Gaat aanslag Mannheim de komende EU-verkiezingen bepalen?

Agent Rouven L. heeft zich op de verkeerde geworpen, waardoor de Afghaanse terrorist Suleyman A. vrijelijk op hem in kan steken. (Beeld: via X)

Gaat aanslag Mannheim de komende EU-verkiezingen bepalen?

Gaat de moordaanslag op Michael Stürzenberger, de Duitse politicus en klokkenluider tegen de islamisering, de komende verkiezingen voor het Europarlement beslissen? Net zoals de terreuraanslag van 7 oktober op Israël, samen met de daarop volgende antisemitische pro-Hamasdemonstraties, op 22 november geleid hebben tot een electorale aardverschuiving ten gunste van Geert Wilders’ PVV?

Agent werpt zich op medestander Stürzenberger

De video over de aanslag in Mannheim is rondgegaan op sociale media. Duidelijk te zien is hoe een – naar later bleek – 25-jarige Afghaan zich met een mes op Stürzenberger stort. Als een medestander probeert om de moslim, een zekere Suleyman Ataee, te stoppen werpt de 29-jarige agent Rouven L. zich merkwaardig genoeg op de Duitser die tussenbeide probeerde te komen, waarop de Afghaan op de nek van de bovenliggende agent begint in te steken. Met dodelijk gevolg, zo is inmiddels bekend. Stürzenberg heeft ondanks zware verwondingen de aanslag wel overleefd, net als vijf andere betrokkenen.

Probleem van islam terug op agenda

Of de overleden agent in verwarring was wie de aanslagpleger was, of dat hij geïnstrueerd was om op de eerste plaats de anti-islamactivisten in bedwang te houden en daardoor de situatie verkeerde beoordeelde, is niet te zeggen. Dat de agressie van de moslim zich op hem zou richten, had hij wellicht niet verwacht. Hoe dan ook, het probleem van immigratie de bijzondere risico’s die de islam daarin meebrengt, staan in één klap weer op de agenda. Suleyman Ataee blijkt bovendien een al in 2014 afgewezen, maar nooit uitgezette asielzoeker te zijn.

Bestel brochure EUSSR

Dansfeestje op Sylt

Duitsland was tot op dat moment vooral in de ban van de video die in het Pinksterweekend was gemaakt op Sylt. Feestende jongeren op het het Duitse Waddeneiland dansten en zongen Ausländer raus (‘buitenlanders eruit’). De media plaatsten het in een frame van herlevend nazisme, wat leidde tot een heksenjacht op de jongeren in kwestie. Twee van hen werden herkend door hun werkgever en op staande voet ontslagen, alsof er geen vrijheid van meningsuiting bestaat. Dat moslims tijdens demonstraties in Duitsland “Scheiß Juden”, “Kalifaat!” en “Sharia nu!”, schreeuwen gevolgd door een veelvoudig “Allahu Akbar!”, is voor de media dan weer geen probleem.

Linkse demonstratie tegen 'extreemrechts'

Tot woede van veel Duitsers bestond de leidster van de die Grünen, Ricarda Lang, het om het Sylt-incident indirect gelijk te stellen met de islamitische moordaanslag in Mannheim, door zowel de radicale islam als wie daartegen protesteren, zoals Stürzenberger, als “vijanden van de vrijheid” aan te duiden die “gelijkelijk bestreden” zouden moeten worden. Inderdaad organiseerde links naar aanleiding van de aanslag in Mannheim een demonstratie tegen “extreemrechts”. De vraag is of ze dit niet meer stemmen zal kosten dan opleveren.

‘Strijd tegen rechts’ helpt radicale islam

De aanslag in Mannheid werd becommentarieerd door Hans-Georg Maassen, oud-president van het Bundesamt für Verfassungsschutz, de Duitse geheime dienst. Volgens hem werd Michael Stürzenberger als islamcriticus door de geheime dienst in de gaten gehouden, wat met de Afghaanse aanslagpleger kennelijk niet het geval was. Dat deze in alle anonimiteit de aanslag kon voorbereiden en uitvoeren, is volgens Maassen “het gevolg van de strijd tegen rechts. Dit is het gevolg wanneer de SPD, Groenen, CDU, CSU en FDP blind zijn voor het islamisme en geen enkele interesse tonen wanneer islamisten in Duitsland samenkomen, een kalifaatstaat uitroepen of politici aanvallen.”

Stop de massa-immigratie. Stop het dweilen met de kraan open!

'Politiek is medeschuldig aan aanslag'

Volgens Maassen is de strijd van deze politieke partijen niet - zoals zij graag doen voorkomen - een strijd tegen “extreemrechts”, maar “een strijd tegen de oppositie”. Weliswaar is Suleyman Ataee. “persoonlijk verantwoordelijk voor deze aanslag. Maar anderen zijn politiek verantwoordelijk.” Politiek schuldig, aldus Maassen, zijn de politici die dit beleid promoten, “die critici van het vreemdelingenbeleid de mond snoeren, belasteren en in diskrediet brengen. Deze politici zijn schuldig aan het feit dat al zoveel Duitsers het slachtoffer zijn geworden van migranten, zoals nu ook bij deze terroristische aanslag in Mannheim.”

Een op vijf Duitsers wil AfD stemmen

De vraag is of de analyse die Maassen maakt naar aanleiding van Mannheim, niet overeenstemt met het sentiment dat onder veel Duitse kiezers toch al heerste. Het massaal meezingen en meedeinen van welgestelde jongeren op L’Amour Toujours van Gigi D’Agostino, maar dan op de tekst Ausländer raus, duidde daar ook op. Nu al overweegt een op de vijf Duitsers een stem uit te brengen op de AfD. Dat zullen er sinds de aanslag van 31 mei niet minder zijn geworden.

Laatst bijgewerkt: 3 juni 2024 18:19

Doneer