ECB wil banken beboeten die niet meegaan in klimaatideologie

De Europese Centrale Bank wil niet uw koopkracht, maar het klimaat redden. Bron afbeelding: Flickr / European Central Bank.

ECB wil banken beboeten die niet meegaan in klimaatideologie

De Europese Centrale Bank (ECB) wil boetes uitdelen aan banken die te weinig doen tegen klimaatverandering. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen binnen ECB.

Europese Centrale Bank

De ECB vindt dat banken de opwarming van de aarde moeten meenemen in hun risicoanalyses. De centrale bank is ervan overtuigd dat klimaatverandering tot een maatschappelijke en economische ontwrichting leidt. Beleggingen kunnen in waarde dalen door extreem weer. Ook verwacht de ECB een neergang van de fossiele industrie.

Bestel brochure EUSSR

Focus verschuift van koopkracht naar klimaat

De primaire taak van de ECB is het waken over de prijsstabiliteit en daarmee over de koopkracht van de Europese burger. Daar is in de loop der jaren echter een “secundair mandaat” bijgekomen, die steeds meer een klimaatideologische invulling krijgt. De centrale bank gaat meewerken aan het beschermen van biodiversiteit en het tegengaan van de opwarming van de aarde.

De Nederlandsche Bank doet mee

De ECB bewandelt het klimaatpad niet alleen. Ook De Nederlandsche Bank heeft meer oog voor zeldzame diersoorten dan voor de portemonnee van de burger. Klaas Knot, DNB president én ECB-bestuurslid, pleit openlijk voor het afbreken van Nederlandse sectoren als de glastuinbouw. Ook wil zijn DNB spaarders dwingen om hun geld te steken in ‘verduurzaming’.

Lees ook: De Nederlandsche Bank schrijft voor hoe u uw spaargeld moet uitgeven

Ondertussen gaan beleggingsfondsen de andere kant op

Grote beleggingsfondsen keren op hun schreden terug van het klimaatideologische pad. Blackrock laat het label ESG (Environmental, Social, Governance) los, nadat beleggers klaagden dat ‘groene’ investeringen niet renderen.

Komende EU-verkiezingen

Blackrock gooide het roer om uit angst voor het vertrek van klanten. Centrale banken hebben geen klanten, maar worden aangestuurd door de politiek. En de politiek heeft kiezers. Als die op 6 juni tegen de klimaatideologische koers stemmen, kan het snel afgelopen zijn met het groene gedram van de ECB.

Laatst bijgewerkt: 30 mei 2024 15:34

Doneer