Je hoort er in de Nederlandse media amper over: de linkse vervolging van dissidenten en de populaire protesten hiertegen. Bron afbeelding: Flickr / club-med-discover
Brazilië: megademonstratie tegen de dictatuur van de rode toga's
"Rechts leeft, het is zelfs de grootste politieke kracht in Brazilië op dit moment. Lula zou nooit in staat zijn geweest om zo'n demonstratie te organiseren".
Een gigantische opkomst
Dit was het commentaar van een bekende linkse expert op de gigantische demonstratie tegen het socialisme en ten gunste van ex-president Bolsonaro, die afgelopen zondag plaatsvond in São Paulo, Brazilië. De menigte, door het ministerie van Binnenlandse Zaken ingeschat op meer dan achthonderdduizend mensen, vulde de Avenida Paulista, een van de hoofdstraten van de hoofdstad, van de ene kant tot de andere.
Een ruk naar rechts
Sinds 2013, toen de grote straatdemonstraties tegen links begonnen, is Brazilië getuige geweest van een ontwaken van de publieke opinie, met de vorming van een steeds consistenter publiek dat meer geworteld is in conservatieve ideeën. Dit blok omvat anticommunisten, rechtse katholieken, evangelisten van verschillende denominaties, klassieke liberalen en centristen van verschillende tinten. Na jaren van slaap is het authentieke Brazilië ontwaakt.
Een onverwacht verzet
Niet in staat om deze gezonde reactie democratisch in te dammen, wierp links zijn stoottroepen in de strijd: de pers en de rechterlijke macht. Vervolgens begon het aan een enorme campagne om de publieke opinie te manipuleren en te bedwelmen. Het rekende echter niet op de nieuwe technologieën. Om de propaganda van het regime tegen te gaan, ontstond er een dicht netwerk van centrumrechtse zenders, pagina's, blogs, online publicaties, enz. die er glansrijk in slaagden om de vrolijke oorlogsmachine van de linkse media te omzeilen. Het is bijvoorbeeld gebruikelijk dat een centrumrechtse blogger 2 tot 3 miljoen volgers heeft.
Effectieve strategie
De tegenaanval van de rechterlijke macht bleek daarentegen veel effectiever. Tijdens de ambtstermijn van president Bolsonaro (2019-2022) heeft het Supremo Tribunal Federal (Hooggerechtshof) meer dan 120 keer met harde hand ingegrepen en de organische functies van de uitvoerende macht vertrapt. Naar veel van Bolsonaro's medewerkers is een onderzoek ingesteld.
Lees ook: Wokeïsme en cancel-cultuur: waar leiden ze ons heen?
Politieke vervolging
Het volstaat om een anticommunistische toespraak te houden in het parlement om een gerechtelijk onderzoek op te lopen, dat vaak eindigt in gevangenisstraf, in weerwil van de parlementaire onschendbaarheid. Ja, beste vrienden, in Brazilië zijn er vandaag de dag politieke gevangenen, net als in Cuba. Heel wat leden van centrumrechts waren gedwongen naar het buitenland te vluchten, terwijl bij anderen - waaronder Bolsonaro zelf - het paspoort is ingenomen.
Een corrupte rechterlijke macht
De parti pris van de rode schurken ten gunste van Luiz Inácio 'Lula' da Silva, leider van de marxistisch gezinde Arbeiderspartij, grenst aan het surrealistische. Ondanks een strafrechtelijke veroordeling, die in drie verschillende instanties voor het Hof van Hoger Beroep kwam, werd hij vrijgelaten uit de gevangenis en uitgeroepen tot winnaar van de algemene verkiezingen van 2022. Hoe komt dat? Simpel: niet omdat de verdachte onschuldig was, maar omdat een lid van het Hooggerechtshof (ja, één!) de veroordeling 'opschortte' wegens 'onbevoegdheid van het Hof' (sic). Ik laat het aan de advocaten over om een dergelijke daad te kwalificeren.
Een ware klopjacht
De golf aan verzet ontstond toen op bevel van magistraat Alexandre de Moraes - een overtuigd communist - veel kantoren van media die gelieerd zijn aan centrumrechts werden binnengevallen en hun apparatuur in beslag werd genomen. Meer dan één journalist belandde in de gevangenis. Het grootste conservatieve radiostation van het land, Jovem Pam, werd gedwongen zijn redactionele lijn te wijzigen op straffe van sluiting. Een onbekend aantal bloggers en YouTubers vluchtte naar de VS. Om de online verspreiding van ideeën die tegen het socialisme indruisen te voorkomen, ging De Moraes tot het uiterste om verschillende digitale platforms in Brazilië te verbieden.
Openlijk nepotisme
Terwijl centrumrechts op deze manier in de knel komt, genieten de vertegenwoordigers van links de volledige bescherming van de rechterlijke macht. Een opzienbarend geval is dat van José Dirceu, PT-militant en voormalig minister van Lula. In hoger beroep veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf, werd hij vrijgelaten door het Supremo Tribunal Federal. Het was logisch dat er een klimaat van grote ontevredenheid onder de bevolking zou ontstaan over deze flagrante inmenging in het democratische leven van de rode toga's.
Lees ook: Waarom verdedigen we een decadent Westen?
Links onder vuur
Als protest tegen het klimaat van gerechtelijke vervolging riep Bolsonaro op tot een openbare demonstratie, die afgelopen zondag plaatsvond in het centrum van São Paulo. Terwijl de federale politie sprak van bijna achthonderdduizend mensen, schatte een studie van de Universiteit van São Paulo de opkomst op ongeveer 750.000. Het publiek schreeuwde slogans tegen het socialisme en communisme, vóór privé-eigendom en veroordeelde de genderideologie, de woke-cultuur en abortus.
In de doofpot
Ondanks dat het een van de grootste gebeurtenissen in de geschiedenis van Brazilië was, werd er in de Italiaanse pers nauwelijks over gesproken. De Corriere della Sera deed het af met een kleine alinea.
Ook links geeft toe
Steeds meer mensen zijn van mening dat de demonstratie van afgelopen zondag een keerpunt in de geschiedenis van het land is. De bekende columnist Breno Altman, lid van de linkervleugel van de PT: "Het doet me pijn om het te zeggen, maar de demonstratie was gigantisch qua aantallen. Bolsonaro trok drie keer zoveel mensen als Lula toen die twee jaar geleden op dezelfde plek zijn overwinning vierde. Daar kunnen we ons niet voor verbergen. Met één detail: terwijl Lula de mensen van links had opgeroepen om te vieren, riep Bolsonaro ze op om te vechten. Dit is anders. Het was een gigantische krachtmeting van extreemrechts".
Om rechts kan men niet heen
De PT-woordvoerder vervolgt: "De grote vraag is: is links in staat om op deze uitdaging te reageren? Zal links een ommezwaai maken of zal het doorgaan met dezelfde tactiek van reageren op neofascisme, d.w.z. de oppositie uitbesteden aan de rechterlijke macht? Ik weet het niet. Ik denk niet dat deze demonstratie op zichzelf Bolsonaro's politieke situatie zal veranderen. Maar feit is dat we er niet omheen kunnen. Het was de grootste politieke demonstratie van de afgelopen jaren. Er is niets vergelijkbaars in de recente geschiedenis van Brazilië. We moeten het toegeven: links, de PT en de vakbonden zijn niet in staat om een antwoord te geven dat aan de verwachtingen voldoet."
Links wankelt
Altman raakt de kern van de zaak en vraagt zich af: "Zal links het Tribunal Supremo Federal blijven gebruiken in de strijd tegen het neofascisme? Of zal het de strijd zelf aangaan? Ik denk dat als links deze strijd niet aangaat, er een verschuiving van stemmen naar extreemrechts zal plaatsvinden. Eén ding is zeker: ik ken geen politieke coalitie in de geschiedenis die erin slaagt aan de macht te blijven als ze de openbare ruimte verliest". We vragen Onze Lieve Vrouw van Aparecida, beschermvrouwe van Brazilië, om de grote Braziliaanse natie niet ten prooi te laten vallen aan de klauwen van haar gezworen vijanden.
Dit artikel was eerder gepubliceerd op atfp.it
Laatst bijgewerkt: 15 maart 2024 15:02