
Christianne van der Wal als VVD-stikstofminister in de Tweede Kamer. (bron: tweedekamer.nl)
Christianne van der Wal, die als VVD-minister stikstofdwang doorvoerde, verlaat Haagse politiek
Voormalig VVD-stikstofminister Christianne van der Wal stopt als Tweede Kamerlid. Ze noemt het “geen eenvoudige beslissing”, maar het is slechts het logische gevolg van de massale weerstand tegen haar stikstofpolitiek. De druk van vele boeren en burgers, alsmede de petitie van Cultuur onder Vuur – met inmiddels 94.996 handtekeningen – werd onhoudbaar. Is dit werkelijk het begin van het einde voor de stikstofdwang?
Stikstofminister Van der Wal (VVD) stapt op
Voormalig VVD-minister voor Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal, heeft aangekondigd te stoppen als Tweede Kamerlid. Ze verklaarde op X (voorheen Twitter) dat het geen eenvoudige beslissing was, maar dat ze voelde dat de Kamer “niet haar plek” was. Haar vertrek volgt op een reeks politieke nederlagen: het kabinet-Schoof draaide grote delen van haar stikstofpolitiek terug, en haar rol als Kamerlid werd steeds minder relevant. In haar verklaring ontkent ze dat de politieke sfeer of samenwerking met de PVV een rol speelde, maar de realiteit spreekt voor zich: het fundament onder haar beleid was verdwenen.
Nieuwe coalitie draait stikstofbeleid terug
Een van de voornaamste redenen voor het vertrek van Van der Wal is het terugdraaien van haar beleid. De nieuwe coalitie, bestaande uit PVV, VVD, NSC en BBB, heeft grote delen van de stikstofregels geschrapt. Dit betekent dat boeren minder dreiging van onteigening ervaren en dat de economie meer ruimte krijgt om te floreren. De ommezwaai was een bittere pil voor Van der Wal, die ooit stelde dat Nederland “geen keuze” had in het terugdringen van de uitstoot. Politieke druk en massale weerstand kan die keuzevrijheid wel degelijk afdwingen, zo blijkt nu.
Lees ook: Wat is de ideologie achter de stikstofpolitiek?
Verzet tegen stikstofbeleid is vruchtbaar
Het vertrek van Van der Wal komt niet uit de lucht vallen. Sinds haar aanstelling als minister werd haar beleid fel bekritiseerd door boeren, wetenschappers en burgerbewegingen. Zo ook door Cultuur onder Vuur, dat een krachtige actiecampagne tegen de stikstofplannen voerde, met vele artikelen, video’s en een petitie tegen de stikstofpolitiek. In 2022 werd de petitie met toen al 77.000 handtekeningen aangeboden aan Van der Wal door campagneleider Hugo Bos. Inmiddels is dat aantal opgelopen tot 94.996 handtekeningen – een duidelijk signaal van massaal verzet tegen het stikstofbeleid.
Campagne Cultuur onder Vuur tegen stikstofpolitiek succesvol
Het aftreden van Van der Wal is niet enkel een politiek feit, maar vooral een overwinning voor iedereen die zich heeft verzet tegen de stikstofpolitiek. Kwantitatieve analyse met behulp van kunstmatige intelligentie laat zien dat de campagne van Cultuur onder Vuur aanzienlijk heeft bijgedragen aan de omstandigheden die leidden tot het ontslag van Christianne van der Wal. Door de niet-aflatende inzet in media, politiek en op straat werd de publieke opinie beïnvloed, wat uiteindelijk heeft bijgedragen aan beleidswijzigingen. De grote vraag is nu: wordt de stikstofpolitiek dan eindelijk en geheel ten grave gedragen?
Bekijk de video van het aanbieden van onze stikstofpetitie bij toenmalig VVD-minister Christianne van der Wal:
Laatst bijgewerkt: 12 maart 2025 11:57