Mensen accepteren niet langer dat banken als ideologische poortwachters optreden. (bron)
Overwinning op bankcensuur: PVV dwingt acceptatieplicht bij banken af
Een grote overwinning voor de vrijheid van meningsuiting en de rechtsstaat: de Tweede Kamer heeft ingestemd met de motie van Chris Faddegon (PVV) die banken een acceptatieplicht oplegt, waarmee politiek gemotiveerde discriminatie verboden wordt. Het markeert een keerpunt in de strijd tegen ideologische uitsluiting.
Bankcensuur
Steeds vaker worden ondernemers en organisaties geweigerd door banken, niet omdat zij de wet overtreden, maar vanwege hun overtuigingen. Zo worden critici van overheidsbeleid op het gebied van corona, klimaat of genderpolitiek regelmatig het slachtoffer van deze praktijk, ook bekend als ‘debanking’.
Witwaswet misbruikt als politiek wapen
De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT) is bedoeld om criminelen en terroristen te stoppen, maar wordt in de praktijk gebruikt om legitieme personen buiten het financiële systeem te plaatsen. Politiek ongewenste partijen krijgen te horen dat hun 'risicoprofiel' te hoog is, zonder dat er sprake is van illegale activiteiten. Deze wet, die ooit als veiligheidsmaatregel werd ingevoerd, heeft zich ontpopt tot een bureaucratisch monster dat de Nederlandse economie verlamt en onschuldige burgers en bedrijven treft.
Lees ook: Bank behandelt kantine van lokale voetbalclub als terroristische dreiging
Cultuur onder Vuur werd ook doelwit van bankcensuur
Civitas Christiana, de stichting achter Cultuur onder Vuur, heeft zelf de harde hand van bankcensuur ervaren. Zo werd vorig jaar de rekening van de stichting geblokkeerd door betalingsplatform Mollie vanwege een actie tegen de seksuele indoctrinatie op Nederlandse basisscholen tijdens de zogenaamde ‘Week van de Lentekriebels’. Deze aanvallen laten zien hoe financiële instellingen steeds meer als ideologische poortwachters fungeren en actief proberen kritische geluiden te blokkeren.
Cultuur onder Vuur sloeg alarm bij Tweede Kamer
Cultuur onder Vuur trok bij Tweede Kamer-leden aan de bel. Wat bleek? Veel Kamerleden waren zich niet bewust van de ernst en omvang van de situatie. Hiermee kwam het probleem op de politieke agenda en ontstond er draagvlak voor maatregelen tegen de uitsluiting door banken.
Motie Chris Faddegon (PVV): ‘Banken moeten iedereen accepteren’
PVV-Kamerlid Chris Faddegon diende een motie in die met 147 voorstemmen werd aangenomen. "De Kamer (…) verzoekt de regering voor alle financiële dienstverleners in alle redelijkheid een acceptatieplicht in te voeren voor alle Nederlandse rechtsvormen voor zover deze zich aan de Nederlandse wet houden," zo luidt de motie. Opvallend genoeg stemden enkel JA21 en Volt tegen, wat laat zien hoe breed het verzet tegen bankcensuur inmiddels is.
Duidelijke kentering in de publieke opinie
Dat zelfs linkse partijen vóór de motie stemden, laat een kentering zien in de publieke opinie. Waar banken en linkse politici voorheen ongehinderd hun ideologische agenda konden doordrukken, groeit nu het verzet. Mensen accepteren niet langer dat banken als politieke poortwachters optreden. Deze overweldigende steun voor de motie is een teken dat burgers en politici een eerlijk financieel systeem eisen, zonder ideologische uitsluiting.
Lees ook: Debanking: hoe banken conservatieve stemmen monddood maken
De strijd tegen ‘debanking’ gaat door
Hoewel de motie een belangrijke overwinning is voor de vrijheid van meningsuiting en de rechtsstaat, blijft waakzaamheid geboden. De vraag is, hoe snel de regering de nieuwe regels zal implementeren. Bovendien kunnen banken proberen om politiek ongewenste klanten alsnog te weren via andere wegen. Het is nu aan de regering om de acceptatieplicht daadwerkelijk af te dwingen en misbruik van regelgeving tegen te gaan.
Cultuur onder Vuur zal de ontwikkelingen rondom de bestrijding van bankcensuur op de voet volgen en blijven strijden voor financiële vrijheid en een eerlijke economie.
Laatst bijgewerkt: 10 februari 2025 15:51