Sinterklaasjournaal introduceert vandaag wéér neppiet. Stop dit!

Bron: NOS / NTR

Sinterklaasjournaal introduceert vandaag wéér neppiet. Stop dit!

Wat al maanden gevreesd werd, en waar de publieke omroep op hintte, is bewaarheid geworden: het Sinterklaasjournaal gaat wéér op de neppieten-toer.

Sinterklaasjournaal

Het Sinterklaasjournaal heeft een nieuwe neppiet geïntroduceerd. Dat is te zien in de aflevering van vandaag. Nu is het een blanke meisjespiet. Een schattig meisje, daar niet van, maar in de verste verte niet de zwarte knecht. Naast de blanke meisjespiet is er de traditionele Zwarte Piet te zien. Duidelijk een poging om de enorme meerderheid van Nederlanders die vóór Zwarte Piet is, in slaap te sussen. Rustig maar, Zwarte Piet zal niet met een klapper maar met een fluister verdwijnen, horen we de publieke omroepbazen zeggen.

Zwarte Piet

Maar wij laten ons niet in slaap sussen! Wij zien heel duidelijk hoe hier onze Nederlandse tradities homeopathisch verdund worden, zozeer dat er niets van over blijft. Stel je voor dat bij Pasen naast paaseieren ook paasschoenen gezocht worden. Of dat met Kerstmis naast de kerstboom ook een kerstpompoen staat. Ieder zinnig mens weet dan: hier wordt een traditie omgevormd, zo ingrijpend dat van voortzetting geen sprake meer is.

Een soort museumstuk

Zo ook met het Sinterklaasjournaal. Het programma van de staatsomroep stevent af op afschaffing van Zwarte Piet. Zwarte Piet mag als een soort museumstuk nog even rondlopen, tot de voortgang van de geschiedenis hem echt inhaalt en hij gebroederlijk bij de negerzoen mag staan als levenloos reliek uit een 'racistisch' verleden.

Laatst bijgewerkt: 30 november 2023 15:28

Doneer