Nieuwe documentaire waarschuwt voor digitale controlestaat

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie is de drijvende kracht achter een Europees digitaal paspoort. Dit zou de EU een ongekende macht geven over het leven van burgers. Screenshot uit de documentaire State of Control.

Nieuwe documentaire waarschuwt voor digitale controlestaat

THEMA'S:

De Europese Commissie wil een “digitaal paspoort”. Tegelijk streeft de Europese Centrale Bank naar een digitale euro. De nieuwe documentaire State of Control wijst op de schaduwkanten van de digitale controlestaat die vorm krijgt.

Controlestaat in China, maar ook in Canada

State of Control is van Nederlandse makelij, met Benjamin Jonas van den Brink als regisseur en als producer Max von Kreyfelt, bekend van Café Weltschmerz. De documentaire opent met China, waar je geen aankopen meer kunt doen als je protesteert tegen het communistisch regime. In Canada werden donateurs aan protesten tegen coronamaatregelen, afgesneden van hun bankrekening.

EU wil coronavaccinatiebewijs uitbouwen tot digitaal paspoort

Ook in Europa steekt deze dwang de kop op. Denk aan de QR-code die tijdens de coronacrisis vereist was om museum of restaurant in te komen. Feitelijk is dat een sociaalkredietsysteem naar Chinees model, zegt internetjurist Tijmen Wisman. “Want je bent uitgesloten als je niet het juiste gedrag vertoont.” De Europese Commissie wil het coronavaccinatiebewijs uitbouwen naar een “digitaal paspoort”, waar je rijbewijs, zorgpolis, bankrekening, kortom alle gegevens zitten.

Lees ook: Niemand sterft aan COVID in China. Maar niet heus

Arno Wellens

Voor bedrijven is deze centralisatie geweldig lucratief, stelt financieel journalist Arno Wellens. Nooit meer klungelen met inloggegevens maakt dat online aankopen vaker worden afgerond. Dan vooral impulsaankopen. Bedrijven hebben daar commercieel belang bij. Maar burgers ook? is de retorische vraag van Wellens.

Morele remming is nodig

Daar raakt de documentaire kort aan een punt, dat verder verkend had kunnen worden. Achter de vorming van de digitale controlestaat zit wat de Amerikaanse publicist John Horvat II in Return to Order “frenetic intemperance” noemt. Je kunt dat vertalen met “jachtige onmatigheid”. Het is een hedonistische zucht naar genot. Die bestaat al sinds de zondeval, maar het verschil is dat in de moderne tijd elke morele remming weggenomen wordt. Zonder moraal heeft de digitale controlestaat vrij spel. Alleen met moraal kunnen we deze potentieel destructieve technologie indammen.

Digitale euro

Niettemin is State of Control een boeiende documentaire over een zorgwekkende ontwikkeling. Naast het “digitaal paspoort” behandelt het ook de invoering van de "digitale euro". De overheid kan daarmee begrenzen wat je met geld kunt doen. Teveel gas gestookt thuis? Dan mag je niet meer tanken. Immers je CO2-budget is op. Dat is het einde van privé-eigendom, stelt Arno Wellens. Het hele idee van vrij beschikken over wat je verdient hebt, bestaat dan niet meer.

Vul de peiling in: ziet u een persoonlijk CO2-budget zitten?

Communisme in digitaal jasje

Het afschaffen van privé-eigendom is het kerndoel van het communisme. Dat lijkt niet dood te zijn, maar eerder een “metamorfose” te hebben ondergaan, om met de katholieke activist prof. Plinio Corrêa de Oliveira te spreken. Dat is ook de visie van de Europarlementariër Cristian Terheș, die in de documentaire de digitale controlestaat vergelijkt met het communisme van zijn jeugd in Ceaușescu's Roemenië. In beide regimes heb je geen rechten, alleen privileges, uitgedeeld door de staat. “Ik wil die ervaring niet weer”, zegt Terheș. “Daarom vecht ik voor de vrijheid”.

Bekijk de documentaire:


Laatst bijgewerkt: 16 december 2022 11:00

Doneer