Regering: Zwarte Piet "moet met de tijd meegaan"

Regering: Zwarte Piet "moet met de tijd meegaan"

In de aanloop naar het Sinterklaasfeest klom minister Ard van der Steur op het spreekgestoelte in de Tweede Kamer en verklaarde zowaar dat de zwarte Piet een reliek uit het verleden moet worden. Straffe uitspraak van een VVD-minister.

Zwarte Piet

De verbanning van Zwarte Piet werd verhuld in wollig geneuzel over "respectvolle dialoog" en "maatschappelijk initiatief". Niets is echter zo wollig aan de verklaring van de regering, als de uitspraak dat "het feest met de tijd moet meegaan". Je hoort dat steeds vaker, ‘met de tijd meegaan’. Alsof ‘de tijd’ een helder standpunt heeft over Zwarte Piet. Hoort u alle klokken al protesteren tegen de kindervriend? Wij evenmin. "Meegaan met de tijd" is voor mensen die rotsvast geloven in onomkeerbare vooruitgang richting een links-egalitair wereldparadijs.

De klok terugzetten

Dezelfde mensen zeggen altijd "je kunt de klok niet terugzetten" om aan te geven dat veranderingen onomkeerbaar zijn. Het grappige is nu juist dat je klokken wél terug kunt zetten.

Moet Keti Koti een verplichte feestdag worden?

Hillary Clinton

"Meegaan met de tijd" kan feitelijk gezien compleet verschillende dingen betekenen. Alleen al in Amerika verstaan mensen daar heel verschillende dingen onder. De een vond Hillary Clinton verkiezen het ticket naar de toekomst – zij moest en zou zeker weten de eerste vrouwelijke president worden. De ander vond stemmen op Donald Trump meegaan met de tijd – hij doorbreekt immers de dominantie van de gevestigde elite.

Toekomst van Zwarte Piet

Of om terug te keren naar Zwarte Piet: er zijn mensen die geloven dat de toekomst ligt in het afschaffen van Zwarte Piet, en er zijn mensen die geloven dat de toekomst ligt in het behouden van Zwarte Piet. Domweg ervan uitgaan dat de toekomstige tijd Zwarte Pietvrij is, misleidt en bedriegt mensen. Politici die zich beroepen op ‘de tijd’ zijn meestal te laf om openlijk te verdedigen wat ze willen voor de toekomst van Nederland. Of ze weten stiekem wel dat openheid hun politieke carrière in Nederland geen toekomst geeft.

Laatst bijgewerkt: 30 november 2023 15:11

Doneer