Elektrische auto’s vallen stil: weer een groene droom die uiteenspat

Je denkt goed bezig te zijn, maar wordt keihard afgestraft. Dat blijkt de ervaring van veel Nederlanders die een elektrische auto hebben aangeschaft. Deze afbeelding is gemaakt met hulp van kunstmatige intelligentie.

Elektrische auto’s vallen stil: weer een groene droom die uiteenspat

THEMA'S:

Het leek zo mooi, zo’n elektrische auto: hij trekt snel op, rijdt muisstil en u geniet van belastingvoordeel. De laatste tijd worden de nadelen van zo’n stekkerauto ook echter steeds duidelijker. Ze blijken onbetrouwbaar: de voertuigen vallen plotseling stil of laden niet meer op. Dit fiasco legt pijnlijk bloot hoe onbetrouwbaar elektrische auto’s kunnen zijn.

33.000 auto’s

Duizenden elektrische auto’s van Peugeot, Opel en Citroën kampen met een gênant probleem: ze laden niet meer op en komen geen meter vooruit. Autofabrikant Stellantis, verantwoordelijk voor deze modellen, worstelt al sinds 2019 met defecte boordladers van de Duitse leverancier Mahle. In Nederland alleen al kunnen 33.000 auto’s getroffen zijn. De oplossing? Een nieuwe boordlader, die klanten soms 1.000 tot 2.000 euro kost, maar zelfs dan blijft het probleem vaak terugkeren, zo meldt het AD.

Lees ook: Elektrische auto’s vatten vlam bij overstroming

Dealers geven niet thuis

De gedupeerde eigenaren, zoals die van de Peugeot e-208 en Opel Corsa-e, kloppen tevergeefs aan bij dealers. De service is naar verluid zeer ondermaats: klantenservice is onbereikbaar, klachten worden niet serieus genomen en wachttijden voor reparaties lopen op tot maanden. Een AutoWeek-lezer meldde: “AC laden werkt niet meer, en de garage zag het probleem niet. ‘Ga maar naar FastNed,’ zeiden ze.” Ondertussen stapelt de frustratie zich op, zeker als de garantietermijn verlopen is en klanten zelf voor de hoge kosten opdraaien. Stellantis heeft de garantie inmiddels verlengd naar vier jaar, maar dat is een schrale troost.

De milieumythe doorgeprikt

Voorstanders prijzen elektrische auto’s als een zegen voor het milieu, maar die claim houdt geen stand. De uitstoot wordt vaak simpelweg verplaatst: in veel landen, waaronder Nederland, komt die ‘groene’ stroom nog grotendeels uit kolen- en gascentrales. Daarnaast is de productie van accu’s een smerige zaak. Het delven van grondstoffen zoals lithium en kobalt sloopt ecosystemen, vervuilt waterbronnen en stoot enorme hoeveelheden CO² uit. Tel daar de korte levensduur van onderdelen zoals de boordlader bij op, en de ‘groene’ auto blijkt een ecologische nachtmerrie. De betrouwbare benzineauto begint er ineens een stuk aantrekkelijker uit te zien, zelfs voor eco-fanaten.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij Cultuur onder Vuur steunen we de boeren met al onze kracht. Maar dit betekent dat we UW HULP nodig hebben, want men probeert Cultuur onder Vuur te beschadigen. Onze betalingsrekening wordt gecancelled en er wordt gelobbied voor wetgeving die onze stichting kan verbieden. Steun ons dus met een maandelijkse of éénmalige donatie en behoud een alternatief geluid dat u in de mainstream media niet zult horen.

Technische mankementen

Elektrische auto’s blijven kwetsbaar voor technische mankementen waar de industrie geen grip op krijgt. Stellantis weigert een terugroepactie. Dit is namelijk niet verplicht, want het is geen veiligheidsissue. De organisatie verschuilt zich achter vage beloftes over software-updates. Ondertussen blijven klanten in de kou staan. De les? De opgelegde transitie naar ‘groene’ technologie is een luchtkasteel. Elektrische auto’s zijn duur, onpraktisch en verre van milieuvriendelijk. Terwijl de politiek ons richting stekkers duwt, bewijzen deze stilvallende wagens dat betrouwbaarheid nog altijd ouderwets op fossiele brandstof rijdt.

Laatst bijgewerkt: 24 maart 2025 13:11

Doneer