'Samenzweringstheorieën' kunnen ook zomaar waar blijken te zijn

'Samenzweringstheorieën' kunnen ook zomaar waar blijken te zijn

THEMA'S:

Volgens de secretaris-generaal van de VN en voormalig voorzitter van de Socialistische Internationale, Antonio Guterres, is er sprake van ‘corona-paniek’. Die zou het gevolg zijn van “een golf van samenzweringstheorieën en xenofobe gevoelens” – een verholen verwijzing naar de beschuldigingen tegen de communistische regering van China.

Antonio Guterres

De paniek zou worden gevoed, aldus Guterres in een interview “door een epidemie van desinformatie”, een echte “berg van verhalen en misleidende berichten die in de sociale media worden gepubliceerd”. Net als minister Ollongren in Nederland heeft voorgesteld, vindt Guterres dat er een lichaam moet zijn om wat hij als ‘fakenews’ beschouwt, recht te zetten. Daarom heeft hij “een initiatief van de Verenigde Naties op het gebied van communicatie gelanceerd met de naam 'Verified', gericht op het geven van accurate en op feiten gebaseerde informatie aan mensen”.

Zin en onzin over complotten

Maar wat houdt het etiket ‘samenzweringstheorie’ of ‘complottheorie’ nu precies in? Wie het gebruiken, zijn er op uit bepaalde informatie te diskwalificeren. Maar samenzweringen en complotten zijn er in de geschiedenis genoeg geweest, en degenen die ze aanwezen werden achteraf in het gelijk gesteld. Wie iets als ‘complottheorie’ duidt, zegt dus niets over de waarheid daarvan. Zijn er soms geen duidelijke aanwijzingen dat de coronacrisis gebruikt wordt om heel andere doelen na te streven dan de volksgezondheid? Voor een gedegen visie op complottheorieën, bezien vanuit de katholieke leer, lees verder hier.

Laatst bijgewerkt: 3 januari 2024 06:47

Doneer