC BY-NC 2.0)

Gelekt commentaar Klaver onthult waarheid over Remkes

Jesse Klaver denkt dat het rapport Remkes de boeren opnieuw in opstand zal brengen “als die echt zien wat erin staat”. Het brengt namelijk de directe, als het nodig is gedwongen liquidatie van 600 boerenbedrijven met zich mee: “Alles waar ze boos over waren, blijft gewoon”, aldus Klaver. Hij sprak zijn vrees niet openlijk uit, maar in een onderonsje met een journalist. De GroenLinks-leider besefte niet dat hij opgenomen werd.

Rapport Remkes moet zand in ogen strooien

Het filmpje heeft zich razendsnel over internet verspreid. Geen wonder, want het lijkt te onthullen wat het ware doel van het rapport Remkes is: de boeren zand in de ogen strooien. Klaver vreest echter dat dit maar eventjes zal lukken, daarom moet het rapport zo snel mogelijk worden uitgevoerd: “Strik eromheen als kabinet, niet tot 14 oktober wachten nu iedereen enthousiast is. Extra ministerraad doen, advies aftikken en gaan!”

‘Alles waar ze boos over waren, blijft gewoon”

“Het beleid van Van der Wal is prima” aldus Klaver. Vooral niet talmen met het rapport, “want dan gaat iedereen er weer naar kijken, dan gaan er weer protesten komen als ze echt zien wat erin staat. Alles waar ze boos over waren, blijft gewoon.” Klaver suggereert dat de ‘bemiddeling’ van Remkes in de stikstofkwestie een Haags toneelstukje is. De boeren hadden dus gelijk toen ze deze zomer een afwijzende houding kozen tegenover een door de tegenpartij – het kabinet - aangewezen bemiddelaar.

COV WhatsApp-banner

‘Remkes doet schep op regeerakkoord’

Dat blijkt ook uit Klavers reactie na het bekend worden van het filmpje. Als verdediging kiest hij voor de vlucht naar voren, door de echtheid ervan toe te geven, maar het via Twitter te ‘spinnen’ als een bevestiging van zijn officiële reactie “dat ik blij ben met het rapport van Remkes”. Want “de kdw’s [kritische depositiewaarden] blijven staan. De stikstofdoelen blijven staan. Remkes doet zelfs een schep bovenop het regeerakkoord. Tot 600 piekbelasters zouden binnen een jaar moeten sluiten of veranderen.” Het stikstofnarratief is niet alleen niet van tafel, het blijft het uitgangspunt waaraan de boeren en hun gezinnen ondergeschikt worden gemaakt.

‘Waar ze op sturen is boerenkrimp’

Dat Klaver “heel blij” is met het “versnellende” rapport Remkes hoeft daarom niet te verbazen. Wel dat Caroline van der Plas van BoerBurgerBeweging precies dezelfde woorden gebruikt, eveneens “heel blij” zegt te zijn en zelfs “een beetje verliefd” op Remkes. “Hij heeft echt heel erg goed geluisterd naar de boerenorganisaties.” De boerenorganisaties lijken daar zelf anders over te denken. LTO noemt de sluiting van 600 bedrijven “onmogelijk”en gaat zijn leden consulteren. Mark van den Oever van Farmers Defence Force noemt het rapport “niet best. Ze gaan weer dwingen, dit wordt weer niks. Deze plannen hebben niets te maken met het redden van de natuur, het enige waar ze op sturen is boerenkrimp”. Nieuwe boerenprotesten lijken onafwendbaar.

Kabinet zet voedselzekerheid op het spel

In de uitgelekte video heeft Klaver erkend dat Remkes ‘bemiddeling’ de stikstofplannen van het kabinet alleen maar verder aanscherpt. Vanuit een oogpunt van prioriteitenstelling is het verbijsterend dat terwijl de economie door exploderende energie- en voedselprijzen, gierende inflatie en de Oekraïne-oorlog toch al op haar grondvesten schudt, de regering zo zwaar een sector wil aanpakken en inperken die voor de voedselzekerheid van het land onmisbaar is. Een ingrijpen dat bovendien een aanslag betekent op het privébezit van de boeren en hun vrijheid om hun bedrijf te voeren zoals zij dat zelf willen.

Laatst bijgewerkt: 6 oktober 2022 14:26

Doneer