EU sluit Mercosur-deal: Europese boeren in de kou

Brussel maakt het leven en werk van de boeren onmogelijk. Ze worden al jarenlang aan alle kanten tegengewerkt door lamleggende EU-regelgeving. Daar komt nu oneerlijke concurrentie bij.

EU sluit Mercosur-deal: Europese boeren in de kou

THEMA'S:

De Europese Unie zet haar eigen boeren schaakmat. Met een controversiële handelsdeal met de Mercosur-landen (Argentinië, Brazilië, Bolivia, Paraguay en Uruguay) haalt Brussel een tsunami aan goedkopere landbouwproducten naar Europa, ten koste van onze eigen boeren. Komen de boeren weer in opstand?

EU pest onze boeren weg

De EU legt onze boeren grote hoeveelheden regels en restricties op. Of het nu gaat over dierenrechten, uitstoot, of iets anders... Op alle mogelijke manieren wordt hun belangrijke werk door de EU bemoeilijkt. Nu zien Europese boeren met lede ogen aan hoe zij wederom het onderspit dreigen te delven. Hun inspanningen om te voldoen aan de strenge EU-normen blijken waardeloos als Zuid-Amerikaanse producten de markt overspoelen. BBB-Europarlementariër Jessika van Leeuwen kent de Zuid-Amerikaanse landbouw van binnenuit en ziet een ongelijke strijd. Waar Europese boeren gebukt gaan onder regelgeving en hoge kosten, profiteren hun Mercosur-concurrenten van een vrijwel grenzeloze productie.

Klimaathypocrisie

SGP’er Bert-Jan Ruissen voegt eraan toe dat deze deal niet alleen de boeren raakt. Ook consumenten kunnen straks voedsel op hun bord vinden dat vanuit Zuid-Amerika is ingevlogen, in plaats van op onze eigen akkers is verbouwd. Dat deze grootschalige import van buitenlandse producten zal resulteren in veel meer CO²-uitstoot, is opeens niet meer zo belangrijk. De EU, die altijd zo de mond vol heeft over duurzaamheid, knijpt weer eens een oogje dicht. Zo blijkt maar weer eens: Het gaat hen niet om het ‘klimaat’, het gaat hen om het kapotmaken van onze boeren.

Lees ook: Wereldleiders blijven weg van VN-klimaattop. Hangt er verandering in de lucht?

Wie gaat ons voeden?

Daarbij komt de wijze waarop de Europese Commissie het akkoord erdoor probeert te drukken. Door de deal op te splitsen, omzeilt ze de nationale parlementen. Een strategische zet, maar eentje die de kloof tussen Brussel en de burgers verder vergroot. Franse boeren zijn al de straat op gegaan, en de onvrede groeit. Deze deal toont waar de EU écht voor staat: het belang van grote multinationals boven dat van gewone burgers en hardwerkende boeren. Voor hen is dit een grote klap. Bovendien is het een risico voor de voedselzekerheid: Zuid-Amerikanen moeten ook eten. Wat als er voedselschaarste aanbreekt, wie gaat ons voeden als de EU onze eigen boeren hebben weggepest?

Laatst bijgewerkt: 10 december 2024 13:28

Doneer