Directeur Vereniging Openbare Bibliotheken maakt vergelijking voorstanders Zwarte Piet en fascisme

Directeur Vereniging Openbare Bibliotheken maakt vergelijking voorstanders Zwarte Piet en fascisme

Nederlandse bibliotheken verwijderen stilletjes alle boeken met Zwarte Piet uit hun collectie. Dat bevestigt de directeur van de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB), Anton Kok, in het Algemeen Dagblad. Volgens Kok is Zwarte Piet ‘in strijd met de goede zeden’. Hij zegt: “Overal groeit het besef dat Zwarte Piet een stereotiep beeld geeft van een bepaald deel van de bevolking en de bibliotheken bewegen daarin mee.’’

Boekopruiming

Volgens het AD gebeurt het opruimen van de boeken op grote schaal. Er zou sprake zijn van een omslagpunt in 2020. Het onderwerp zou al langer op de agenda staan, maar bibliotheken zouden nu de tijd rijp zien om daadwerkelijk met de opruiming te beginnen. Kok noemt dat ‘logisch’ en ‘passend bij de tijdsgeest’. Er is geen ruchtbaarheid aan de actie gegeven en volgens Kok is er ook geen gedoe over. Een medewerker van culturele organisatie Rijnbrink bevestigt de opruiming. “Ouders en scholen willen nu eenmaal boeken zonder Zwarte Piet.”

Meerderheid voor Zwarte Piet

O ja? Volgens een onderzoek van Eenvandaag onder 28 duizend mensen, is 55% van de Nederlanders voorstander van de traditionele Zwarte Piet. Een derde vindt dat Zwarte Piet wel moet worden aangepast, terwijl 11% twijfelt. Een meerderheid van de Nederlandse burgers is het dus helemaal niet eens met Kok en de grote opruiming in de Nederlandse bibliotheken.

Zwarte Piet 1024x768

Fascisme

Maar Kok lijkt maling te hebben aan deze cijfers. Sterker nog, niet alleen ontkent hij dat de meerderheid van de bevolking vóór Zwarte Piet is, hij maakt een vergelijking tussen voorstanders van Zwarte Piet en fascisme! “Sommigen zien fascisme ook zitten. En, ja, dat klinkt cru maar ik bedoel dat een smaldeel niet ons beleid kan bepalen.’’ Een bizarre vergelijking, waarmee hij de verdenking op zich laadt dat hij voorstanders van Zwarte Piet op één lijn stelt met fascisten!

Smaldeel

De term ‘smaldeel’ is dus een leugen, want Zwarte Piet-aanhangers zijn in de meerderheid volgens het onderzoek van Eenvandaag. Maar liefst 78% van de ondervraagden is van mening dat Zwarte Piet géén racistisch fenomeen is. Een deel van hen gaf aan dat ze desondanks voorstander zijn van het aanpassen van het uiterlijk van Zwarte Piet ‘om de lieve vrede te bewaren’. Het is een argument dat je vaker hoort. Als we de Zwarte Piethaters maar hun zin geven, is de discussie voorgoed afgelopen en is er weer rust rondom Sinterklaas.

Grijze Piet

Maar dit is overduidelijk niet waar. In enkele steden zullen dit jaar met de sinterklaasintocht Grijze Pieten te zien zijn. Dat is een goedbedoeld (maar stompzinnig) neutraal alternatief voor Zwarte Piet. Men hoopt daarmee de Zwarte Piethaters tevreden te stemmen. De gedachte is: kijk, hij heeft niet meer jullie huidskleur, nu zullen jullie wel tevreden zijn! Maar nee. Kick Out Zwarte Piet heeft al demonstraties aangekondigd tegen deze ‘blackface light’-variant.

Akwasi dam

Rupsje Nooitgenoeg

In een eerder artikel beargumenteerde Cultuur onder Vuur al waarom Zwarte Piet-haters Rupsje Nooitgenoeg zijn. Het gaat hen niet om de figuur van Zwarte Piet alleen. Het afbreken van de Nederlandse cultuur en alle tradities die onze cultuur kenmerkt, daar is het deze marxistische figuren om te doen. Zwarte Piet is nog maar het begin. Daarom is het verwijderen van alle boeken waarin deze kindervriend staat een schandelijke, anti-Nederlandse actie. Anton Kok geeft toe dat hij bibliotheken niet kan dwingen, maar noemt meewerken wel ‘hun verantwoordelijkheid’. Laat dus uw protest duidelijk horen bij de plaatselijke bibliotheek. Deze boekopruiming moet stoppen!

Laatst bijgewerkt: 3 januari 2024 06:26

Doneer