Dijken mogen niet versterkt worden vanwege stikstof: "We maken ons echt ernstige zorgen"

Militairen bestrijden het hoge water bij de Maas, 1995. Als we doorgaan met de stikstofwaanzin, dreigt eenzelfde scenario van overstroming.

Dijken mogen niet versterkt worden vanwege stikstof: "We maken ons echt ernstige zorgen"

THEMA'S:

Alles moet wijken voor de stikstofbestrijding. De overheid neemt zelfs het risico van overstroming op de koop toe. Een dijk tussen het Betuwse Dodewaard en Echteld mag niet versterkt worden, vanwege de stikstofregels.

Nederlandse traditie van waterschap

De Betuwe geldt als kwetsbaar voor overstromingen. In het laaggelegen land tussen Rijn en Waal was het water lange tijd heer en meester. Door de eeuwen heen is een typisch Nederlandse traditie ontstaan van waterschapbeheer, waarbij met sluizen, uiterwaarden en dijkversterkingen het water getemd werd. Oudere Nederlanders herinneren zich nog de hoogwatercrisis van 1995, toen de Rijn, Waal en Maas zo hoog stonden dat er grote kans was op een dijkbreuk in Ochten.

Volg COV op Telegram

Ruilhandel in uitstootrechten

In hetzelfde gebied moet de dijk wederom versterkt worden. Daar had het lokale waterschap zogenaamde stikstofrechten voor opgekocht van een boerenbedrijf. Daar zet de rechter nu een streep door. De uitspraak in de Greenpeacezaak maakt een einde aan de ruilhandel van uitstootrechten.

Vergunningen op losse schroeven

Vergunning die zeker leken, moeten in een deel van de gevallen opnieuw worden aangevraagd. “Je bent dan zo twee jaar verder”, aldus een woordvoerder van de Unie van Waterschappen. Bij dijkversterking mag geen extra stikstof uitgestoten worden. Naast de dijk bij Ochten mag ook de Grebbedijk tussen Rhenen en Wageningen niet aangepakt worden.

"Echt ernstige zorgen"

“We maken ons echt ernstige zorgen,” zegt de woordvoerder van de waterschappen. In de wanhoop wordt overwogen de dijkversterking dan maar met elektrisch gereedschap te doen. Een absurde oplossing, want wat wordt er uitgestoten bij de opwekking van elektriciteit? Inderdaad, stikstof.

Lees ook: Wetenschapsjournalist: krankzinnig stikstofbeleid ‘niet uit te leggen’

Stikstof in de Nederlandse natuur

Stikstof is helemaal niet schadelijk voor de natuur. Het bevordert alleen een bepaald type natuur, zoals grassen. Het verdringt kwetsbare planten als orchideeën en kan door algengroei het waterleven verstoren. Overigens doet dat waterleven het uitstekend in Nederland: ons water is van betere kwaliteit dan ooit.

Nederland terug naar de imaginaire natuurtoestand

Een realist accepteert de beperkte diversiteit van de Nederlandse natuur als een consequentie van leven met 18 miljoen mensen op een klein stukje aarde. Klimaatlinks denkt heel anders. Dat wil een Nederland vol biodiversiteit en met wilde dieren als de wolf. Rewilding, zo noemen klimaatlinkse activisten dit. Voor de mens is minder of zelfs geen plaats.

Harde keuze

Stikstofalarmisten leven in een fantasiewereld. Het water is echter een realiteit. Die dwingt tot een harde keuze. Wat is belangrijker, de veiligheid van honderdduizenden Nederlanders of het behalen van stikstofdoelen?

Laatst bijgewerkt: 14 februari 2025 09:02

Doneer