Niemand sterft aan COVID in China. Maar niet heus

In China zouden tijdens de recente COVID-uitbraken uitsluitend patiënten met onderliggend lijden zijn overleden. (Foto: Flickr, CC BY 2.0)

Niemand sterft aan COVID in China. Maar niet heus

THEMA'S:

Gezondheidsfunctionarissen die het over de COVID-crisis hebben, moeten het publiek de feiten presenteren zonder politieke agenda. Als zij willen dat mensen hen serieus nemen, moeten zij consequent en logisch zijn in hun aanpak om het virus in te dammen.

Ambtenaren liegen, mensen sterven

Zij kunnen niet op de ene plaats het ene scenario presenteren en op de andere plaats het andere. Zij moeten onwaarheid en oneerlijkheid aan de kaak stellen waar die ook worden aangetroffen. Dit gebrek aan ijver voor de waarheid is de reden waarom de COVID-crisis in zulke problemen is geraakt. De ziekte is reëel en heeft een hoge tol geëist. Ambtenaren geven echter niet alle feiten. Wanneer ambtenaren liegen en mensen sterven, wordt het onmogelijk om vertrouwen op te bouwen.

Gebrek aan voedsel

De laatste ontwikkelingen van de COVID-19-crisis bevestigen dit bedrog. Terwijl het COVID-virus in het Westen afneemt, woedt het in China. Uitbraken plaatsen grote gebieden onder radicale lockdown. Meer dan vijfentwintig miljoen mensen in Sjanghai zijn opgesloten in hun huizen, omdat sinds 1 maart meer dan 130.000 gevallen zijn gemeld, waarvan de meeste asymptomatisch zijn. De Chinezen lijden onder gebrek aan voedsel en andere voorraden als gevolg van de extreme maatregelen.

Geen onafhankelijke nieuwsbronnen

Eén raar feit over de uitbraak zou echter bij iedereen vragen moeten oproepen. Terwijl tienduizenden mensen besmet raken, melden Chinese functionarissen dat niemand is overleden en dat er slechts één patiënt is met een ernstig ziekteverloop. Volgens de Chinese statistieken zijn er sinds april 2020 slechts twee mensen overleden aan de ziekte die in dit land is ontstaan. Communistische functionarissen die een Zero-Covid strategie nastreven, houden vol dat er niemand is gestorven tijdens de recentste uitbraak, hoewel er geen onafhankelijke nieuwsbronnen zijn om de bewering te verifiëren.

Spookdreiging

Het verbazingwekkende is dat ambtenaren 25 miljoen mensen in Shanghai hebben opgesloten om hen te beschermen tegen een ziekte waaraan niemand doodgaat. Zij sluiten grote sectoren van hun economie in het aangezicht van een spookdreiging die niemand bedreigt. Erger nog, westerse nieuwsbronnen herhalen de statistieken over nul doden, alsof het allemaal zonder meer waar is.

Chinese propagandamachine

Er is iets ernstig mis met dit verhaal, want het slaat nergens op. Niemand neemt drastische maatregelen tegen een vijand die geen slachtoffers maakt. Dit is echter het Chinese verhaal. Wereldgezondheidsautoriteiten herhalen dit. Dit dient de doeleinden van de Chinese propagandamachine, die gespecialiseerd is in het leveren van de onmogelijke statistieken die aan de media als waarheid worden gepresenteerd.

Geen groene gekte, Rutte stop klimaatdwang!

‘Chinese statistieken zijn onwaarschijnlijk’

En de media slikken het of ze verontschuldigen de Chinezen. Waarnemers als Dr. Sean Sylvia van de Universiteit van North Carolina in Chapel Hill geven bijvoorbeeld toe dat de statistieken onwaarschijnlijk zijn. In een commentaar aan The Wall Street Journal verontschuldigt hij zich voor het gebrek aan COVID-doden, wat hij wijt aan de neiging van het Chinese gezondheidswezen om de schuld te geven aan onderliggend lijden in plaats van aan het virus zelf. "We hebben schattingen," zegt hij. "Maar op veel plaatsen zijn die erg onzeker, en China is een van die plaatsen."

Blijkbaar is virus politiek

China is geen klein landje. Zo'n vergissing in het dichtstbevolkte land ter wereld snijdt geen hout. Nauwkeurige statistieken zijn essentieel voor een serieuze wereldwijde inspanning tegen COVID. China wordt echter van deze plicht vrijgesteld. Blijkbaar is het virus politiek, want het respecteert grenzen. De Chinese regering kon de meer dan 6.000 doden in Hong Kong tijdens een recente uitbraak niet verborgen houden. Maar net over de grens gedijt de variant zonder dodelijke afloop en zonder ernstige gevolgen.

EU, handen af van onze pensioenen

Systematisch onderdrukken van gegevens

Een meer waarschijnlijke verklaring voor deze rare, niet-dodelijke variant van COVID-19 is dat het net zo is als alle andere varianten die de wereld hebben geteisterd. Het communistische regime is bezig met het systematisch onderdrukken van gegevens. George Calhoun, een directeur aan het Stevens Institute of Technology in Hoboken, New Jersey, beweert dat de dodelijke cijfers waarschijnlijk dichter bij de 1,7 miljoen liggen dan de 4.638 officiële sterfgevallen die het land heeft toegegeven sinds het begin van de plaag. De Chinese statistieken zijn dus vergelijkbaar met die van de rest van de wereld.

Liever fraude dan waarheid aanvaarden

De ware reden voor de extreme lockdown is dus vermoedelijk dat de epidemie wel degelijk dodelijke slachtoffers maakt in de omgeving van Shanghai. China laat de mensen liever lijden dan toe te geven dat zijn zero-COVID-beleid verkeerd is. De communistische regering maakt liever gebruik van fraude dan de waarheid onder ogen te zien. Het bedrog is echter ook een aanklacht tegen de wereldgezondheidsorganisaties die dit bedrog mogelijk maken. Elke serieuze poging om COVID in te dammen moet de gegevens omvatten uit het land van oorsprong. Dit wordt moeilijk zolang China geen sterfgevallen wil toegeven.

Dit artikel is een vertaling van In China, COVID Kills No One door John Horvat II en verscheen eerder op tfp.org.

Laatst bijgewerkt: 14 maart 2023 14:01

Doneer